Πληθωρισμός και γεωπολιτική κρίση «ψαλιδίζουν» τις προσδοκίες για το ΑΕΠ
- 18/05/2022, 10:04
- SHARE
Τις ανησυχίες των επιχειρήσεων για τις πληθωριστικές πιέσεις και τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής κρίσης στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ επιβεβαιώνει η νέα επιδείνωση στις προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία των βασικών μεγεθών της οικονομίας – επενδύοντας πάντως ελπίδες στο Ταμείο Ανάκαμψης.
«Οι τελευταίες εξελίξεις μας κάνουν να χαμηλώσουμε λίγο ακόμη τις προσδοκίες μας για το τι μπορούμε να περιμένουμε αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει αισιοδοξία ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα», σύμφωνα με τον Γιώργο Ραουνά, πρόεδρο του ΣΕΣΜΑ (και συνεταίρου-γενικού διευθυντή της KPMG στην Ελλάδα). Μιλώντας για τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδας (ΣΕΣΜΑ) εξήγησε ότι δεν έχουν αλλάξει τα θεμελιώδη ενώ τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αργά ή γρήγορα θα μπουν στη αγορά και θα κινήσουν την οικονομία -παρά τις δυσκολίες-συνεισφέροντας στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, καθώς και στην ανάκαμψη της ψυχολογίας.
Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός «ψαλιδίζει» τις προσδοκίες ενώ τροφοδοτείται και από το αδύναμο ευρώ, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, Κωνσταντίνο Αϊβαλή, που καταγράφει επιπλέον ότι οι εξαγωγές -ένας σημαντικός τομέας για την οικονομία- γίνονται πιο ακριβές.
Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2022 περιορίστηκε εκ νέου η αισιοδοξία για την πορεία τόσο των βασικών οικονομικών μεγεθών, όσο και των παραγωγικών συντελεστών μετά από ένα έτος. Ο Γενικός Δείκτης GRe+1 διαμορφώθηκε σε 26,8% έναντι 46,7% στο τέλος του 2021. Ωστόσο η κάμψη ήταν μικρότερη έναντι του α’ τριμήνου του 2021, όταν ο δείκτης είχε τιμή 38,3%.
Η πλειοψηφία των συμβούλωνεξέφρασε αρνητικές προσδοκίες και για τους πέντε τομείς που διερευνά ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας: ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών. Ο δείκτης περιορίστηκε στο 20,7%, έναντι 47,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 36,9% το α’ τρίμηνο του 2021. Μάλιστα η μείωση προήλθε κυρίως από τις ανησυχίες για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και την ανεργία.
Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι η μεταβολή των προσδοκιών είναι γενική και δεν αφορά μόνο τη μεταβολή του επιπέδου των τιμών. Έχει να κάνει και με τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας, την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων, καθώς και τις ανησυχίες για τα ελληνικά δημόσια οικονομικά.
Οι αβεβαιότητες από τη γεωπολιτική κρίση
Με άλλα λόγια διανύουμε μία οικονομική συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική αβεβαιότητα και προκλήσεις. Μετά την πανδημία και ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν στο περιβάλλον αναδύονται νέες προκλήσεις. Στο θέμα αναφέρθηκε και η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο 4th NPL Summit με τίτλο “The Future of the Greek NPL Market”. Αν και τόνισε την σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόνισε ότι το απόθεμα παραμένει υψηλό. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εμφάνιση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως αποτέλεσμα της οριστικής απόσυρσης εντός του 2022 των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών για την προστασία από την πανδημία. Επιπλέον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας για την μελλοντική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ενέργειας.
Σύμφωνα με την κ. Παπακωνσταντίνου μένει να φανεί η πραγματική επίπτωση των τιμών και, ως εκ τούτου, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της αύξησης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. «Καθίσταται σαφές ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως αν η γεωπολιτική κρίση διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί περαιτέρω. Η επίπτωση αυτή δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, αποτελεί όμως μια βάσιμη πηγή ανησυχίας. Από κάποιες πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έχουμε νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων. Για το λόγο αυτό, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.