Ποια είναι η Data4, που επενδύει 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη δημιουργία data center

Ποια είναι η Data4, που επενδύει 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη δημιουργία data center
(161107) -- HOHHOT, Nov. 7, 2016 (Xinhua) -- A technician patrols at China Telecom's cloud computing research park in Hohhot, capital of north China's Inner Mongolia Autonomous Region, Nov. 7, 2016. China unveiled Monday a big data zone being built in Inner Mongolia. The zone, centered at the regional capital Hohhot, is one of the seven under construction in China and will focus on analysing data on energy, meteorology and geology to help energy conservation and cooperation. (Xinhua/Deng Hua)(mcg) (Photo by Deng Hua / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 τα συνολικά assets υπό τη διαχείριση της Brookfield ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια.

Δυναμική είσοδο στην αγορά των data centers στην Ελλάδα κάνει η Data4, που ανακοίνωσε επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου data center campus στην Παιανία.

Η εταιρεία με έδρα τη Γαλλία ιδρύθηκε το 2006 και -σύμφωνα με την ιστοσελίδα της- «έχει ως στόχο να υποστηρίξει την ψηφιακή ανάπτυξη των πελατών της με βιώσιμο τρόπο, παρέχοντάς τους κλιμακούμενες και ασφαλείς λύσεις φιλοξενίας για τους διακομιστές πληροφορικής τους, που κυμαίνονται από ένα μόνο ράφι έως ένα αποκλειστικό κτίριο».

Η Data4 βρίσκεται σε συνομιλίες με τους υφιστάμενους δανειστές και τις ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέρους του έργου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ολιβιέ Μισελί σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

O ίδος τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό σύνδεσμο που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και είναι το σημείο προσγείωσης πολλών σημαντικών υποβρυχίων καλωδίων. Η νέα τοποθεσία αποτελεί «σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία και το ψηφιακό οικοσύστημα».

Η εταιρεία ειδικεύεται στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη και έχει σχέδιο επέκτασης με επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ έως το 2030. Συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δραστηριοποιείται σε έξι χώρες και εξετάζει το ενδεχόμενο μιας ή δύο επιπλέον αγορών σε όλη την ήπειρο, ανέφερε ο Μισελί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Data4 έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει περισσότερα κέντρα στον ελληνικό κόμβο, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια πρόσθετη επένδυση έως και 200 εκατ. ευρώ, την οποία η εταιρεία συζητά με τις τοπικές αρχές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Η εταιρεία εξετάζει επίσης εναλλακτικούς τρόπους για να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια για τα αναπτυξιακά της σχέδια.

Νωρίτερα μέσα στο 2024, η Data4 δημιούργησε ένα δεύτερο campus στο Μιλάνο και έκλεισε ένα δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ για τη μερική χρηματοδότηση της επέκτασης. κτοτε, συμφώνησε να ενεργοποιήσει ένα δικαίωμα προαίρεσης για μια περαιτέρω δόση ύψους έως και 1 δισ. ευρώ.

Η Brookfield

Σημειώνεται πως ο κολοσσός της διαχείρισης assets, η Brookfield Infrastructure Partners εξαγόρασε την Data4 από την Axa IM το 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Brookfield εξετάζει την πώληση ενός μειοψηφικού μεριδίου για κάποια από τα assets της εταιρείας.

Τα data centrers, οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας και τα δίκτυα οπτικών ινών έχουν γίνει δημοφιλείς στόχοι για τους επενδυτές, δεδομένων των σταθερών αποδόσεών τους και των ισχυρών προοπτικών ανάπτυξής τους, καθώς αυξάνεται η εξάρτηση από την τεχνολογία.

Η Brookfield έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Τορόντο του Καναδά και ασχολείται με την απόκτηση και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων υποδομής σε παγκόσμια βάση.

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 τα συνολικά assets υπό τη διαχείριση της Brookfield ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια (110,89 δισ.), σημειώνοντας άνοδο 23,53% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: