Πληθωρισμός & Επιτόκια: Τι σχέση έχουν;

Πληθωρισμός & Επιτόκια: Τι σχέση έχουν;
Photo: DALL•E
Δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία της οικονομίας…

Του Χρήστου Τσούνη

Το τελευταίο διάστημα, ακούμε συνέχεια για τα επιτόκια της FED, και για το ότι πρέπει να μειωθούν προσεκτικά ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Είναι αλήθεια, πως τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, όπως της Federal Reserve (FED), και ο πληθωρισμός, είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία.

Μάλιστα, η σχέση μεταξύ τους μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, αλλά έχει άμεσες επιπτώσεις στις επενδύσεις και στις αγορές. Πάμε λοιπόν να δούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα δύο στοιχεία αλληλεπιδρούν και πώς επηρεάζει το ένα το άλλο.

Πληθωρισμός

Πριν προχωρήσουμε όμως στη μεταξύ τους σχέση, θα πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι το καθένα. Ο πληθωρισμός λοιπόν, με πολύ απλά λόγια, είναι η αύξηση των τιμών, των αγαθών και υπηρεσιών, με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, αν αγοράζαμε ένα προϊόν έναν χρόνο πριν έναντι 1€, και σήμερα το ίδιο προϊόν κοστίζει 1.10€, τότε η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει πληθωρισμό 10%.

Ενώ αυτή είναι μια πολύ απλή περιγραφή, ο πληθωρισμός επηρεάζει κάθε κομμάτι της οικονομίας, αφού μειώνει την αγοραστική δύναμη των χρημάτων μας​.

Για να παρακολουθήσουμε τις μεταβολές του πληθωρισμού, χρησιμοποιείται συχνά ένας δείκτης που ονομάζεται Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI). Αυτός δείχνει πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές σε ένα “καλάθι” βασικών αγαθών. Μιας και όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός, τόσο μειώνεται η δυνατότητα των καταναλωτών να αγοράζουν τα ίδια αγαθά με το ίδιο ποσό χρημάτων​.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτόκια Κεντρικών Τραπεζών

Τα επιτόκια τώρα, είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που έχουν οι κεντρικές τράπεζες για να ελέγχουν τον πληθωρισμό. Όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι κεντρικές τράπεζες, όπως η FED, αυξάνουν τα επιτόκια για να περιορίσουν την ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται πιο ακριβός ο δανεισμός τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές​.

Η διαδικασία είναι απλή: όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για νέα δάνεια. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται η κατανάλωση (ζήτηση για αγαθά), άρα μειώνεται και ο ρυθμός αύξησης των τιμών.

Αντίθετα, όταν τα επιτόκια μειώνονται, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε φθηνό χρήμα, αυξάνοντας την κατανάλωση και την επενδυτική δραστηριότητα​​. Έτσι, έχουμε αύξηση των τιμών.

Πληθωρισμός και Επιτόκια

Τώρα, σίγουρα έχει δημιουργηθεί το ερώτημα: “Ποια η σχέση μεταξύ των δύο; Πληθωρισμού και επιτοκίων”.

Η απάντηση, αρκετά απλή (όπως πάντα): Όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός, η κεντρική τράπεζα προχωράει σε νομισματική σύσφιξη. Αυξάνει δηλαδή τα επιτόκια ώστε να μειωθεί το χρήμα στην αγορά. Ως αποτέλεσμα μειώνεται η κατανάλωση, άρα μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των τιμών των προϊόντων. Σημείωση: οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται! Απλά με μικρότερο ρυθμό. Αν μειωθούν οι τιμές, τότε έχουμε αποπληθωρισμό και αυτό δεν το θέλουμε καθόλου.

Το ακριβώς αντίθετο γίνεται όταν έχουμε αποπληθωρισμό (ή εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό). Η κεντρική τράπεζα προχωράει σε νομισματική χαλάρωση. Μειώνει δηλαδή τα επιτόκια, ώστε να αυξηθεί το χρήμα στην αγορά. Ως αποτέλεσμα αυξάνεται η κατανάλωση, και οι αγορές ξαναπαίρνουν την ανηφόρα.

Σε γενικές γραμμές, οι αυξομειώσεις των επιτοκίων είναι από τα πιο θεμελιώδη χαρακτηριστικά που επηρεάζουν σε μακροοικονομικό επίπεδο τις αγορές. Δύσκολος δανεισμός σημαίνει ακριβό χρήμα άρα μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των αγορών. Φθηνό χρήμα, σημαίνει το αντίθετο. Είναι μια λεπτή ισορροπία.

Επενδύσεις

Οι επενδύσεις επηρεάζονται ακριβώς με τον τρόπο που μπορεί να φαντάζεστε. Υψηλός πληθωρισμός άρα και επιτόκια, προκαλούν δυσολίες στις εταιρείες, καθώς ο δανεισμός είναι πιο ακριβός. Ως αποτέλεσμα, έχουμε υποχώρηση των τιμών των μετοχών, άρα και των αγορών.

Αντίθετα, όταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός άρα και τα επιτόκια, τότε οι εταιρείες μπορούν να δανειστούν πιο εύκολα, επενδύοντας έτσι στην ανάπτυξη τους. Ακριβώς γι αυτό το λόγο, σε τέτοιες περιπτώσεις βλέπουμε τις μετοχές να αυξάνονται.

Και αν τώρα πιστεύετε ότι όσο τα επιτόκια αυξάνονται, εμείς σταμάταμε να επενδύουμε, λάθος. Εμείς δε σταματάμε να επενδύουμε.

Το χρηματιστήριο είναι ένας χώρος όπου βγαίνουμε πάντα κερδισμένοι αν επενδύουμε συστηματικά και έχουμε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γιατί όταν οι αγορές πέφτουν, έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε στις εκπτώσεις. Και όταν οι αγορές ανεβαίνουν, εμείς χαιρόμαστε για τα κέρδη μας!

Τώρα λοιπόν που ξέρουμε πως μας επηρεάζουν αυτά τα δύο, ξέρουμε και πως να προσαρμόζουμε την επενδυτική στρατηγική μας…

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: