Ποδόσφαιρο και κρυπτονομίσματα: Euro 2024 και Copa America «σπρώχνουν» τη ζήτηση για τα «οπαδικά» tokens

Ποδόσφαιρο και κρυπτονομίσματα: Euro 2024 και Copa America «σπρώχνουν» τη ζήτηση για τα «οπαδικά» tokens
Photo: AFP
Η συνολική αγοραία αξία των εισηγμένων οπαδικών tokens ανέρχεται σε περίπου 413 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko.

Στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης μεταξύ των οπαδών των εθνικών ομάδων για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία -όπως τα non-fungible tokens (NFTs) ή τα fan tokens- αναφέρεται το Reuters εν μέσω των πολλών και σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων που διεξάγονται το καλοκαίρι του 2024.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως δεν πρόκειται για τα συνηθισμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αλλά για tokens που εκδίδονται από εθνικές ομάδες ή μεμονωμένους συλλόγους και υπόσχονται στους οπαδούς έναν εμπορεύσιμο τρόπο να ασχολούνται με τις ομάδες τους.

Η δραστηριότητα σε tokens που συνδέονται με τις συμμετέχουσες εθνικές ομάδες έχει αυξηθεί ενόψει του Euro 2024, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή, και του Copa America στη Βόρεια και Νότια Αμερική που ξεκινά μια εβδομάδα αργότερα.

Η αγοραία αξία του κρυπτονομίσματος Chiliz – το εγγενές νόμισμα του blockchain Socios, η οποία φιλοξενεί τα περισσότερα σημαντικά tokens των οπαδών- έχει «σκαρφαλώσει» σε περισσότερα από 1,07 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 687 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους και πλησιάζει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά γύρω από το Μουντιάλ του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko.

Ο όγκος συναλλαγών των οπαδικών tokens έχει επίσης αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καταγράφοντας περισσότερα από 170 εκατομμύρια δολάρια στις 24 Μαΐου, έναντι 25 έως 57 εκατομμυρίων δολαρίων για το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaiko. Η συνολική αγοραία αξία των εισηγμένων οπαδικών tokens ανέρχεται σε περίπου 413 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko.

Αυτό το καλοκαίρι του αθλητισμού θα μπορούσε να είναι μια σημαντική δοκιμασία για τον ακόμα νεοσύστατο τομέα των tokens των οπαδών, τα οποία συνήθως προσφέρουν προνόμια όπως συμμετοχές σε λοταρίες, πρόωρη πρόσβαση σε εισιτήρια, εκπτώσεις σε εμπορεύματα ή ευκαιρίες ψηφοφορίας για δευτερεύουσες αποφάσεις όπως τα τραγούδια των αγώνων.

Οι υποστηρικτές επαινούν τα tokens ως ένα σπάνιο παράδειγμα χρησιμότητας των κρυπτονομομισμάτων στον πραγματικό κόσμο, ενώ οι επικριτές υπογραμμίζουν τους κινδύνους από την κερδοσκοπική -και επικίνδυνη- φύση των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων.

Το token των οπαδών της Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά περίπου 2% τις τελευταίες 30 ημέρες στα 2,94 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο token της Αργεντινής άγγιξε για λίγο το υψηλότερο επίπεδό του από το 2022 στα 2,46 δολάρια, αν και αμφότερα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τα υψηλά που είχαν καταγράψει κοντά στο Μουντιάλ του 2022.

«Υπήρξε μια σημαντική άνοδος στον όγκο συναλλαγών, αλλά αναμένουμε ότι θα είναι βραχύβια», δήλωσε ο Τζαγκ Κούνερ, επικεφαλής παραγώγων στην Bitfinex, επισημαίνοντας την πτώση των συναλλαγών μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πολλές κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες και αστέρες του αθλητισμού προώθησαν κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία -όπως τα non-fungible tokens (NFTs) ή τα fan tokens- σε υποστηρικτές κατά τη διάρκεια μιας του ράλι των κρυπτονομισμάτων το 2021, προκαλώντας την οργή των επικριτών που προειδοποίησαν ότι μπορεί να ενθαρρύνουν την οικονομική κερδοσκοπία.

Οι Βρετανοί νομοθέτες προειδοποίησαν πέρυσι ότι η άνοδος των NFTs στον αθλητισμό έθετε τους οπαδούς σε κίνδυνο οικονομικής ζημίας και δυνητικά έβλαπτε τη φήμη των συλλόγων. Εν τω μεταξύ, η ένωση οπαδών ποδοσφαίρου της Αγγλίας και της Ουαλίας απέρριψε τις συμβολικές συμπράξεις οπαδών ως «προσπάθεια νομισματοποίησης ασήμαντων θεμάτων» ή «εισαγωγή οικονομικών φραγμών στη γνήσια δέσμευση των οπαδών».

Οι αλλαγές στον όγκο και την τιμή των tokens δεν αντιστοιχούν πάντα στην απόδοση της ομάδας, σημείωσε ο Άνταμ ΜακΚάρθι, αναλυτής της Kaiko.

«Δεν βλέπω αποδείξεις ότι οι κάτοχοι επωφελούνται από την κατοχή αυτών των tokens ως ένα είδος στοιχήματος στην επιτυχία των αντίστοιχων ομάδων», πρόσθεσε.

Μια μελέτη που ανέλυσε την εμπορία tokens οπαδών γύρω από μεγάλα αθλητικά γεγονότα διαπίστωσε ότι συχνά ευθυγραμμίζεται με το μοτίβο «αγοράζω τη φήμη, πουλάω την είδηση» που συναντάται στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά. Οι όγκοι και οι αποδόσεις συνήθως αυξάνονται πριν από τα μεγάλα τουρνουά και στη συνέχεια μειώνονται κατά την έναρξη των σημαντικών αγώνων.

Από την άλλη πλευρά, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι οπαδοί που αγοράζουν tokens συνήθως επωφελούνται από τα οφέλη που προσφέρονται μέσω της ψηφοφορίας για αποφάσεις που σχετίζονται με τον σύλλογο.

«Όταν οι οπαδοί έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τις αποφάσεις του συλλόγου, συμμετέχουν ουσιαστικά» δήλωσε ο Λέναρτ Άντε, ο οποίος εργάστηκε και στις δύο μελέτες και είναι διευθύνων σύμβουλος του Blockchain Research Lab.

«Η διπλή φύση των token των οπαδών ως εργαλεία δέσμευσης και ως κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία δημιουργεί μια διχοτόμηση. Το μέλλον των fan tokens θα μπορούσε να εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται αυτή η κατανομή μεταξύ των χρηστών που εστιάζουν στη δέσμευση και των κερδοσκόπων» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com