Πειραιάς: Υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021
- 23/02/2016, 19:40
- SHARE
«Παρά τον περιορισμένο χρόνο και την έλλειψη πόρων, καταφέραμε να συντάξουμε μια πολύ αξιόλογη και πρωτοποριακή πρόταση», τόνισε σήμερα ο Δήμαρχος Πειραιά.
«Έλα μαζί» είναι το “μότο” της υποψηφιότητας του Πειραιά, που διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 στοχεύοντας στην ανάδειξη μιας «πόλης που βηματίζει προς το μέλλον».
«Η πρωτοβουλία αυτή, για εμάς, για τη νέα Δημοτική Αρχή, ήταν μια από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Παρά τον περιορισμένο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας για την προετοιμασία, αλλά και την σημαντική και γνωστή σε όλους πλέον έλλειψη πόρων της πόλης μας, καταφέραμε εν τέλει να συντάξουμε, θέλω να πιστεύω, μια πολύ αξιόλογη και πρωτοποριακή πρόταση, ιδιαίτερα ανταγωνιστική» ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατά τη σημερινή παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τονίζοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε αρωγός ο ΟΛΠ, που χρηματοδότησε τη δημιουργία του φακέλου.
Ο κ. Μώραλης εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο Πειραιάς μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση, κατά την αξιολόγηση του φακέλου την ερχόμενη Πέμπτη, έχοντας ως «οδηγό» την επιτυχημένη πραγματοποίηση των εκδηλώσεων τον περασμένο Μάιο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας.
Ειδικότερα ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι «η πόλη πρέπει να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που θα την θέτει στο επίκεντρο των εξελίξεων» και πρόσθεσε: «Στοχεύουμε σε μια λιτή διοργάνωση, με σκοπό την ενδυνάμωση του brand Πειραιάς και την αύξηση της επισκεψιμότητας της πόλης μας από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και τη μέγιστη δυνατή παραμονή των επισκεπτών στην πόλη, που άλλωστε όποιος παρακολουθεί τα δημοτικά δρώμενα, το επιχειρούμε εδώ και 12 μήνες συνεχώς, με μια συγκεκριμένη στρατηγική. Ο άγνωστος στους πολλούς Πειραιάς, η θρυλική του νεότερη ιστορία, οι γειτονιές και οι τέχνες του, η παράδοση της μουσικής και του κόσμου του μεροκάματου, η ονομαστή αθλητική και φίλαθλη παράδοσή του και οι κάτοικοί του που έφτασαν εδώ από όλη την Ελλάδα και την προσφυγιά, μαζί με το λιμάνι, τα νησιά και μια πολύ σημαντική ιστορική και αρχαιολογική παράδοση, δημιουργούν ένα υπέροχο μίγμα από εμπειρίες και δρώμενα που θα γίνουν κτήμα του Πειραϊκού, του Ελληνικού, του Ευρωπαϊκού και του διεθνούς κοινού».
Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και επικεφαλής του γραφείου υποστήριξης για την υποψηφιότητα του Πειραιά Πέτρος Κόκκαλης είπε, μεταξύ άλλων, ότι: «Πιστεύω ότι έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουμε. Όμως είναι μια καινούρια διαδικασία που κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσει ακριβώς. Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι όπως και εμείς, άλλες 13 ελληνικές πόλεις έχουν δουλέψει πάρα πολύ στο να αντιληφθούν τον πολιτισμό σαν μια δύναμη ανάπτυξης και σίγουρα όλες αυτές οι ομάδες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη συνέχεια, στην ανάπτυξη αυτού του σπουδαίου κεφαλαίου του ελληνισμού, που είναι η διαχείριση του πολιτισμού».
Έμφαση κατά την παρουσίαση δόθηκε σε σημεία και δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν ξεχωριστή την υποψηφιότητα, με επίκεντρο το λιμάνι από το οποίο διακινούνται εκατομμύρια επιβάτες και εξυπηρετεί χιλιάδες πλοία, ενώ τελευταία μέσω αυτού μετακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Όπως ειπώθηκε επίσης, θα γίνουν συνέργειες με το Ίδρυμα Νιάρχος που κατασκευάζει το Κέντρο Πολιτισμού στον Πειραιά, θα αξιοποιηθεί το άδειο σήμερα κτίριο της βίλας Ζαχαρίου στην Καστέλλα ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με το σύλλογο του Ολυμπιακού στο πλαίσιο της σύνδεσης λιμάνι – ποδόσφαιρο.
Η υποβολή συμμετοχής του Πειραιά θα κριθεί, σε πρώτη φάση, την Παρασκευή 26/2, όταν θα συμπληρωθεί η πρώτη λίστα των πόλεων που διεκδικούν την ελληνική υποψηφιότητα, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί ως τα τέλη της χρονιάς. Εκτός του Πειραιά άλλες ελληνικές πόλεις που έχουν θέσει υποψηφιότητα είναι ο Βόλος, οι Δελφοί, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Μυτιλήνη, η Καλαμάτα, το Ναύπλιο, η Τρίπολη, η Λάρισα και η Σαλαμίνα.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, η πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Δημήτρης Καμμένος, οι κυρίες Γεωργία Γεννιά, Ελένη Σταματάκη, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Νικόλαος Γεωργόπουλος, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF Σοφία Τζιτζίκου και ο Γενικός Διευθυντής Ηλίας Λυμπέρης, ο αναπληρωτής Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Λ.Π. Σταύρος Κυραμαργιός καθώς και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων της πόλης κ.α.