Πληθωριστικό κίνδυνο βλέπουν οι επιχειρήσεις – Απειλή για την ανάπτυξη τα αυξημένα κόστη
- 22/12/2021, 09:30
- SHARE
Στην επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ενεργοποιηθούν σύντομα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προσβλέπουν οι επιχειρήσεις για να διαχειριστούν τον κίνδυνο του πληθωρισμού σε μια περίοδο που τα κόστη αυξάνονται από την ακριβή ενέργεια και την έλλειψη πρώτων υλών τροφοδοτώντας ανατιμήσεις και στο καλάθι του καταναλωτή.
Το θέμα είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη ενόψει μάλιστα νέας αναθεώρησης και σε συνέχεια της ψήφισης του προϋπολογισμού που σηματοδοτεί δράσεις για αποκατάσταση δημοσιονομικών ισορροπιών ώστε να αποκτηθεί το συντομότερο δυνατό η “επενδυτική βαθμίδα”.
Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση οδεύει σε νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ μετά το κλείσιμο του δ’ τριμήνου του 2021, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον δείκτη από το 6,9% κοντά στο 9% ισοσκελίσοντας την ύφεση από το “κλείσιμο” της οικονομίας το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρήθηκε δύο ακόμη φορές από το αρχικό 4,8% καλλιεργώντας προσδοκίες για δημιουργία δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο μπαράζ ανατιμήσεων βασικών προϊόντων καθώς και της επιβάρυνσης από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την άποψη των Ελλήνων CEOs, όπως διατυπώνεται από την ηγεσία της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με δυναμική τάση και με προοπτική για το έτος που διανύουμε να πλησιάσει ακόμα και το 8,5-9%, όσο περίπου απώλεσε το προηγούμενο έτος της πανδημίας, λόγω των ταχύτατα αναπτυσσόμενων τομέων της όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, οι εξαγωγές και η κτηματαγορά.
Ο ιδιωτικός τομέας εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή αυτής της ανάκαμψης και οι επιχειρήσεις, σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και προσαρμογή. Εφεξής το ζητούμενο είναι, καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης, οι επιχειρήσεις υποβοηθούμενες και από τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν τη δυναμική πορεία.
Επισημαίνεται δε ο κίνδυνος από τις μεγάλες αυξήσεις που διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις μέρα με τη μέρα σε πρώτες ύλες και ενδιάμεσα αγαθά γεγονός που μπορεί να οδηγήσει, αν αυτό συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, σε ένα φρενάρισμα του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης. Καθώς ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν την δυνατότητα δραστικής αντιμετώπισης του φαινομένου.
Την ίδια στιγμή με ανάλογες προκλήσεις είναι αντιμέτωποι και οι καταναλωτές. Ενδεικτικά σημειώνεται ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που καταγράφει μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη όπως όσπρια και καφές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ τα φασόλια γίγαντες Καστοριάς χύμα ξεκίνησαν με 3,60 χονδρική τιμή το 2020 και λιανική 5 ευρώ και τον Οκτώβριο έφτασαν σε 4,80 χονδρική το κιλό και 6,80 λιανική ενώ τέλος Νοεμβρίου του 2021 οι τιμές έφτασαν σε 6 ευρώ χονδρική και 7,90 λιανική. Το ΙΝΚΑ με ανακοίνωσή του πριν λίγες εβδομάδες είχε κάνει επίσης λόγο για μεγάλες αυξήσεις σε είδη μεταξύ των οποίων λάδι (22%), κρέας (20 – 25%), ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη (έως 100%) και οικοδομικά υλικά (έως 50%).