Πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού: Ποιες καρέκλες… τρίζουν

Πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού: Ποιες καρέκλες… τρίζουν
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί που συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αξιολογήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε στις αρχές Μαρτίου να υπάρχει πλήρης εικόνα. Ο ανασχηματισμός ενδέχεται να γίνει ακόμη και πριν από το Πάσχα.

Γεμίζει σιγά-σιγά το μπλοκάκι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις αξιολογήσεις των υπουργών και όπως όλα δείχνουν έρχεται η ώρα που θα λάβει τις αποφάσεις του για τα ποια μέλη της κυβέρνησής του απέδωσαν τα αναμενόμενα και ποια δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του πρωθυπουργού, οι αξιολογήσεις ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε στις αρχές Μαρτίου να υπάρχει πλήρης εικόνα. Ο ανασχηματισμός ενδέχεται να γίνει ακόμη και πριν από το Πάσχα.

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, προκύπτει ότι σημαντικές αλλαγές στον κορμό της κυβέρνησης δεν θα γίνουν, ωστόσο θα δοθεί προσοχή σε αρρυθμίες που εντοπίζονται σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, αλλά και τις επενδύσεις.

Αμετακίνητο πρέπει να θεωρείται στο υπουργείο Οικονομικών το δίδυμο Σταϊκούρα- Σκυλακάκη, στους οποίους πιστώνονται επιτυχημένες πολιτικές που οδήγησαν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός για τις επιδόσεις των υφυπουργών που εποπτεύουν τις τράπεζες και τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.

Θετική αξιολόγηση φαίνεται πως υπάρχει και για τις επιδόσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στους αμετακίνητους εμφανίζονται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει πάρει και τα εύσημα από τον πρωθυπουργό για τα σχέδια που προωθεί για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την πάταξη της εγκληματικότητας. Στους υπουργούς που έχουν αποδώσει ικανοποιητικά συγκαταλέγονται επίσης ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης που έχει αναλάβει και το βάρος του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της χώρας.

Συζήτηση γίνεται και για τα προβλήματα συνεννόησης που προέκυψαν στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, σε χειρισμούς όπως στην περίπτωση του τουρκικού πλοίου, που «παρέσυραν» οι άνεμοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα δύο υπουργεία φαίνεται πως δεν συμβαδίζουν και στην ρητορική τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, την οποία ζήσαμε σε ένταση το προηγούμενο διάστημα.

Μετά, υπάρχει και το μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησης, αυτό του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Εκεί ο Νότης Μηταράκης ανέλαβε καθήκοντα στο επανασυσταθέν υπουργείο Μετανάστευσης μόλις προ ενός μηνός. Αν και τα πρώτα σύννεφα από τους χειρισμούς στο θέμα των επιτάξεων ήδη δημιουργήθηκαν, εντούτοις θεωρείται ότι χρειάζεται χρόνο για να ξεδιπλώσει την κυβερνητική πολιτική.

Μέσα σε όλες τις αλλαγές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και όσα κατά καιρούς έχει πει ο πρωθυπουργός περί συμμετοχής περισσότερων γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που δεν έγινε στον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης, τον Ιούλιο.