Ποια είναι η ελληνική μαθητική startup που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης

Ποια είναι η ελληνική μαθητική startup που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης
Επόμενος σταθμός η συμμετοχή στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Junior Achievement Worldwide.

Με ένα χρυσό μετάλλιο ανά χείρας και τον τίτλο «Company of The Year 2023», Καλύτερη Μαθητική «Start Up» της Ευρώπης για το 2023, η ελληνική μαθητική Ιsometricks προκάλεσε εθνική υπερηφάνεια κατακτώντας το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Τελικό του Junior Achievement Europe GEN-E 2023, που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για μαθητές από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που κατάφεραν να ξεχωρίσουν χάρη στο WIZZLE, ένα καινοτόμο επιτραπέζιο παιχνίδι συμμετριών που έχει κρυμμένα μαθηματικά και ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο! Τα κομμάτια του, που είναι σχεδιασμένα και εκτυπωμένα από τα ίδια τα παιδιά σε 3D εκτυπωτή, συνδυάζονται με διαφορετικούς τρόπους με βάση τους κανόνες των γεωμετρικών συμμετριών, με αποτέλεσμα ο χρήστης να «μαθαίνει» μαθηματικά διασκεδάζοντας και δυναμώνοντας την λειτουργία του νου.

Απλό στη χρήση και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, το WIZZLE αποτελεί ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο που λειτουργεί προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά σε άτομα με νοητική υστέρηση, άνοια και Αλτσχάϊμερ. Διατίθεται ήδη στην αγορά στα πωλητήρια των Μουσείων του MOMus ενώ ετοιμάζονται και νέες συνεργασίες.

Ελληνική νίκη back to back

Eίναι η πρώτη φορά, στα 104 χρόνια ζωής του Junior Achievement, που μια χώρα κερδίζει το πρώτο βραβείο της ηπείρου της στο πρόγραμμα/διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση – TheCompany Program» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Την κορυφή πέρυσι είχε κατακτήσει η Microgreens Magicgreens από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς.

Επόμενος σταθμός είναι ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός του Junior Achievement Worldwide στον οποίο θα διαγωνιστούν οι νικήτριες ομάδες του πρώτου βραβείου από την Ευρώπη, την Αφρική, τις ΗΠΑ, την Λατινική Αμερική, την Ασία και τις Αραβικές χώρες και η Isometricks θα εκπροσωπήσει την Γηραιά Ήπειρο.

«Η διάκριση της Isometricks με την κατάκτηση του Gen-E, του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Νεανικής Επιχειρηματικότητας, είναι καταρχάς μια ιστορική στιγμή για το δίκτυό μας καθώς καμία άλλη εθνική αντιπροσωπεία δεν έχει καταφέρει να κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Η αφοσιωμένη δουλειά των παιδιών ανταμείφθηκε. Για την ομάδα, η διάκριση αυτή φέρνει μεγάλη αναγνώριση και ενισχύει τη διάθεσή τους να συνεχίσουν την καλή δουλειά. Εμείς παραμένουμε πάντα στο πλευρό τους» αναφέρει στο Fortune ο Αργύρης Τζικόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Junior Achievement Greece.

Να σημειωθεί ότι το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση – Company Program 2023» του JA Greece, τελεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Οι διακρίσεις επηρεάζουν άμεσα και το επίπεδο του διαγωνισμού. Είναι λογικό και εντυπωσιακό να το παρατηρείς. Πάντα δεχόμασταν καλές ιδέες αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν πάει μερικά βήματα παρακάτω. Οι ομάδες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε αυτό το συναγωνισμό και παρουσιάζουν ιδέες όχι μόνο διαγωνιστικά άρτιες αλλά και με προοπτικές να βγουν στην πραγματική αγορά» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζικόπουλος.

Απαντώντας στο ερώτημα του τι βήματα έχουν γίνει και τι χρειάζεται για να ενταχθεί περισσότερο η επιχειρηματικότητα στα σχολεία, ο ίδιος αναγνωρίζει πως επιτέλους έχει αρχίσει να «σπάει» το ταμπού της επιχειρηματικότητας ως έννοια που έχει να κάνει μόνο με το κέρδος, γεγονός που θα οδηγήσει σταδιακά σε αλλαγή της υφιστάμενης κουλτούρας.

«Εμείς δεν λέμε στα παιδιά κάντε το παν για να βγάλετε κέρδος. Δεν πρεσβεύουμε αυτό και δε θα ήταν σωστό από την πλευρά μας. Δείχνουμε στα παιδιά εναλλακτικές επιλογές για την σταδιοδρομία τους μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης. Σε αυτή την αλλαγή σελίδας έχουμε συμβάλει σημαντικά ως Junior Achievement Greece και επιθυμούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι οι επιχειρήσεις, με τον ΣΕΒ να πρωτοστατεί στηρίζοντας διαχρονικά την εν λόγω πρωτοβουλία. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τζικοπουλος, όσο ανεβαίνει το επίπεδο και η συμμετοχή στο διαγωνισμό, τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες.

«Είναι καλοδεχούμενοι όλοι οι οργανισμοί που θέλουν να ενισχύσουν το έργο μας, είτε με χορηγίες, είτε μέσα από την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών. Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός είναι η μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να κερδίσει μία ομάδα στο πλαίσιο των διαγωνισμών που διοργανώνει το δίκτυό μας. Η Isometricks, όπως και η Microgreens Magicgreens που διαγωνίστηκε πέρυσι εκπροσωπώντας την Ευρώπη, έχουν όλες τις προοπτικές για να κερδίσουν αλλιώς δε θα είχαν φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία αλλά η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός. Η διαδρομή που έχουν διαγράψει είναι πραγματικά αξιέπαινη» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: