PMI: Τόνωση στην οικονομία της Γαλλίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απρόσμενη πτώση στη Γερμανία

PMI: Τόνωση στην οικονομία της Γαλλίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απρόσμενη πτώση στη Γερμανία
epa11408843 A view of the Eiffel tower with the Olympic rings in Paris, France, 13 June 2024. The Olympic rings were installed on the Eiffel Tower 50 days before the start of the Paris 2024 Olympic and Paralympic Games. EPA/Mohammed Badra Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας βάθυνε τον Αύγουστο, χωρίς να διαφαίνεται ανάκαμψη.

Η οικονομία της Γαλλίας επωφελήθηκε τον Αύγουστο από την ανάκαμψη των επιχειρήσεων λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς η απότομη άνοδος του τομέα των υπηρεσιών της χώρας αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ο προκατακριτκός δείκτης διευθυντών αγορών (PMI) της HCOB για τον τομέα των υπηρεσιών της Γαλλίας, που καταρτίζεται από την S&P Global, ανήλθε σε υψηλό 27 μηνών στο 55,0 τον Αύγουστο – από 50,1 τον Ιούλιο και ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 50,3 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω από το 50 δείχνει συρρίκνωση.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, πόνταρε στους Αγώνες για να ενισχύσει τον χλιαρό ρυθμό ανάπτυξής της. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας προέβλεψε ώθηση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι έληξαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τον Αύγουστο, ο οποίος συνδυάζει τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, αυξήθηκε στις 52,7 μονάδες – υψηλό 17 μηνών – από 49,1 μονάδες τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η S&P Global που συντάσσει την έρευνα προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πιθανό να είναι προσωρινός.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών θα έχουν επωφεληθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. Νόρμαν Λίμπκε.

«Ο εφάπαξ χαρακτήρας αυτής της ώθησης είναι εμφανής στην επιδείνωση της κατάστασης της απασχόλησης, στις ασθενέστερες προσδοκίες παραγωγής και στη μείωση των ανεκτέλεστων εργασιών», πρόσθεσε.

Αντίθετα, ο μεταποιητικός τομέας της Γαλλίας συνέχισε να αποδυναμώνεται.

Ο PMI μεταποίησης για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 42,1 – από 44,0 τον Ιούλιο και κάτω από την πρόβλεψη για 44,4 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Πτώση στη Γερμανία

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στο 48,5 τον Αύγουστο από 49,1 τον Ιούλιο, κάτω από το 49,2 που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι η οικονομία της Γερμανίας, η οποία συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, δεν έχει επιταχύνει τους ρυθμούς της ενόψει του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση.

Ο σύνθετος δείκτης παρακολουθεί τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της γερμανικής οικονομίας.

Ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε τον Αύγουστο στο 51,4 από 52,5 τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε σε έδαφος επέκτασης. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε λιγότερο απότομα στο 52,3.

Η μεταποίηση παρέμεινε βυθισμένη σε ύφεση, με τον δείκτη να κατρακυλά στο 42,1 από 43,2 τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που ανέμεναν άνοδο στο 43,5.

«Η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας βάθυνε τον Αύγουστο, χωρίς να διαφαίνεται ανάκαμψη» δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, σημειώνοντας ότι η αδυναμία του μεταποιητικού τομέα άρχισε να μεταφέρεται και στον τομέα των υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: