Πλαφόν της ΕΕ στο μεθάνιο για τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου – Τι αλλάζει για το 2030

Πλαφόν της ΕΕ στο μεθάνιο για τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου – Τι αλλάζει για το 2030
epa07206314 Smoke rises from the Nesher cement factory outside of Ramle, Israel, 03 December 2018. The factory is one of Israel's largest polluters, though it has installed equipment to cut back on pollutants in recents years. According to a report by the UN, CO2 emissions have gone up for the first time in four years. The report comes just days ahead of the COP24 United Nations Climate Change Conference taking place in Poland from 02 to 14 December. The COP24 (Conference of the Parties) summit currently taking place in Katowice, Poland is the highest body of the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCC). Expected at the meeting are close to 30,000 delegates from all over the world, including government leaders and ministers responsible for environmental policy. EPA/JIM HOLLANDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι κανόνες είναι πιθανό να πλήξουν μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, η Αλγερία και η Ρωσία.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη Δευτέρα νόμο που επιβάλλει όρια εκπομπών μεθανίου στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το 2030, πιέζοντας τους διεθνείς προμηθευτές να μειώσουν τις διαρροές του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.

Το μεθάνιο είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου που οι χώρες καίνε στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στη θέρμανση των σπιτιών.Είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα και τροφοδοτεί την υπερθέρμανση του πλανήτη όταν διαφεύγει στην ατμόσφαιρα από αγωγούς και υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρουσιάζουν διαρροές.

Οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ έδωσαν την τελική έγκριση των κυβερνήσεών τους για την πολιτική σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να τεθεί σε ισχύ. Μόνο η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Από το 2030, η ΕΕ θα επιβάλει «μέγιστες τιμές έντασης μεθανίου» στα ορυκτά καύσιμα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σχεδιάσει τα ακριβή όρια μεθανίου μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Οι εισαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου που παραβιάζουν τα όρια θα μπορούν να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις.

«Αυτό το πρότυπο εισαγωγής θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά το ένα τρίτο» δήλωσε η Αλέσια Βιρόνε, διευθύντρια υποθέσεων της ΕΕ στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Clean Air Task Force, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Οι κανόνες είναι πιθανό να πλήξουν μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, η Αλγερία και η Ρωσία. Η Μόσχα μείωσε τις παραδόσεις στην Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 και έκτοτε αντικαταστάθηκε ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης με αγωγούς από τη Νορβηγία, η προμήθεια της οποίας έχει από τις χαμηλότερες εντάσεις μεθανίου παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία μαζί με την ΕΕ έχει ζητήσει από τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030 για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή- χαιρέτισε τον νόμο της ΕΕ για το μεθάνιο, τον οποίο έχει θεσπίσει η ΕΕ.

Οι ΗΠΑ θέσπισαν πέρυσι τους δικούς τους κανόνες που απαιτούν από τις πετρελαϊκές εταιρείες να περιορίσουν τις εκπομπές μεθανίου.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο η ΕΕ να μην αναγνωρίσει τα υφιστάμενα πρότυπα μεθανίου άλλων δικαιοδοσιών ως συμμορφούμενα με τα δικά της – και ότι η αποτυχία αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com