Ποια είναι η αξία που έχουν 100 ευρώ σήμερα και τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε με αυτά

Ποια είναι η αξία που έχουν 100 ευρώ σήμερα και τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε με αυτά
Photo: pixabay.com
Κανένα ποσό δεν είναι αυτονόητο στην σημερινή Ελλάδα...

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και σήμερα θα μιλήσουμε για  ένα λίγο πιο πρακτικό θέμα και, συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε ποια είναι η αξία που έχουν 100€ σήμερα και τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε με αυτά, εφόσον μπορούμε να διαθέσουμε αυτό το ποσό κάθε μήνα. Φτάνουν για να πετύχουμε κάτι ουσιαστικό για την οικονομική μας ανεξαρτησία μακροπρόθεσμα ή είναι λίγα;

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Για την σημερινή Ελλάδα, δυστυχώς, τα 100€ δεν είναι λίγα χρήματα. Είναι περίπου το ένα έβδομο του, άρτι αυξηθέντος, κατώτατου μισθού και σίγουρα σε πολλούς και πολλές από εμάς δεν περισσεύουν. Παρόλα αυτά, είναι ένα ποσό που, υπό προϋποθέσεις, μπορούμε να καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε. Όχι όταν μένουμε μόνοι και μόνες μας, τότε τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα, αλλά σε περιπτώσεις συγκατοίκησης, ή σε δικό μας σπίτι χωρίς ενοίκιο, τα πράγματα γίνονται ευκολότερα. Όμως, το ερώτημα είναι, υπάρχει νόημα; Αξίζει δηλαδή να προσαρμόσουμε το πλάνο μας για να τα εξοικονομούμε αυτά τα χρήματα;

Ας ξεκινήσουμε μιλώντας εντελώς θεωρητικά και βλέποντας τι θα μπορούσαν 100€ να μας προσφέρουν, αν είχαμε την δυνατότητα να προβλέψουμε το μέλλον.  Ας δούμε για παράδειγμα τι θα είχε συμβεί εάν είχαμε επενδύσει 100 δολάρια σε κάποια περιουσιακά στοιχεία πριν από μια δεκαετία. Και ναι πάμε προς τα πίσω γιατί όντως δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινάμε λοιπόν:

Αν είχαμε επενδύσει 100 δολάρια στην Google πριν μια δεκαετία, θα είχαν σήμερα γίνει 685 δολάρια, το αντίστοιχο ποσό στην Tesla θα είχε γίνει 12. 081 δολάρια, ενώ στην Amazon 1.190 δολάρια.

Αυτά τα ωραία όμως, συνέβησαν και πέρασαν και δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε αξία στα 100€ μας και να προσπαθήσουμε αυτά να μας οδηγήσουν στην οικονομική μας ανεξαρτησία;

Να ψάξουμε το επόμενο Bitcoin με τις τρομερές αποδόσεις;  Και πως να ξέρουμε πότε κι αν θα συμβεί κάτι τέτοιο ξανά; Ή να εμπιστευτούμε τις σημερινές πολλά υποσχόμενες εταιρίες, ελπίζοντας ότι θα βρούμε την  επόμενη Tesla που σε μια δεκαετία πήγε εκατόν είκοσι φορές επάνω;

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, δυστυχώς, οπότε πάμε πρώτα σε μερικά στοιχεία, από αυτά που μας αρέσουν και έπειτα θα δούμε το μέσο που πιθανόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούν να μας κάνουν 100€ τον μήνα υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Επενδύοντας 100€ τον μήνα με μια απόδοση 6%, σε μια δεκαετία θα έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο 16.400€.  Όχι και ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αλλά έχουμε ήδη βγάλει μερικά χρήματα σε μια δεκαετία. Εφόσον αφήσουμε το χρήμα να δουλέψει για 30 χρόνια, όμως, ακόμα και με αυτή την απόδοση, θα έχουμε πολύ καλύτερα νούμερα. Έχοντας επενδύσει συνολικά περίπου 35.000 σε βάθος χρόνων, θα έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο αξίας πάνω από 100.000€. Θα έχουμε, πρακτικά, τριπλασιάσει τα χρήματά μας. Και μιλάμε για μια απόδοση την οποία σε κάποιες χώρες την βρίσκουμε ακόμα και σε προθεσμιακές καταθέσεις!

Ας δούμε, τώρα, τι αξία έχουν αυτά τα 100€ τον μήνα, με μια απόδοση 10% που είναι η μέση απόδοση της αμερικανική αγοράς εδώ και 98 χρόνια (μεσοσταθμικά σε βάθος δεκαετίας όχι κάθε χρόνο – δεν λειτουργούν έτσι οι αγορές). Μετά από μια δεκαετία κόπου, το χαρτοφυλάκιό μας θα είναι της τάξης των 20.000€, ενώ, αν κάνουμε υπομονή για τριάντα έτη συνολικά, η συνεισφορά μας των 36.000€ θα έχει οδηγήσει σε ένα ποσό της τάξης των 223.000€!

Κλείνοντας, το κερασάκι στην τούρτα για όποιον ή όποιαν είναι έως 25 ετών είναι πως έχουμε την δυνατότητα να αφήσουμε τα χρήματα για περισσότερο χρόνο. Ένα σημερινό παιδί 22 ετών, θα πάρει σύνταξη 700€ στα 67 του έτη από το κράτος – αν πάρει. Αντίστοιχα, στα 62 έτη, με εκατό ευρώ τον μήνα θα έχει μαζέψει ένα ποσό 224.000€, δηλαδή την δυνατότητα να έχει μια σύνταξη ύψους 750€, χωρίς το κεφάλαιο να μειώνεται αν ακολουθήσει τον κανόνα του 4% (υπάρχει αντίστοιχο βίντεο στο κανάλι μου που εξηγεί αυτόν τον κανόνα)!

Επομένως, ναι, τα εκατό ευρώ έχουν αξία και μάλιστα τόσο μεγάλη που αρκεί η σωστή τους επένδυση για να μην χρειαστεί να κάνουμε οτιδήποτε άλλο στην επενδυτική μας ζωή!

Προφανώς, κανένα ποσό δεν είναι αυτονόητο στην σημερινή Ελλάδα, για αυτό, όλα τα ποσά που αναφέραμε παραπάνω και τα παραδείγματα που δείξαμε, βγαίνουν και αποδίδουν και με πολύ λιγότερα χρήματα. Μπορούμε 20€; Ωραία το κάνουμε και με 20 ευρώ – ποτέ δεν πρέπει να υποτιμούμε την τεράστια σημασία των μικρών πράξεων. Μπορούμε 200€; Τότε πάμε γρηγορότερα.

Ευχαριστώ όλους και όλες που φτάσατε έως εδώ, να είστε καλά και τα λέμε την επόμενη φορά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: