Πλήγμα για την Binance στις ΗΠΑ: Προχωρά η αγωγή της SEC

Πλήγμα για την Binance στις ΗΠΑ: Προχωρά η αγωγή της SEC
Binance logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on June 28, 2021 (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η απόφαση προσθέτει στα δεινά του ανταλλακτηρίου, αφού η Binance συμφώνησε τον Νοέμβριο να καταβάλει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ομοσπονδιακή δικαστής στις ΗΠΑ αποφάσισε αργά την Παρασκευή ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγωγής που κατέθεσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατά της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, μπορεί να προχωρήσει.

Η απόφαση της δικαστού Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Περιφέρειας Κολούμπια των ΗΠΑ αποτελεί πλήγμα για την Binance, η οποία είχε ζητήσει από το δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή της SEC που ισχυρίζεται ότι η Binance και ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλός της Τσανγκπένγκ Ζάο παραβίασαν τους νόμους περί κινητών αξιών.

Η αγωγή της SEC που κατατέθηκε κατά της Binance τον Ιούνιο του 2023 κατηγόρησε το χρηματιστήριο και τον Ζάο για τεχνητή διόγκωση του όγκου συναλλαγών του, εκτροπή κεφαλαίων πελατών, αποτυχία να περιορίσει τους πελάτες των ΗΠΑ από την πλατφόρμα του και παραπλάνηση των επενδυτών σχετικά με τους ελέγχους εποπτείας της αγοράς.

Η ρυθμιστική αρχή κατηγόρησε επίσης την Binance ότι διευκόλυνε παράνομα τη διαπραγμάτευση αρκετών κρυπτογραφικών tokens που η SEC θεώρησε ως μη καταχωρημένες κινητές αξίες.

Η απόφαση προσθέτει στα δεινά του ανταλλακτηρίου, αφού η Binance συμφώνησε τον Νοέμβριο να καταβάλει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να συμβιβαστεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Commodity Futures Trading Commission για παράνομες παραβιάσεις της χρηματοδότησης.

Παρόλα αυτά, η απόφαση της Παρασκευής σηματοδοτεί μια μερική νίκη για τον ευρύτερο τομέα των κρυπτονομισμάτων, καθώς συντάχθηκε με προηγούμενο δικαστή λέγοντας ότι η SEC δεν είχε τεκμηριώσει την υπόθεσή της ότι οι δευτερογενείς πωλήσεις των token της Binance -που πωλούνται από πωλητές εκτός της Binance σε ανταλλακτήρια- δεν ήταν τίτλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com