Ποια χώρα ετοιμάζεται να γίνει η «πατρίδα» του Bitcoin;

Ποια χώρα ετοιμάζεται να γίνει η «πατρίδα» του Bitcoin;
Bitcoin offices in Istanbul, Turkey seen on October 14, 2021. Bitcoin gained value and reached the level of $ 58,000 and close to the all-time high of $64.863,00. (Photo by Umit Turhan Coskun/NurPhoto) (Photo by Umit Turhan Coskun / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η τολμηρή πρόταση για επένδυση έως και 5% των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας σε κρυπτονομίσματα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας ετοιμάζεται να ανατρέψει τα δεδομένα στον παγκόσμιο τραπεζικό χάρτη, με μια πρωτοβουλία που αν υλοποιηθεί, θα την καταστήσει την πρώτη δυτική κεντρική τράπεζα που επενδύει επίσημα σε bitcoin. Ο διοικητής της, Aleš Michl, αποκάλυψε στους Financial Times ότι θα προτείνει τη διοχέτευση έως και 5% των αποθεματικών της τράπεζας, αξίας 140 δισ. ευρώ, στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, σε μια κίνηση που στοχεύει στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της.

Bitcoin στα κρατικά αποθεματικά; Η τολμηρή στρατηγική του Michl

Ο Michl, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης, βλέπει την αυξανόμενη θεσμική αποδοχή του bitcoin –μεταξύ άλλων από κολοσσούς όπως η BlackRock, η οποία έχει ήδη λανσάρει ETF για το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο– ως ένδειξη ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική κατηγορία επένδυσης για τις κεντρικές τράπεζες. Ο ίδιος διαφοροποιείται από τους περισσότερους διοικητές κεντρικών τραπεζών, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το bitcoin με δυσπιστία.

Η πρωτοβουλία του έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει τη χαλάρωση των κανόνων για την αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία εθνικού αποθέματος κρυπτονομισμάτων.

Σύγκρουση με το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα

Παρότι η πρόταση του Michl θεωρείται καινοτόμα, έχει ήδη προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από την τραπεζική κοινότητα. Ο διοικητής της Bundesbank, Joachim Nagel, συνέκρινε το bitcoin με τη διάσημη φούσκα της τουλίπας του 17ου αιώνα, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το έχουν χαρακτηρίσει «μηδενικής αξίας».

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας φαίνεται να ακολουθεί το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ, της πρώτης χώρας που καθιέρωσε το bitcoin ως επίσημο νόμισμα το 2021. Παρότι η στρατηγική αυτή αντιμετώπισε δυσκολίες, με τη χώρα να περιορίζει τα σχέδιά της για να διασφαλίσει χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το γεγονός ότι διαθέτει σήμερα 6.048 bitcoin αξίας 621 εκατ. δολαρίων δείχνει ότι το εγχείρημα δεν έχει καταρρεύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρίσκο ή έξυπνη κίνηση;

Ο Michl αναγνωρίζει ότι η επένδυση στο bitcoin ενέχει ρίσκο, καθώς το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και αβέβαιο μέλλον. Ωστόσο, θεωρεί ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να αγνοήσουν πλέον την ταχεία εξέλιξη του χρηματοοικονομικού τοπίου.

«Στην ιστορία μας, έχουμε δει εταιρείες όπως η Enron και η Wirecard να καταρρέουν, οπότε έχουμε εμπειρία από κακές επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει σοβαρά το bitcoin ως εργαλείο διαφοροποίησης.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες τράπεζες;

Η πρόταση της Τσεχίας μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για άλλες κεντρικές τράπεζες που αναζητούν εναλλακτικές μορφές αποθεματικών. Ήδη, αρκετά συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά funds έχουν αρχίσει να εντάσσουν τα κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους. Το ερώτημα είναι αν η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλους ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τολμηρή αλλά καταστροφική απόφαση.

Η απόφαση αναμένεται να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας το επόμενο διάστημα, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά την έκβαση αυτής της ιστορικής πρωτοβουλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: