Ποια είναι η «κλισέ» συμβουλή καριέρας που ακολουθεί κατά γράμμα ο νέος CEO των Starbucks

Ποια είναι η «κλισέ» συμβουλή καριέρας που ακολουθεί κατά γράμμα ο νέος CEO των Starbucks
epa11012339 A general view of a Starbucks logo in Austin, Texas, USA, 05 December 2023. Starbucks has suffered with 11 straight days of losses as sales have dropped. The stock has dropped 1.6 percent giving the company close to a $12 billion decline in the market value. EPA/ADAM DAVIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναλυτές της Wall Street έχουν αποκαλέσει τον Niccol — ο οποίος είχε διατελέσει CEO της Taco Bell πριν από την εξαετή θητεία του στην Chipotle — ως «ιδανική πρόσληψη» και «πρότυπο διευθυντή εστιατορίων».

Είναι οι πρώτες μέρες στη δουλειά για τον νέο CEO της Starbucks, Brian Niccol, και οι προσδοκίες είναι υψηλές.

Ο 50χρονος διευθυντής αναλαμβάνει την ηγεσία σε ταραχώδεις καιρούς για τον κολοσσό του καφέ, ο οποίος αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από ακτιβιστές επενδυτές, προσπάθειες συνδικαλισμού και υποτονικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες αγορές του.

Ο Niccol έχει ένα ισχυρό ιστορικό ανασυγκρότησης προβληματικών εταιρειών: Ως CEO της Chipotle, βοήθησε την αλυσίδα να ανακάμψει από το σκάνδαλο με τις τροφικές δηλητηριάσεις και οδήγησε τα εστιατόριά της μέσα στην πανδημία.

Αναλυτές της Wall Street έχουν αποκαλέσει τον Niccol — ο οποίος είχε διατελέσει CEO της Taco Bell πριν από την εξαετή θητεία του στην Chipotle — ως «ιδανική πρόσληψη» και «πρότυπο διευθυντή εστιατορίων».

Ο Niccol αποδίδει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του σε μία «κλισέ» συμβουλή καριέρας που ακολουθεί από τα 20 του: «Πίστεψε στον εαυτό σου».

«Ξέρω ότι είναι κλισέ, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να πιστέψεις στον εαυτό σου και να έχεις το θάρρος να μην τα παρατήσεις, ακόμα και όταν στην αρχή μπορεί να μην πηγαίνουν τα πράγματα όπως τα θες», είπε ο Niccol σε ομιλία αποφοίτησης τον Μάιο του 2024 στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Όξφορντ, Οχάιο.

Ο Niccol εξήγησε ότι κουβαλά πάντα μαζί του ένα «φθαρμένο σημειωματάριο» για να καταγράφει και να παρακολουθεί την πρόοδό του προς τους επαγγελματικούς του στόχους. «Ό,τι κι αν χρειάζεται να κάνεις για να παραμείνεις συγκεντρωμένος στον στόχο σου, κάν’ το και πίστεψε ότι μπορείς να το πετύχεις», πρόσθεσε.

Το να εμπιστεύεται το ένστικτό του και να πιστεύει στην ικανότητά του να πετύχει, είπε ο Niccol, έχει κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στην καριέρα του μέχρι στιγμής.

«Θα υπάρξουν στιγμές στην καριέρα σου που το ένστικτό σου θα σε “γαργαλάει“», είπε, σημειώνοντας ότι είχε αυτό το συναίσθημα όταν έφυγε από την Taco Bell για να γίνει CEO της Chipotle το 2018. «Δώσε χώρο σε αυτή την ενστικτώδη νοημοσύνη και δράσε. Εμπιστεύσου τα ένστικτά σου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φράση των 5 λέξεων που χρησιμοποίησε ο Niccol για να προσληφθεί ως ο νέος CEO της Starbucks

Αν και η εμπειρία του Niccol τον βοήθησε να ανοίξει την πόρτα για τη θέση του CEO στη Starbucks, ήταν η αυτοπεποίθησή του που τον ξεχώρισε από άλλους υποψηφίους που εξέταζε η αλυσίδα καφέ.

Ο Niccol χρησιμοποίησε μια φράση πέντε λέξεων κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνέντευξης με την πρώην πρόεδρο της Starbucks, Mellody Hobson, για να δείξει την αυτοπεποίθησή του και την ετοιμότητά του για τη θέση.

«Όταν μίλησα μαζί του, θυμάμαι να λέει: “Ξέρω τι πρέπει να κάνω,”» είπε η Hobson, η οποία παρέδωσε τη θέση της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Starbucks στον Niccol και είναι πλέον η κύρια ανεξάρτητη διευθύντρια, σε εμφάνισή της στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC στις 13 Αυγούστου.

Η Hobson συνέχισε: «Είπε, ‘Αυτό είναι μια μικρή δυσκολία στην ιστορία αυτής της εταιρείας. Δεν είναι κάτι που φοβάμαι να αντιμετωπίσω,’ και αυτό ήταν κάτι που ενθάρρυνε πολύ το διοικητικό μας συμβούλιο».

Στο νέο του ρόλο, ο Niccol θα λαμβάνει βασικό μισθό 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και θα ταξιδεύει από το σπίτι του στο Newport Beach της Καλιφόρνιας στα κεντρικά γραφεία της Starbucks στο Σιάτλ με εταιρικό τζετ.

«Ο Brian έχει αποδείξει ότι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς ηγέτες στον κλάδο μας, δημιουργώντας σημαντικές οικονομικές αποδόσεις για πολλά χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της Starbucks σε ανακοίνωση στο CNBC Make It. «Είμαστε σίγουροι για την ικανότητά του να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη, διαρκή αξία για τους συνεργάτες, τους πελάτες και τους μετόχους μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: