Ποιες χώρες αγόρασαν τον περισσότερο χρυσό το 2024;

Ποιες χώρες αγόρασαν τον περισσότερο χρυσό το 2024;
Photo: pixabay.com
Το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο στο οποίο στρέφονται οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως

Στις 16 Αυγούστου, η τιμή του χρυσού άγγιξε τα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στα χρονικά, το οποίο στην πράξη σήμανε την διαμόρφωση της αξίας μιας ράβδου χρυσού 400 ουγκιών σε 1 εκατομμύριο δολάρια! Όπως τονίζουν οι οικονομικοί αναλυτές, καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχουν παίξει οι εντάσεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, δεν φαίνεται όλες οι κεντρικές τράπεζες να ακολουθούν την ίδια πολιτική. Κάποιες συνεχίζουν να αγοράζουν με αμείωτους ρυθμούς το πολύτιμο μέταλλο, όπως ακριβώς έκαναν το 2023, ενώ υπάρχουν και εκείνες που πωλούν προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη από τα αποθέματά τους.

Ποιες είναι οι χώρες που συσσωρεύουν τον περισσότερο χρυσό στο εσωτερικό τους; Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η BestBrokers, εξετάζοντας τα επίσημα αποθέματα χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους μέχρι και σήμερα, προκύπτει ότι η χώρα που αγοράζει τον περισσότερο χρυσό, με συνολικές αγορές να ξεπερνούν τους 44,7 τόνους του πολύτιμου μετάλλου, είναι η γειτονική Τουρκία!

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η Ινδία είχε τη δεύτερη υψηλότερη ζήτηση χρυσού φέτος (37,18 τόνοι), η Κίνα τερμάτισε το 18μηνο “ξεφάντωμα” αγοράς χρυσού τον Μάιο, αποκτώντας περισσότερους από 28,9 τόνους, ανεβάζοντας το απόθεμα χρυσού σε 2.264,32 τόνους, όμως καμία από τις δύο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη δεν κατάφερε να πάρει την πρωτοκαθεδρία από την Τουρκία.

Στον αντίποδα βρέθηκε η κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων, η οποία πούλησε τον περισσότερο χρυσό φέτος, περίπου 24,95 τόνους ή το 15,7% των συνολικών αποθεμάτων χρυσού της. Η Μογγολία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στα αποθέματά της σε χρυσό πουλώντας 1,33 τόνους ή περίπου το 22% των συνολικών αποθεμάτων χρυσού της.

Η χώρα που κρατάει τα σκήπτρα

Τι κι αν η Ινδία, η Τουρκία και η Κίνα κονταροχτυπήθηκαν φέτος, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Federal Reserve Bank κατέχουν επί του παρόντος περισσότερους από 8.133,46 τόνους με τη μορφή ράβδων χρυσού και νομισμάτων. Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 3.351,53 τόνους χρυσού στην κατοχή της, ακολουθούμενη από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα, με πάνω από 2.000 τόνους χρυσού η καθεμία στο απόθεμά της.

Βέβαια, όσον αφορά τα κατά κεφαλήν αποθέματα χρυσού, εδώ η κατάταξη αλλάζει, καθώς σε ξεκάθαρο ηγέτη ανάγεται η Ελβετία. Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης έχει 3,72 ουγγιές χρυσού ανά πολίτη ή 37 χρυσά νομίσματα ανά άτομο. Ακολουθεί ο Λίβανος με 17 χρυσά νομίσματα ανά πολίτη, ενώ η Ιταλία και η Γερμανία ακολουθούν με 13 χρυσά νομίσματα για κάθε πολίτη που ζει εκεί.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προέρχονται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία δημοσιεύουν τις επίσημες αποθήκες χρυσού των κεντρικών τραπεζών και αφορούν 104 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες στέλνουν τις αναφορές τους για το δεύτερο τρίμηνο του έτους τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: