Πλαίσιο Computers: 55 χρόνια ανάπτυξης, καινοτομίας και προσφοράς

Πλαίσιο Computers: 55 χρόνια ανάπτυξης, καινοτομίας και προσφοράς
Εδώ και μισό αιώνα παραμένει σημείο αναφοράς στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η Πλαίσιο κλείνει φέτος 55 χρόνια από τη δηµιουργία της, αποτελώντας ένα από τα αδιαµφισβήτητα success stories του ελληνικού επιχειρείν. Ξεκινώντας ως µια µικρή startup, η εταιρεία εξελίχθηκε προοδευτικά σε ηγέτη του retail, µε τους σταθµούς της διαδροµής της να αποτελούν, σε πολλές περιπτώσεις, τα σηµεία αλλαγής της ίδιας της ελληνικής αγοράς.

Παράγοντες της επιτυχίας της είναι η συνεχής επένδυση στην τεχνολογία και τις υποδοµές, η αµφίδροµη σχέση µε τους καταναλωτές και τις ανάγκες τους και η προσήλωση στους ανθρώπους της εταιρείας. Οι έννοιες αυτές έχουν επιτρέψει στην Πλαίσιο να γιορτάζει τους ιστορικούς σταθµούς της κάθε φορά µε νέες κατακτήσεις και να αναγνωρίζεται ως Most Admired Company οκτώ φορές στα δέκα χρόνια του θεσµού.

Για την προσεχή διετία, η εταιρεία είχε θέσει ως βασικό στόχο την ενίσχυση του δικτύου των φυσικών καταστηµάτων της, προχωρώντας σε µια αναβαθµισµένη εµπειρία αγορών και σε διεύρυνση του κωδικολόγιου οικιακών συσκευών. Ταυτόχρονα δηµιουργεί νέα καταστήµατα, σε νέα σηµεία και πόλεις, ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά, ενώ η συνεχής βελτίωση των υποδοµών logistics, η ανάπτυξη συνεργασιών και η αναβάθµιση των πληροφοριακών υποδοµών διασφαλίζουν όχι µόνο τη γρήγορη και αξιόπιστη εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και τη συνεχιζόµενη επιτυχία του πολυκαναλικού µοντέλου της.

Στον πυρήνα αυτής της επιτυχίας, βρίσκονται οι 1.600 plaisiopeople. Είναι η κινητήριος δύναµη για την εξέλιξη της Πλαίσιο και για τον σκοπό αυτό υλοποιεί µια συνεκτική στρατηγική γι’ αυτούς, κατατάσσοντάς την στους κορυφαίους εργοδότες επιλογής στην Ελλάδα.

Οι plaisiopeople αναπτύσσονται µέσω ενός διευρυµένου προγράµµατος το οποίο σχετίζεται µε την ανοιχτή επικοινωνία, την ενδυνάµωση, τον προσανατολισµό στη γνώση και την επαγγελµατική ανάπτυξη. Μέσω του προγράµµατος εκπαίδευσης, Plaisio Academy, έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερες από 23.000 ανθρωποώρες βιωµατικών εκπαιδεύσεων για τους πρώτους µήνες του 2024.

Παράλληλα, 127 συνάδελφοι εξελίχθηκαν το τελευταίο έτος και συνολικά το 85% στις διευθυντικές και managerial θέσεις προέρχονται από εσωτερικές προαγωγές.

Η οµάδα έλαβε φέτος περισσότερα από 1,45 εκατ. ευρώ σε µπόνους, ενώ η εταιρεία πήρε την απόφαση να αυξήσει τον µισθό εισόδου κατά 8,4%, πρωτοβουλία που αφορά πάνω από 700 plaisiopeople και έδειξε τον δρόµο σε πολλές εταιρείες της ελληνικής αγοράς.

Στην επιχειρηματικότητα, απαιτείται ένα συνεχώς ανήσυχο πνεύμα, η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή, καθώς και τα απλά και σταθερά βήματα ανάπτυξης και εξέλιξης.

Χάρη σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και τη δέσµευση απέναντί τους, δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Πλαίσιο έχει αποσπάσει τη διάκριση Great Place to Work.

Η εταιρεία έχει καταφέρει να δηµιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόµενοι αισθάνονται ότι τους εκτιµούν ιδιαιτέρως και πως αναπτύσσονται.

Για την Πλαίσιο, η βιώσιµη ανάπτυξη είναι εδώ και αρκετά χρόνια βασικός πυλώνας της λειτουργίας της. Με τις περιβαλλοντικές της πρωτοβουλίες, το διευρυµένο πρόγραµµα κοινωνικής συνεισφοράς και την ακέραιη εταιρική της διακυβέρνηση, αναδείχτηκε ως µία εκ των 50 κορυφαίων εταιρειών στην Ελλάδα και ως µια από τις τέσσερις εταιρείες στο ελληνικό retail που ξεχωρίζουν για τη βιώσιµη ανάπτυξή τους και αποτελούν πρότυπο υπεύθυνης επιχειρηµατικότητας.

Επιπλέον, η ανάγκη για κοινωνική προσφορά είναι εµφανής στον οργανισµό εδώ και πολλά χρόνια και ξεκίνησε από κάτι απλό: από αυτό που στην πραγµατικότητα νιώθουν οι ίδιοι οι άνθρωποί της. Θέλουν και φροντίζουν να είναι πάντα δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη, στηρίζοντάς τους µε κάθε δυνατό τρόπο. Και το κάνουν µε κάθε αφορµή ή ακόµη δηµιουργώντας δικές τους αφορµές. Έτσι, αναπτύχθηκαν δράσεις που αφορούν στην παροχή στήριξης ευάλωτων κοινωνικών οµάδων και της κοινωνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην ενεργή στήριξη της εκπαίδευσης µε προαγωγή της τεχνολογίας και της ροµποτικής, καθώς και στο περιβάλλον.

Όλα αυτά υλοποιούνται µέσω της εθελοντικής οµάδας «Πλάι σου», η οποία αποτελείται από εργαζοµένους της Πλαίσιο που µοιράζονται την ίδια επιθυµία να βοηθήσουν και βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραµµή. Οραµατίζονται, οργανώνουν και υλοποιούν εθελοντικές δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Μέσω δωρεών και χορηγιών, ενισχύονται σκοποί µε σαφές κοινωνικό όφελος.

Τέλος, µε αφορµή τα Plaisiobots, την οµάδα Ροµποτικής του Πλαισίου, η οποία κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στον κόσµο σε Ολυµπιάδα Ροµποτικής, δηµιουργήθηκε ο πρώτος διαγωνισµός Ροµποτικής και Επιχειρηµατικότητας στην Ελλάδα που δίνει εδώ και τρία χρόνια τη δυνατότητα σε µαθητές να αποκτήσουν γνώσεις ροµποτικής χωρίς πρότερη εµπειρία και να ταξιδέψουν µέχρι το CERN, τα Πανεπιστήµια MIT & San Diego για περισσότερη εµβάθυνση.

Η επιτυχηµένη πορεία της Πλαίσιο αποδεικνύει ότι στην επιχειρηµατικότητα, πέρα από περίπλοκα σχέδια και στρατηγικές, απαιτείται και ένα συνεχώς ανήσυχο πνεύµα, ικανότητα προσαρµογής στην αλλαγή, καθώς και τα απλά και σταθερά βήµατα ανάπτυξης και εξέλιξης.

Δείτε το ειδικό online αφιέρωμα για τα 10 χρόνια Most Admired Companies

Δείτε τους νικητές της φετινής έρευνας Most Admired Companies 2024

*Φωτογραφία: Προσωπικό Αρχείο

**H νέα έκδοση του Fortune Greece κυκλοφορεί Παρασκευή 12 Ιουλίου στα περίπτερα.