Πισσαρίδης: Σταματήστε να φοβάστε, αρχίστε να εργάζεστε – Οι επιχειρήσεις να αναλάβουν το κόστος του reskilling

Πισσαρίδης: Σταματήστε να φοβάστε, αρχίστε να εργάζεστε – Οι επιχειρήσεις να αναλάβουν το κόστος του reskilling
British-Cypriot economist Sir Christopher A. Pissarides, the winner of the 2010 Nobel Prize in Economics, attends a seminar launched by UBS in Shanghai, China, 9 January 2018.
Οι ελλείψεις δεξιοτήτων, ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τις κυβερνήσεις, ειδικά μετά την πανδημία, «οφείλονται στις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές» υποστηρίζει ο Νομπελίστας

Οι ελλείψεις σε προσωπικό με δεξιότητες σε όλη την ΕΕ μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός πως οι τεχνολογικές αλλαγές είναι τόσο γρήγορες που οι εταιρείες δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με αυτές, δήλωσε στο Euroaktiv ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Όπως επισημαίνει, σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, πολλές εταιρείες δεν βρίσκουν προσωπικό, με συνέπεια χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής και αυξανόμενους φόβους ότι ορισμένες «ζωτικές» βιομηχανίες ενδέχεται να επιβραδύνουν.

Οι ελλείψεις δεξιοτήτων, ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τις κυβερνήσεις, ειδικά μετά την πανδημία, «οφείλονται στις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές», είπε ο Πισσαρίδης. «Σε διάστημα έξι έως οκτώ ετών, οι τεχνολογικές δεξιότητες που απαιτούν οι εταιρείες έχουν αλλάξει δραματικά […] και είναι πολύ δύσκολο για τους εργαζόμενους να συμβαδίσουν», προσέθεσε. 

Μάλιστα, αυτό δεν ισχύει μόνο για θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, αλλά και για βιομηχανικές. «Εξακολουθούμε να εξισώνουμε τις βιομηχανικές εργασίες με τη χειρωνακτική εργασία. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες εργασίες κατασκευής απαιτούν εργασία με υπολογιστές και ρομποτική και να γνωρίζεις πώς να ελέγχεις [μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας]», είπε ο Πισσαρίδης.

Από την άλλη, είναι ευχάριστο το γεγονός πως, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις επενδύουν στην πράσινη μετάβαση και προσπαθούν να επαναπατρίσουν τη βιομηχανική παραγωγή στην ΕΕ, θα δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. 

Ο Πισσαρίδης δεν υιοθετεί την άποψη ότι τα ρομπότ παίρνουν ανθρώπινες δουλειές. «Πάντα έλεγα: αφήστε τα ρομπότ να πάρουν δουλειές, θα υπάρξουν πολλές ακόμη θέσεις εργασίας» ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επανεκπαίδευση εδώ και τώρα

«Μόνη λύση είναι οι εταιρείες να αφιερώνουν χρόνο και χρήμα για εκπαίδευση σε συνεχή βάση, να προβαίνουν σε ολοκληρωμένες επιλογές κατάρτισης στο intranet των εταιρειών [και] να διασφαλίζουν συχνή επικοινωνία με διευθυντές και ανώτερα στελέχη για να συμφωνούν στους στόχους εκπαίδευσης», εξήγησε ο Έλληνας οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι το βάρος θα πρέπει να βαρύνει τον ιδιωτικό τομέα, όχι την κυβέρνηση.

«Η καλύτερη εκπαίδευση είναι αυτή που παρέχεται στη δουλειά», υποστήριξε ο Πισσαρίδης, επικαλούμενος μελέτες που δείχνουν ότι οι εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι εκείνες που «αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των εργαζομένων τους συνεχώς, ακόμα κι αν δεν σκοπεύουν να αλλάξουν [παραγωγή στρατηγικές]».

Μετανάστευση 

Η είσοδος περισσότερων μεταναστών στις αγορές εργασίας της ΕΕ θα άνοιγε νέες αγορές για την εξεύρεση ειδικευμένου προσωπικού. Ωστόσο, η συζήτηση «καταπνίγεται» από την έντονη πολιτικοποίηση και το κυρίαρχο αφήγημα ότι η μετανάστευση γενικά είναι μια απειλή που πρέπει να ελεγχθεί.

«Η συζήτηση για τη μετανάστευση είναι εντελώς ασύνδετη», είπε ο Πισσαρίδης. Από τη μια πλευρά, χρειαζόμαστε μετανάστες σε κρίσιμους τομείς, όπως οι κατασκευές ή η υγειονομική περίθαλψη. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι τρέφονται με αντιμεταναστευτικές θεωρίες. Το μήνυμα του Πισσαρίδη είναι σαφές: σταματήστε να φοβάστε, αρχίστε να εργάζεστε.

ChatGPT 

Σύμφωνα με το Fortune, τον Απρίλιο, ο Πισσαρίδης προέβλεψε ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα επέτρεπε στους εργαζόμενους να είναι πιο παραγωγικοί και επομένως να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε αυτούς. Με άλλα λόγια, με τη βοήθεια ενός εργαλείου όπως το ChatGPT, η τετραήμερη εργασία θα μπορούσε να καθιερωθεί.

Λίγους μήνες μετά -καθώς η προσοχή έχει στραφεί προς τους κανονισμούς ασφαλείας και άλλες εταιρείες έχουν λανσάρει ανταγωνιστικές πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης – ο Πισσαρίδης αισθάνεται ακόμα πιο σίγουρος για την πρόβλεψή του. «Τώρα, πιστεύω ότι το [ChatGPT] θα βελτιώσει την ποιότητα της εργασίας και πιθανώς θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: