Ποια η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο e-εμπόριο – Πόσα ξοδεύουμε τον μήνα

Ποια η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο e-εμπόριο – Πόσα ξοδεύουμε τον μήνα
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με έρευνα, η Ελλάδα, μέχρι το τέλος του έτους, θα είναι η 32η μεγαλύτερη αγορά με προβλεπόμενα έσοδα 9,630 δισ. δολάρια.

Ένα στα 10 ευρώ που θα δαπανούν οι Έλληνες καταναλωτές το 2028 θα κατευθύνονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Σήμερα το διαδικτυακό μερίδιο είναι 7,4% και θα αυξηθεί κατά μέσο όρο από 9,2% σε 10,5% μέχρι το 2028, όπως προκύπτει από έρευνα της ecommercedb.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα, μέχρι το τέλος του έτους, θα είναι η 32η μεγαλύτερη αγορά για το ηλεκτρονικό εμπόριο με προβλεπόμενα έσοδα 9,630 δισ. δολάρια, τοποθετώντας την πάνω από τη Χιλή. Τα έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης έως το 2028 κατά 10,5%, με αποτέλεσμα η αξία της αγοράς να ξεπεράσει τα 14,345 δις. δολάρια έως το 2028.

Φέτος η αύξηση αναμένεται να είναι 13,4% το 2024. Αυτό σημαίνει πως η ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου θα συνεισφέρει στον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης 10,1% το 2024. Σύμφωνα με την ECDB, η αγορά Hobby & Leisure είναι η μεγαλύτερη αγορά και αντιπροσωπεύει το 26,9% των εσόδων του ελληνικού ηλεκτρονικού εμπορίου. Ακολουθούν τα ηλεκτρονικά προϊόντα με 20,5%, η μόδα με 16,8%, τα έπιπλα και είδη σπιτιού με 11,7%, τα προϊόντα φροντίδας με 9,5%, το DIY με 8,9% και τα είδη παντοπωλείου με το υπόλοιπο 5,6%. Σε ότι αφορά την μηνιαία δαπάνη αυτή τον Ιούνιο αυξήθηκε 4,4% σε σχέση με τον Μάιο ξεπερνώντας τα 756 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες όμως είναι οι φυλές των e-καταναλωτών; Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Nexi, Επειδή οι νέες και οι νέοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πιο συχνά, είναι αρκετά διαδεδομένη η άποψη ότι οι ηλεκτρονικές αγορές απευθύνονται κυρίως σε αυτή τη γενιά. Άραγε ισχύει αυτό; Η γενιά των Millennials (ηλικίες 30-49) κατέχει την πρώτη θέση στις συνολικές μηνιαίες αγορές. Με μικρή διαφορά, ακολουθεί η Generation X (ηλικίες 50-64) και η νεότερη, Generation Z (ηλικίες 18-29). Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη σε ηλικία γενιά των Baby Boomers (65-79) είναι πολύ εξοικειωμένη με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Παρά το γεγονός ότι δεν φτάνει στα επίπεδα χρήσης των νεότερων ηλικιακών ομάδων, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ηλεκτρονικό εμπόριο, μην απέχοντας πολύ από αυτές. ;Eνας είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τους καταναλωτές όταν πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους: η χαμηλότερη τιμή. Η ανεύρεση μιας καλύτερης ευκαιρίας παρέχει σε κάθε καταναλωτή νέες δυνατότητες να βρει με λίγα μόνο κλικ αυτό που του ταιριάζει καλύτερα.

Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές προτιμούν το ηλεκτρονικό εμπόριο – αντίθετα, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που τους ωθούν να το επιλέξουν. Μερικά παραδείγματα είναι η εξοικονόμηση χρόνου, η απλότητα της διαδικασίας, η μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, η δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών όλο το 24ωρο και η ευκολία σύγκρισης τιμών ανάμεσα σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: