«Πυρετός» για το Κυπριακό

«Πυρετός» για το Κυπριακό
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (δεν εικονίζεται) κάνει δηλώσεις από κοινού με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (φώτο) μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τους σχεδιασμούς που γίνονται για τα στρατεύματα στο νησί.

Αντώνης Αντζολέτος

Σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη των διαπραγματευτικών διαδικασιών για το Κυπριακό, στην ελληνική πλευρά εκφράζεται έντονος προβληματισμός από τις συνεχιζόμενες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τη στιγμή, μάλιστα που εκκρεμεί και μια διμερής συνάντηση πριν από την πολυμερή της 12 Ιανουαρίου στην Γενεύη.

Αυτό που τονίζεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως η πρόσκληση για την ύπαρξη διμερούς συνάντησης είναι ανοιχτή από την ελληνική πλευρά, θεωρώντας πως η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν είναι απαραίτητη, ώστε να υπάρξει σύγκλιση και συνεννόηση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. «Χωρίς αυτή τη διμερή συνάντηση δεν θα είναι δυνατόν να προχωρήσουμε με επιτυχία στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει ήδη καθοριστεί», διευκρίνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η Τουρκία επιμένει, για προφανείς λόγους, να συνδέει τη διάσκεψη με το εδαφικό ζήτημα. Υπενθυμίζεται πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί για την Τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία ένα ποσοστό εδάφους στο 28,2% και την επιστροφή 78.000 – 94.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων.

Τα «σύννεφα» που μαζεύονται τώρα – αν και αναμενόμενα –έχουν να κάνουν με την σύνθεση της διάσκεψης. Ήδη γίνονται διαβήματα από την Κυπριακή πλευρά προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη, αλλά και της Ε.Ε. Για 5μερή διάσκεψη συνεχίζει να μιλά ο Μουσταφά Ακιντζί.

Τα στρατεύματα
Το «ναυάγιο» της Ελβετίας εξακολουθεί να ρίχνει τη «σκιά» του στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν σχετικά με την αποτύπωση του εδαφικού στον χάρτη, τον προσφυγικό πληθυσμό και την Μόρφου. Η διεθνής κοινότητα, όμως θεωρεί πως οι 18μηνες συζητήσεις που προηγήθηκαν έχουν φέρει πιο κοντά από ποτέ τις δυο πλευρές τη στιγμή μάλιστα που στα κεφάλαια των περιουσιών, της οικονομίας και της διακυβέρνησης υπάρχει σχεδόν συμφωνία.

Καλά ενημερωμένη πηγή διευκρίνιζε πως αυτή την ώρα, σε σχέση με τη παρουσία των στρατευμάτων στην Κύπρο, είναι σε εξέλιξη ένα «παζάρι», με την κάθε πλευρά, όμως να μην «ανοίγει τα χαρτιά» της μέχρι και την τελευταία στιγμή. «Η συμφωνία που τώρα συζητείται είναι στα όρια του αριθμού που έδινε και το σχέδιο Ανάν. Να μείνουν δηλαδή 950 Έλληνες και 650 Τούρκοι από τα στρατεύματα στην περιοχή. Δεν θα είναι, όμως τα ίδια νούμερα». Μάλιστα η ίδια πηγή συμπλήρωνε πως «με την απαρχή της συμφωνίας θα φύγει ένας μεγάλος αριθμός των στρατιωτών. Θα μείνουν, όμως δυο εκστρατευτικά σώματα. Το πότε αυτά θα φύγουν και αν θα υπάρχουν προϋποθέσεις ή όχι είναι το διακύβευμα των συζητήσεων».
Οι επαφές της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι συνεχείς, ενώ Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου.

Οι απειλές του Ερντογάν
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η επαναλαμβανόμενη αρνητική Τουρκική ρητορική δεν έχει να κάνει μόνο με την «εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων» του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με το γεγονός πως από την απόπειρα του πραξικοπήματος και μετά οι γείτονες έχουν απολέσει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή τους στην ευρύτερη περιοχή λόγω του προσφυγικού.

Οι «φόβοι» πως ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία Κουρδικού κράτους στα νοτιανατολικά σύνορα, η παραμονή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η μη παρουσία του Μπάρακ Ομπάμα στην Άγκυρα, η απομάκρυνση των Αμερικανικών πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ, είναι μερικά από τα στοιχεία που δίνουν έναν επιπλέον εκνευρισμό στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έχει να περάσει και τον «σκόπελο» του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των προεδρικών αρμοδιοτήτων.

Αν και κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το NEWS 247, υποστηρίζουν πως ο κίνδυνος για την ύπαρξη ενός «θερμού επεισοδίου» είναι μικρότερος από αυτόν που φαίνεται, στην κυβέρνηση δεν υπάρχει εφησυχασμός. Το περιβάλλον εξακολουθεί να είναι «εύφλεκτο» και αρκετοί θεωρούν πως το σκηνικό που έχει στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι παρεμβάσεις του θα απασχολούν αρνητικά για αρκετό διάστημα ακόμα.

Πηγή: news247.gr