Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το ChatGPT
- 26/02/2023, 17:19
- SHARE
Tης Sheryl Estrada
Τα χρηματοοικονομικά και η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι σαν το λάδι και το νερό. Υπάρχουν τομείς όπου τα δύο συνδυάζονται, όπως στην αναφορά εξόδων. Αλλά όταν πρόκειται για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές όπως το ChatGPT της OpenAI, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απέχουν.
Αυτή την εβδομάδα, υπήρξαν αναφορές ότι η JPMorgan Chase & Co. βάζει περιορισμούς στο προσωπικό της για τη χρήση του chatbot ChatGPT. Η εντολή της εταιρείας δεν ήρθε ως απάντηση σε ένα συγκεκριμένο γεγονός, αλλά ως μέρος των τυπικών ελέγχων για τη χρήση λογισμικού από τρίτους, ανέφερε αρχικά η Telegraph. Η JPMorgan δεν απάντησε αμέσως στο αίτημά μου για κάποιο σχόλιο.
Το ChatGPT που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο από την OpenAI είναι ένα chatbot που μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις και να δημιουργήσει περιεχόμενο για οποιοδήποτε θέμα μπορείτε να σκεφτείτε, ακόμη και να γράψει άρθρα. Είναι εκπαιδευμένο να ακολουθεί πρότυπα γλώσσας και σκέψης όπως οι άνθρωποι.
Για να συζητήσω για τη χρήση του ChatGPT στο χώρο εργασίας, είχα μια συνομιλία με τον Vikram R. Bhargava, επίκουρο καθηγητή στρατηγικής διοίκησης και δημόσιας πολιτικής στο George Washington University School of Business, ο οποίος διεξάγει έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της εργασίας.
«Πιστεύω ότι πολλοί από εμάς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που εργάζονται στα χρηματοοικονομικά, μείναμε κατά κάποιο τρόπο έκπληκτοι από την απόδοση του ChatGPT όταν αρχίσαμε να ‘παίζουμε’ με αυτό», λέει ο Bhargava. «Πολλοί εργαζόμενοι, ακόμη και τράπεζες, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία για να κάνουν τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη», λέει. Για παράδειγμα, ζητώντας του να βρει έναν σχετικό τύπο του Excel για μια εργασία μοντελοποίησης που μπορεί να κάνει ένας αναλυτής ή ένας συνεργάτης, εξηγεί. Αλλά το να μην γνωρίζουμε πλήρως πώς λειτουργεί η τεχνολογία, «δημιουργεί μια μικρή δυσφορία όταν βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν», λέει.
«Το θέμα με τις τράπεζες, φυσικά, είναι ότι είναι ένας κλάδος με πολύ αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και αυτή η τεχνολογία είναι επίσης νέα για τις ρυθμιστικές αρχές», λέει ο Bhargava. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Mira Murati, επικεφαλής τεχνολογίας στην OpenAI, είπε στο Time σε μια πρόσφατη συνέντευξη ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ασχοληθούν με το ChatGPT και να ορίσουν κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που «ευθυγραμμίζεται με τις ανθρώπινες αξίες».
«Δεν γνωρίζω τις ιδιαιτερότητες του σκεπτικού πίσω από την απόφαση της JPMorgan, αλλά μου φαίνεται συνετή», λέει ο Bhargava. «Αυτή η τεχνολογία εξελίσσεται γρήγορα. Μια από τις δυσκολίες είναι ότι αυτό που μπορεί να ισχύει για το ChatGPT σήμερα, μπορεί να μην ισχύει σε τρεις μήνες».
Η JPMorgan δεν είναι «αρχάριος» όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη. Η τράπεζα πρόσφατα κατετάγη στην πρώτη θέση στην λίστα του Δείκτη Τεχνητής Νοημοσύνης της startup εταιρείας Evident, το πρώτο δημόσιο σημείο αναφοράς των μεγάλων τραπεζών για την ωριμότητα με την οποία χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Ο δείκτης καλύπτει τις 23 μεγαλύτερες τράπεζες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η JPMorgan ξοδεύει 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογία ετησίως, από τα οποία περίπου τα μισά αφιερώνονται σε επενδύσεις, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
«Όταν είσαι κορυφαίος στην τεχνητή νοημοσύνη και γνωρίζεις πώς να τη χρησιμοποιείς υπεύθυνα, μερικές φορές μπορεί να απαιτηθεί από την εταιρεία να απέχει από τη χρήση της δεδομένης τεχνολογίας», λέει ο Bhargava.
Ο Michael Schrage, ένας ερευνητής στο MIT Sloan School Initiative για την Ψηφιακή Οικονομία, μίλησε με οικονομικούς διευθυντές στην εκδήλωση CFO Collaborative του Fortune τον Ιανουάριο σχετικά με τις δυνατότητες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στα χρηματοοικονομικά. Τον ρώτησα τις σκέψεις του για τον αναφερόμενο περιορισμό της JPMorgan.
Ο Schrage λέει ότι δεν είναι σίγουρος για το πώς η OpenAI διαχειρίζεται, συλλέγει και αναλύει επί του παρόντος τις «προτροπές» (δηλαδή τα γραπτά μηνύματα με τα οποία ζητάτε από το ChatGPT να κάνει αυτό που θέλετε). Ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι προτροπές μπορεί να αποτελούν πρόβλημα για μια τράπεζα που ανησυχεί για τους κανόνες απορρήτου, τη συμμόρφωση και τις εσωτερικές της διαδικασίες. Τα μηνύματα που είναι πολύ λεπτομερή μπορεί να αποκαλύψουν ακούσια πληροφορίες που η τράπεζα ή οι πελάτες της θα προτιμούσαν να μην κοινοποιηθούν, λέει ο Schrage.
«Με τον ίδιο τρόπο που η Google και η Bing γνωρίζουν ποια θέματα, ζητήματα και ονόματα αναζητούνται στις μηχανές αναζήτησης, είναι εξίσου πιθανό ότι η OpenAI παρακολουθεί το επίπεδο λεπτομέρειας και την ιδιαιτερότητα των προτροπών», λέει.
Και πάλι, ο Schrage δεν είναι σίγουρος για τον τρόπο με τον οποίο η OpenAI χειρίζεται και παρακολουθεί τις προτροπές, αλλά λέει: «Είναι εύκολο να φανταστείς και να θεσπίσεις τρόπους με τους οποίους τα μηνύματα μπορούν να γίνουν ανώνυμα, να συγκεντρωθούν, να κρυπτογραφηθούν και να θωρακιστούν για να ελαχιστοποιηθεί η αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών, λαμβάνοντας παράλληλα καλές συμβουλές και ιδέες». Επικοινώνησα με την OpenAI για να ρωτήσω σχετικά με τις προτροπές, αλλά δεν έχω λάβει απάντηση.
Πολλοί CFO είναι ήδη προσεκτικοί και πειραματίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Και θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να αισθανθούν άνετα ώστε να ενσωματώσουν το ChatGPT, μου είπε πρόσφατα ο Alexander Bant, επικεφαλής έρευνας για τους οικονομικούς διευθυντές στη Gartner.
Τι θα έκανε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιο ανοιχτά στο ChatGPT; «Χρειάζονται λίγη περισσότερη ασφάλεια για να γνωρίζουν πώς η χρήση αυτής της τεχνολογίας αλληλεπιδρά με το τρέχον ρυθμιστικό περιβάλλον», λέει ο Bhargava. Υπάρχουν, όμως, κάποιες εργασίες στις οποίες μια εταιρεία μπορεί να πειραματιστεί χωρίς να δεχθεί επίπληξη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;
«Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας νεοπροσληφθείς υπάλληλος στην ομάδα σας που μπορεί να μην γράφει τα πιο ξεκάθαρα, πιο συνοπτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», εξηγεί ο Bhargava. «Έτσι, η χρήση του ChatGPT θα μπορούσε να διευκολύνει τη σαφέστερη επικοινωνία».
Μπορεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην έχουν λάβει ακόμη απόφαση για την χρήση του ChatGPT στις δραστηριότητές τους, αλλά η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει έρθει για να μείνει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ:
- Έρευνα World Internet Project Greece 2022: Το παρόν και το μέλλον της ψηφιακής μας πραγματικότητας
- Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς το internet επηρεάζει την ελληνική κοινωνία
Πηγή: Fortune