Πλειστηριασμοί και απολύσεις τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων
- 29/11/2013, 20:57
- SHARE
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το χάσμα με τους εκπροσώπους του δανειστών δεν έχει καλυφθεί.
Δύο μεγάλα «αγκάθια» βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία, πλέον επανέρχεται στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα δύο «αγκάθια» αφορούν στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων και στις απολύσεις στο Δημόσιο.
Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς συμφωνία με την τρόικα στις αποσκευές του. Η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ώστε να μην υπάρχουν ανοικτά μέτωπα με τους δανειστές κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.
Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Μετά τις 9 Δεκεμβρίου η επιστροφή της τρόικας»
Το ζήτημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, πως η θετική αξιολόγηση της τρόικας θα οδεύσει προς έγκριση στο Eurogroup του Ιανουαρίου το νωρίτερο. Στη συνέχεια, θα καθοριστεί πότε ακριβώς θα εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ (εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο και πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα τέσσερα προαπαιτούμενα) αλλά και το πώς θα δοθεί η δόση των 4,4 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο εφέτος.
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι έως την εκταμίευση των δόσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να βασιστεί στο αποθεματικό του προϋπολογισμού, στα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους (πριν από περίπου ένα δίμηνο ανέρχονταν σε 7,548 δισ. ευρώ, λόγω των εκκαθαριστικών πληρωμής φόρων που είχαν σταλεί στους πολίτες) και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Διαβάστε ακόμη: Ήξεις – αφίξεις για την τρόικα
Όμως, στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,05 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Παράλληλα, εκτός από μισθούς και συντάξεις, στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας 1,85 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ τίτλοι ύψους 197 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν στο τέλος του ίδιου μήνα. Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές ομολόγων έρχονται μετά τον Φεβρουάριο και προς το καλοκαίρι (οπότε θα έχει λήξει και το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ