Ποια χώρα απαγορεύει σε κυβερνητικά τηλέφωνα τα WhatsApp και Facebook Messenger

Ποια χώρα απαγορεύει σε κυβερνητικά τηλέφωνα τα WhatsApp και Facebook Messenger
epa07306573 (FILE) - The logo of the messaging application WhatsApp (C) is pictured on a smartphone screen in Taipei, Taiwan, 26 September 2017 (reissued 21 January 2019). Facebook's messenger service WhatsApp is to limit the number of persons it is possible to forward messages to, in a bid to reduce the spread of Fake News and rumors. EPA/RITCHIE B. TONGO *** Local Caption *** 53792247 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι λόγοι πίσω από την απόφαση.

Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε την απόφασή της να απαγορεύσει τη χρήση του WhatsApp και άλλων ανεπίσημων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων στα κυβερνητικά τηλέφωνα από την άνοιξη του 2025. Η απόφαση αυτή έρχεται στο πλαίσιο μιας αναθεώρησης της πολιτικής για την ασφαλή χρήση των ψηφιακών επικοινωνιών.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, όλες οι «μη εταιρικές εφαρμογές κινητών μηνυμάτων», όπως το Signal και το Facebook Messenger, θα αφαιρεθούν από τις επίσημες συσκευές. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνητικές επικοινωνίες διεξάγονται μέσω ασφαλών και επίσημα εγκεκριμένων καναλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λόγοι πίσω από την απόφαση

Η αλλαγή πολιτικής επηρεάστηκε από την επίσημη έρευνα της Βρετανίας για τον κορωνοϊό, η οποία αποκάλυψε την εκτεταμένη χρήση του WhatsApp από πολιτικούς για ανεπίσημες συζητήσεις. Τα δημοσιοποιημένα μηνύματα, πολλά από τα οποία περιείχαν αθυροστομίες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, προκάλεσαν έντονη κριτική και έθεσαν ζητήματα διαφάνειας και τήρησης αρχείων.

Η πρώην Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, καθώς και άλλα ανώτερα στελέχη παραδέχθηκαν ότι είχαν διαγράψει μεγάλο αριθμό μηνυμάτων που αντάλλαξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, όσοι δεν διέγραψαν τις συνομιλίες τους, όπως ο Χούμζα Γιούσαφ, αντιμετώπισαν τη δημόσια κριτική για το περιεχόμενό τους, με αποκαλύψεις που περιλάμβαναν υβριστικούς χαρακτηρισμούς για πολιτικούς αντιπάλους και νομικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσημη τοποθέτηση

Ανακοινώνοντας την αλλαγή πολιτικής στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός Κέιτ Φορμπς χαρακτήρισε τη χρήση ανεπίσημων εφαρμογών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως «κατανοητή υπό τις πιεστικές συνθήκες». Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και της διαφάνειας στις κυβερνητικές επικοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: