«Πυροβολισμοί» δασμών από Κίνα και Τραμπ – Αναστολή των κυρώσεων από ΗΠΑ σε Καναδά και Μεξικό

«Πυροβολισμοί» δασμών από Κίνα και Τραμπ – Αναστολή των κυρώσεων από ΗΠΑ σε Καναδά και Μεξικό
This photo shows a gerenal view of China's and USA's flags during a meeting between US Treasury Secretary Janet Yellen and China's Vice Premier He Lifeng at the Guangdong Zhudao Guest House in the southern Chinese city of Guangzhou, on April 5, 2024. (Photo by Pedro Pardo / AFP)
Δασμοί 15% για τον αμερικανικό άνθρακα και το LNG και 10% για το αργό πετρέλαιο, τον αγροτικό εξοπλισμό και ορισμένα αυτοκίνητα.

Φουντώνει η εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ και της Κίνας στο πλαίσιο των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο, με την Ουάσινγκτον παράλληλα να «παγώνει» για ένα μήνα την επιβολή των κυρώσεων που είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος για τις εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό.

Την Τρίτη το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 15% για τον αμερικανικό άνθρακα και το LNG και 10% για το αργό πετρέλαιο, τον αγροτικό εξοπλισμό και ορισμένα αυτοκίνητα. Οι νέοι δασμοί στις αμερικανικές εξαγωγές θα ξεκινήσουν στις 10 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση έρχεται μετά τον δασμό 10% που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).

Η Κίνα δήλωσε επίσης ότι ξεκινάει έρευνα κατά του μονοπωλίου στην Google της Alphabet ενώ συμπεριέλαβε τόσο την PVH Corp, την εταιρεία χαρτοφυλακίου για εμπορικά σήματα όπως η Calvin Klein, όσο και την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Illumina στον «κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων», μετέδωσε το Reuters.

Ξεχωριστά, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και η τελωνειακή της διοίκηση δήλωσαν ότι επιβάλλουν ελέγχους στις εξαγωγές βολφραμίου, τελλουρίου, ρουθηνίου, μολυβδαινίου και ειδών που σχετίζονται με το ρουθήνιο για τη «διαφύλαξη των συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας». Η Κίνα ελέγχει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς αυτών των σπάνιων γαιών που είναι κρίσιμες για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Ο Τραμπ ανέστειλε τη Δευτέρα την τελευταία στιγμή την απειλή του για επιβολή δασμών 25% στο Μεξικό και τον Καναδά, συμφωνώντας σε μια παύση 30 ημερών με αντάλλαγμα παραχωρήσεις στην επιβολή των συνόρων και της εγκληματικότητας με τις δύο γειτονικές χώρες.

Όμως δεν υπήρξε τέτοια αναστολή για την Κίνα και εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν θα μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ παρά μόνο αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του το 2018, ο Τραμπ ξεκίνησε έναν βίαιο διετή εμπορικό πόλεμο με την Κίνα για το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ, με δασμούς «tit-for-tat» σε αγαθά αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανατρέποντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και βλάπτοντας την παγκόσμια οικονομία.

Για να τερματιστεί αυτός ο εμπορικός πόλεμος, η Κίνα συμφώνησε το 2020 να δαπανά επιπλέον 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για αμερικανικά αγαθά, αλλά το σχέδιο εκτροχιάστηκε από την πανδημία COVID και το ετήσιο εμπορικό της έλλειμμα είχε διευρυνθεί σε 361 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.

«Ο εμπορικός πόλεμος βρίσκεται στα πρώτα στάδια, οπότε η πιθανότητα περαιτέρω δασμών είναι υψηλή», ανέφερε η Oxford Economics σε σημείωμά της, καθώς υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω τους δασμούς στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν ανακόψει τη ροή της φαιντανύλης, ενός θανατηφόρου οπιοειδούς, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ελπίζουμε ότι η Κίνα θα σταματήσει να μας στέλνει φαιντανύλη, και αν δεν το κάνει, οι δασμοί θα αυξηθούν σημαντικά» ανέφερε τη Δευτέρα. Η Κίνα αποκάλεσε τη φαιντανύλη πρόβλημα της Αμερικής και δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει τους δασμούς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα λάβει άλλα αντίμετρα, αλλά άφησε επίσης ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδάς και Μεξικό

Ανακούφιση επικράτησε στην Οτάβα και την Πόλη του Μεξικού, καθώς και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, μετά τις συμφωνίες για την αποτροπή των υψηλών δασμών στον Καναδά και το Μεξικό.

Τόσο ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό όσο και η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ δήλωσαν ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες επιβολής των συνοριακών κανόνων ως απάντηση στην απαίτηση του Τραμπ να πατάξει τη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Αυτό θα σταματούσε τους δασμούς 25% που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την Τρίτη για 30 ημέρες.

Ο Καναδάς συμφώνησε να αναπτύξει νέα τεχνολογία και προσωπικό κατά μήκος των συνόρων του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ξεκινήσει προσπάθειες συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου φαιντανύλης και του ξεπλύματος χρήματος.

Το Μεξικό συμφώνησε να ενισχύσει τα βόρεια σύνορά του με 10.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς για να ανακόψει τη ροή της παράνομης μετανάστευσης και των ναρκωτικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν επίσης τη δέσμευση να αποτρέψουν τη διακίνηση όπλων μεγάλης ισχύος προς το Μεξικό, είπε η Σέινμπαουμ.

«Ως πρόεδρος, είναι ευθύνη μου να διασφαλίσω την ασφάλεια ΟΛΩΝ των Αμερικανών και αυτό ακριβώς κάνω. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτό το αρχικό αποτέλεσμα»,υποστήριξε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι καναδικές βιομηχανικές ομάδες, οι οποίες φοβούνται ότι θα διαταραχθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, χαιρέτισαν την παύση.

«Αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά νέα», δήλωσε ο Κρις Ντέιβισον, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας εμπορικής ομάδας καναδών παραγωγών κανόλα. «Έχουμε μια εξαιρετικά ολοκληρωμένη βιομηχανία που ωφελεί και τις δύο χώρες».

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Κυριακή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών θα είναι ο επόμενος στόχος του, αλλά δεν είπε πότε.

Οι ηγέτες της ΕΕ σε άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα δήλωσαν ότι η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να αντιδράσει εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς, αλλά κάλεσαν επίσης σε λογική και διαπραγμάτευση. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: