Πλήγμα για την Κύπρο: H Total εγκαταλείπει την ΑΟΖ
- 21/01/2015, 15:58
- SHARE
Ο γαλλικός κολοσσός φέρεται να ανακοίνωσε την απόφαση του στα στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης.
Η εταιρεία Total φέρεται αποφασισμένη να αφήσει την Κυπριακή ΑΟΖ και να αποχωρήσει από τα δικαιώματά της για έρευνα και εκμετάλλευση στα τεμάχια «10» και «11» , καθώς εδώ και μερικές εβδομάδες ο γαλλικός κολοσσός ενημερώνει σε τεχνικό επίπεδο, ότι δεν βρίσκει «γεωτρήσιμες γεωλογικές δομές», όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”. Δηλαδή, συμπληρώνει το δημοσίευμα, μετά από τις εμπεριστατωμένες μελέτες και αναλύσεις των σεισμογραφικών, όπως και άλλων επιστημονικών δεδομένων, δεν εντόπισε εμπορικά συμφέροντα υπό τις παρούσες συνθήκες πιθανά κοιτάσματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η TOTAL έχει ενημερώσει την Κυπριακή Κυβέρνηση επίσημα μέχρι στιγμής ότι μεταξύ άλλων μελετά και αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι ουσιαστικά στην έδρα της εταιρείας οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.
Κυβερνητική πηγή, διευκρίνισε στον «Φιλελεύθερο» ότι η TOTAL ενημέρωσε την Κυβέρνηση ότι «κοιτάζει σε αυτό το στάδιο τις επιλογές της και δεν έχει λάβει τελεσίδικες αποφάσεις», αλλά παράλληλα ενημέρωσε ουσιαστικά ότι είναι οριστικό το ότι «δεν βρίσκουν γεωτρήσιμες δομές».
Οπότε η TOTAL, σημειώνει το δημοσίευμα, προτιμά να χάσει περίπου 70 – 80 εκατ. ευρώ που επένδυσε μέχρι στιγμής για τα τεμάχια «10» και «11», παρά να επενδύσει ακόμα 250-300 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για δύο τουλάχιστον γεωτρήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί – από μία σε κάθε τεμάχιο.
Συγκεκριμένα, η TOTAL, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει ο «Φιλελεύθερος», έχει δώσει αρχικά στο πλαίσιο της τελικής κατάληξης του Β Γύρου Αδειοδότησης, 48 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση των τεμαχίων «10» και «11». Επιπρόσθετα, έχει καταθέσει μετέπειτα, το 2013, εγγυητικές ύψους 10% για το εκτιμώμενο κόστος των απαιτούμενων δύο γεωτρήσεων που δεσμεύτηκε με βάση τη συμφωνία της με τη Δημοκρατία να πραγματοποιήσει, δηλαδή περίπου ακόμα 25 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τα ευρήματα από τις γεωλογικές δομές στα δύο τεμάχια, δεν είναι αισιόδοξα για την TOTAL, δηλαδή δεν βρίσκουν αξιόλογα κοιτάσματα, κάτι για το οποίο υπήρχαν έντονες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, σε επιστημονικό επίπεδο είχε εξηγηθεί, ότι η γεωλογική διαμόρφωση νότια της υποθαλάσσιας οροσειράς του Ερατοσθένη, είναι πολύ διαφορετική από τη γεωλογική διαμόρφωση ανατολικά της οροσειράς, προφανώς λόγω των συνθηκών διαμόρφωσης τους, των ροών των μεγάλων ποταμών κ.τ.λ πριν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.
Η ίδια κυβερνητική πηγή κληθείσα από τον «Φιλελεύθερο» να σχολιάσει το ενδεχόμενο η πιθανότατη αποχώρηση της TOTAL να οφείλεται σε τουρκικές πιέσεις ή πολιτικούς λόγους, υπέδειξε ότι τόσο στις αρχές του 2013 που η γαλλική εταιρεία υπέγραψε τη συμφωνία για τις γεωτρήσεις, όσο και πριν το τέλος του 2013, που η TOTAL υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας για τερματικό υγροποίησης, οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις ήταν επίσης έντονες, όμως η εταιρεία προχώρησε στις υπογραφές με την Κυπριακή Δημοκρατία.