ΠΛΑΙΣΙΟ: Οι επενδύσεις των 40 εκατ. ευρώ, το Plaisio store του μέλλοντος και ο Κωτσόβολος
- 13/07/2023, 11:23
- SHARE
Τη στρατηγική ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια παρουσίασε η διοίκηση της ΠΛΑΙΣΙΟ σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε στα κεντρικά γραφεία στη Μαγούλα. Ο CEO της εταιρείας, Κώστας Γεράρδος μίλησε για τη νέα εποχή στην οποία μπαίνει το ΠΛΑΙΣΙΟ, σχολίασε την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το Χ.Α., ενώ τοποθετήθηκε αναφορικά με το πώς αναμένεται να επηρεάσει ο ανταγωνισμός και δη η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Κωτσόβολος, τον κλάδο.
«Οφείλουμε να είμαστε στη συζήτηση! Αν έχει νόημα για εμάς και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές θα προχωρήσουμε. Εάν πάλι δεν είναι τότε δεν θα το κάνουμε. Είναι τόσο απλό» ανέφερε ο κ. Γεράρδος υπογραμμίζοντας πως η εταιρεία δεν έχει έρθει ακόμα σε επαφή με τη Citi, που εκτελεί χρέη συμβούλου στη βρετανική Currys για την πώληση της Κωτσόβολος. «Είμαστε σε διαδικασία να βρούμε οικονομικό σύμβουλο που θα μας βοηθήσει να δούμε όλες τις παραμέτρους», πρόσθεσε.
Η επόμενη τριετία βρίσκει την εταιρεία να τρέχει επενδύσεις συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό πλάνο που είχε σχεδιαστεί.
«Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρόνια. Είχαμε κλειστά τα καταστήματα μας για τρεις μήνες και παρόλα αυτά πετύχαμε αύξηση τζίρου 5%. Παράλληλα αναπτύξαμε πολύ το e-commerce και οι πελάτες του ανταγωνισμού ήρθαν σε εμάς. Εκείνο το διάστημα άνοιξαν 350.000 νέες καρτέλες πελατών!» ανέφερε ο Κώστας Γεράρδος προσθέτοντας πως το 2021 που ακολούθησε ήταν χρονιά ρεκόρ καθώς η εταιρεία σημείωσε τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών, καταγράφοντας αύξηση 50% στα κέρδη και 90% ανάπτυξη στις λευκές συσκευές.
Η περσυνή χρονιά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2021 με τζίρο στα 435 εκατ. ευρώ, πτώση 20% στα ΕΒΙΤDA (16 εκατ. ευρώ) λόγω πληθωριστικών πιέσεων και 25% ανάπτυξη στις οικιακές συσκευές ήταν και ο πρωταγωνιστής της χρονιάς.
Ερχόμενοι στο σήμερα, ο επικεφαλής της ΠΛΑΙΣΙΟ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που όπως είπε επιτρέπει στους επιχειρηματίες να καταρτίζουν στρατηγικές και να προβαίνουν σε επενδύσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Η μείωση αναταράξεων στην οποία βρισκόμασταν διαδοχικά από το 2005, η ανοδική οικονομία, το σταθερό πολιτικό σύστημα και ο υγιής ανταγωνισμός, έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο, στο να έχουμε πλέον τρείς μεγάλους και αξιόλογους ανταγωνιστές που ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ελληνικής αγοράς.
«Τα νούμερα που πετυχαίνουμε είναι πολύ σημαντικά εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι έχουμε 25 καταστήματα όταν οι ανταγωνιστές μας έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερο δίκτυο. Από το 2019 που μπήκαμε στις οικιακές συσκευές, οι οποίες αποτελούν το 12% του τζίρου μας, σημειώνουμε σταθερά αύξηση. Είμαστε περήφανοι που έχουμε πιστή πελατειακή βάση που ανταποκρίνεται σε νέες εμπορικές προτάσεις. Για εμάς η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν είναι αντίπαλη, αλλά συμπληρωματική στη δραστηριότητα των φυσικών καταστημάτων. Αποτελεί το 14% του τζίρου μας και στόχος μας είναι να μεγαλώσει και άλλο τα επόμενα χρόνια».
Η στρατηγική ανάπτυξης
Παρουσιάζοντας τη στρατηγική της εταιρείας στα χρόνια που έρχονται, ο κ. Γεράρδος μίλησε για 6 βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Η ισχυροποίηση των logistics είναι, όπως επεσήμανε, η αιχμή του δόρατος για το retail για να μπορείς να προσφέρεις σε μεγάλη κλίμακα και με χαμηλό κόστος ανά παραγγελία οικιακές συσκευές, on demand delivery, slot delivery το δίωρο που θέλει ο πελάτης, small parcel). Εξίσου σημαντική είναι, η προσωποποίηση, ώστε να εξυπηρετούνται εκατομμύρια πελάτες σαν να είναι ο μοναδικός πελάτης. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από επενδύσεις σε CDM, CRM, omni channel εφαρμογή.
Η διοίκηση στοχεύει στο άνοιγμα νέων καταστημάτων δεσμευόμενη ότι θα φτιάξει νέα σημεία πώλησης με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από ότι την έχουμε συνηθίσει. Μεταξύ των πυλώνων ανάπτυξης είναι η περεταίρω ενίσχυση του e-commerce μέσα από τη δημιουργία IT νέας πλατφόρμας, onnichannel νέα σημεία και logistics σημεία διανομής. «Ήταν πολύ μεγάλο στοίχημα το που θα κάτσει η βελόνα μετά τον covid. Υπάρχει μέλλον γιατί έχουν γίνει επενδύσεις στα logistics. Θέλουμε να παραμείνουμε Employer of choice. Οι άνθρωποι μας είναι χομπίστες της τεχνολογίας και η γνώση και η εξέλιξη αποτελούν μέρος του DNA μας. Κάθε χρόνο διεξάγονται πάνω από 700 courses για reskilling και upskilling και πάνω από 50.000 ώρες εκπαίδευσης. Θέλουμε να φτιάξουμε τη Μάγουλα σαν ένα campus που να θυμίζει start up, με χώρους περισυλλογής, έξυπνα meeting rooms και έναν όμορφο εξωτερικό χώρο» τόνισε ο κ. Γεράρδος διευκρινίζοντας πως το 85% των managerial θέσεων προέρχεται μέσα από την ίδια την εταιρεία, εκ των οποίων το 22% είναι γυναίκες.
Τέλος ο πήχης ανεβαίνει ακόμα ψηλότερα με τον στόχο του ESG Excellence. Πριν από 8 μήνες έγινε επένδυση 450.000 ευρώ για την εγκατάσταση ηλιακών panels στις κεντρικές αποθήκες, ενώ προβλέπεται η αντικατάσταση του στόλου με εταιρικά υβριδικά αυτοκίνητα και van, δημιουργία σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης, αλλά και η εκπαίδευση 1.800 εργαζομένων προκειμένου να βελτιώσουν όλοι μαζί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
«Πέρυσι μοιράσαμε 12.000 σχολικά είδη και 7.000 παιχνίδια, ενώ είμαστε πολύ χαρούμενοι για το πρόγραμμα plaisiobots, στο οποίο φέτος συμμετείχαν 58 ομάδες από 16 πόλεις με πάνω από 500 μαθητές».
Αισθανόμαστε καλύτερα εκτός Χ.Α.
Ερωτηθείς αναφορικά με το αν τελικά η απόφαση να βγει η εταιρεία από το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν σοφή, ο κ. Γεράρδος απάντησε: «Το ΧΑ είναι ένας καλός τρόπος για να χτίζεις την εικόνα σου και να αντλείς κεφαλαία. Δεν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία του ΧΑ και να τιμολογηθούμε στο ταμπλό της πραγματικής μας αξίας. Την ίδια στιγμή, είχαμε την πίεση των αποτελεσμάτων τριμήνου – εξαμήνου. Αυτό είναι μεγάλος «καρκίνος» για μια εταιρεία που θέλει να αναπτυχθεί. Θα έλεγα ότι αισθανόμαστε καλύτερα γιατί ο ανταγωνισμός ήταν αδιαφανής και εμείς μονίμως δημοσιεύαμε στοιχεία».
Ήταν δε ξεκάθαρος στο γιατί η εταιρεία δεν έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια φυσική παρουσία στο νησί της Κύπρου. «Η Κύπρος είναι και Ελλάδα και εξωτερικό και χρειάζεται ανεξάρτητα logistics και management. Ανέκαθεν ήταν στο ραντάρ μας αλλά δεν είναι ο πρώτος στόχος».
Σχολιάζοντας πιθανή αλλαγή ιδιοκτησίας του Κωτσόβολου και πώς αυτό θα επηρεάσει το ΠΛΑΙΣΙΟ, τόνισε: «MediaMarkt, Fnak, Dixons ήταν μεγάλοι όμιλοι με κεφαλαιακή αξία δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποτέ δεν νιώσαμε πίεση. Οποίος και να πάρει τον Κωτσόβολο δεν μας φοβίζει γιατί είμαστε “μπαρουτοκαπνισμένοι”. Ακόμα δεν έχουμε βρει τη χρυσή τομή για το πώς θα πρέπει να είναι το κατάστημα στην μετά-covid εποχή. Ο καταναλωτής είναι διαβασμένος και βρίσκεται υπό εξέταση το Plaisio store του μέλλοντος. Σίγουρα θα βάλουμε και άλλα προϊόντα που να σχετίζονται με την ενέργεια, όπως για παράδειγμα, ηλιακούς θερμοσίφωνες και τα καταστήματα θα έχουν περισσότερο το στοιχείο της διασκέδασης. Έχουμε μέλλον στο κομμάτι των οικιακών συσκευών. Ο ρόλος μας είναι να συμβουλεύουμε – το έχουμε χτίσει ως brand από το 1986 – γι’ αυτό και η λογική του shop in a shop με κάποια άλλη μάρκα δεν είναι κάτι που μας ενδιαφέρει».
Να σημειωθεί πως για το διάστημα 2023-2025 τρέχουν επενδύσεις 14 εκατ. ευρώ που αφορούν στις αποθήκες, ενώ στο ‘α εξάμηνο του 2023 καταγράφεται διψήφια ανάπτυξη τζίρου, λίγο πάνω από 10%.
«Ακούμε οτιδήποτε δίνει αξία στην ανάπτυξη της ΠΛΑΙΣΙΟ. Το ότι το τοπίο είναι σταθερό μας επιτρέπει δομημένη ανάπτυξη. Σίγουρα δεν σκεφτόμαστε να πουλήσουμε. Είμαστε χρηματοοικονομικά υγιής τα τελευταία 54 χρόνια και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι» κατέληξε ο κ. Γεράρδος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: