Ποια είναι η αιτία για το πρωτοφανές ράλι στην τιμή του χρυσού

Ποια είναι η αιτία για το πρωτοφανές ράλι στην τιμή του χρυσού
Photo: pixabay.com
Ο χρυσός φαίνεται να είναι μια επένδυση που έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική

Το ράλι του χρυσού μοιάζει ασταμάτητο. Έχει πλέον ξεπεράσει τις 3.100 δολάρια ανά ουγγιά. Θυμόμαστε όταν μας έλεγαν ότι η ζήτηση θα εξασθενούσε μόλις ξεπερνούσε τα 2.100 δολάρια. Τους τελευταίους 18 μήνες ο χρυσός έχει ξεπεράσει σχεδόν κάθε άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθούν ορισμένα σημεία που εξακολουθούν να ισχύουν:

Το ράλι του χρυσού δεν σχετίζεται άμεσα με τον πληθωρισμό ή τα πραγματικά επιτόκια. Ο χρυσός είναι κακή αντιστάθμιση πληθωρισμού και η συνηθισμένη σχέση του με τα πραγματικά επιτόκια έχει διαταραχθεί.

Ούτε είναι αποτέλεσμα της αποδολαριοποίησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και των αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες. Παρόλο που οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τις αγορές τους την τελευταία τριετία, η τρέχουσα άνοδος, που ξεκίνησε στα τέλη του 2023, δεν συνοδεύτηκε από αύξηση της ζήτησης από αυτές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον James Steel, επικεφαλής αναλυτή πολύτιμων μετάλλων στην HSBC, η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών μειώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Η ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές επίσης δεν επαρκεί ως εξήγηση. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού δείχνουν ότι η ζήτηση για κοσμήματα ήταν αδύναμη το 2023, ενώ η ζήτηση για ράβδους παρέμεινε σταθερή. Επιπλέον, αν και οι εισροές σε ETF χρυσού έχουν αυξηθεί έντονα τελευταία, η μεγάλη άνοδος του πολύτιμου μετάλλου ξεκίνησε όταν οι τοποθετήσεις των ETF μειώνονταν, και η συσχέτιση μεταξύ των ETF, ενώ της τιμής του χρυσού φαίνεται πιο αδύναμη τα τελευταία χρόνια.

Αυτό μας αφήνει με τη ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές. Είναι πιο δύσκολο να την παρακολουθήσουμε, αλλά μπορούμε να ρωτήσουμε: γιατί διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρείες ή hedge funds αγοράζουν χρυσό; Η προφανής απάντηση είναι ότι τον θεωρούν αντιστάθμιση απέναντι στην οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια – ή, πιο απλά, αγοράζουν λόγω φόβου. Και δεδομένου ότι η πηγή πολλών από αυτές τις αναταραχές είναι η πολιτική των ΗΠΑ, αυτό βγάζει νόημα.

Κανονικά, η αβεβαιότητα θα δημιουργούσε ζήτηση για δολάρια και αμερικανικά ομόλογα. Όμως, ορισμένοι επενδυτές ίσως λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να αποδυναμώσει ουσιαστικά το δολάριο. Και για όσους πιστεύουν ότι ο υψηλός και ασταθής πληθωρισμός μπορεί να είναι μόνιμος, τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου δεν είναι πλέον ασφαλές καταφύγιο.

Όμως, μια ερώτηση παραμένει. Ο χρυσός φαίνεται να είναι μια επένδυση που έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική. Ξέρουμε ότι η δυναμική αυτή μπορεί να αποκτήσει δική της ζωή. Μήπως, εκτός από τον φόβο για την πολιτική και την ανάπτυξη, παίζει ρόλο και ο φόβος ότι κάποιος θα μείνει εκτός αυτής της ανόδου;

Σκληρά και μαλακά οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ

Σκεφτόμαστε εδώ και καιρό την αντίθεση μεταξύ των πολύ κακών «μαλακών» οικονομικών δεδομένων (βασισμένων σε έρευνες) και των ακόμη καλών «σκληρών» δεδομένων (βασισμένων σε πραγματικές συναλλαγές).

Χθες, λάβαμε νέα δεδομένα από τις ΗΠΑ που περιπλέκουν την εικόνα: τα μαλακά δεδομένα είναι άσχημα, αλλά όχι εντελώς, και τα σκληρά δεδομένα χειροτερεύουν, αλλά όχι πολύ.

Στα μαλακά δεδομένα: Ο δείκτης ISM για τη μεταποίηση έδειξε επιστροφή στη συρρίκνωση τον Μάρτιο, μετά από δύο μήνες επέκτασης. Οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση μειώθηκαν, ενώ τα αποθέματα αυξάνονται, πιθανώς επειδή οι επιχειρήσεις προμηθεύονται εμπορεύματα πριν επιβληθούν οι δασμοί.

Στις υπηρεσίες, ωστόσο, η κατάσταση είναι καλύτερη, υποδηλώνοντας οικονομική αντοχή εκτός των τομέων που πλήττονται άμεσα από τους δασμούς. Η εικόνα από τα σκληρά δεδομένα είναι πιο περίπλοκη. Η Έρευνα Κενών Θέσεων και Κύκλου Εργασίας (JOLTS) έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 194.000, περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, φτάνοντας στα 7,6 εκατομμύρια. Οι παραιτήσεις μειώθηκαν ελαφρώς, ενώ οι απολύσεις αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο πενταμήνου, με αδυναμία σε λιανικό εμπόριο, χρηματοοικονομικά και δημόσιο τομέα.

Τα δεδομένα JOLTS είναι δύσκολα στην ερμηνεία. Αν οι απολύσεις, οι προσλήψεις και οι παραιτήσεις αυξάνονται ταυτόχρονα, μπορεί να δείχνουν υγιή αγορά εργασίας. Όταν, όμως, οι απολύσεις αυξάνονται και οι κενές θέσεις μειώνονται, αυτό υποδηλώνει ανησυχία για την οικονομία.

Κατασκευές και οικονομική επιβράδυνση

Τα χθεσινά στοιχεία για τις κατασκευές ήταν μεικτά. Οι δαπάνες κατασκευών αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Φεβρουάριο, περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις ανακαινίσεις κατοικιών, υποδηλώνοντας αντοχή στην οικονομία.

Ωστόσο, η κατασκευή βιομηχανικών εγκαταστάσεων παρέμεινε σταθερή, ενώ οι δαπάνες για ξενοδοχεία και γραφεία μειώθηκαν. Οι οικοδομικές άδειες για νέα ιδιωτικά ακίνητα μειώθηκαν επίσης.

Τα μαλακά και τα σκληρά δεδομένα φαίνεται να συγκλίνουν σε μια ασθενή, αλλά όχι καταστροφική, προοπτική. Ωστόσο, θα χρειαστούμε περισσότερα αρνητικά σκληρά δεδομένα πριν προβλέψουμε ύφεση το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: