Ποιες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ξοδεύουν τα περισσότερα για εξοπλισμούς – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
- 13/02/2024, 10:55
- SHARE
Ισχυρούς σπόρους αβεβαιότητας έχει σπείρει πρόσφατη ομιλία του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Όπως είπε, στην περίπτωση που καταφέρει να αναρρηθεί στον προεδρικό θώκο θα φτάσει στο σημείο ακόμα και να ενθαρρύνει την επίθεση μιας τρίτης χώρας (σ.σ. της Ρωσίας) εναντίον μιας χώρας μέλους της Συμμαχίας αν αυτή δεν εξυπηρετεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, δηλαδή αν ξοδεύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της για εξοπλισμούς.
«Δεν πλήρωσες; Είσαι παραβατικός;… Όχι δεν θα σε προστάτευα, στην πραγματικότητα θα παρότρυνα να σε κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις» είπε.
Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ προσπάθησε να αμβλύνει την κριτική κατά του Λευκού Οίκου πιστώνοντας στον πρόεδρο τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες των συμμάχων, προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους παρατηρήσεις θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες». Ο δε Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την αποστροφή του λόγου του Τραμπ αποκρουστική και επικίνδυνη.
Όμως, παρ’ όλη την οργή, η κριτική του Τραμπ δεν είναι τελείως αβάσιμη. Η πλειονότητα των χωρών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την καταμέτρηση της ίδιας της συμμαχίας τον Ιούλιο του 2023- δεν δαπανά το 2% του ΑΕΠ για τους στρατούς τους, παρά τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας το 2014.
Μέχρι στιγμής εκείνοι που έχουν φτάσει και ξεπέρασαν τον στόχο είναι η Πολωνία (3,9%), οι ΗΠΑ (3,49%), η Ελλάδα (3,01%), η Εσθονία (2,73%), η Λιθουανία (2,54%), η Φινλανδία (2,45%), η Ρουμανία (2,44%), η Ουγγαρία (2,43%), η Λετονία (2,27%), το Ηνωμένο Βασίλειο (2,07%) και τη Σλοβακία (2,03%).
Από τον Ιούλιο του 2023, αυτές που εξακολουθούν να είναι κάτω από τον στόχο ήταν η Γαλλία (1,9%), το Μαυροβούνιο (1,87%), η Βόρεια Μακεδονία (1,87%), η Βουλγαρία (1,84%), η Κροατία (1,79%), η Αλβανία (1,76%), η Ολλανδία (1,7%), η Νορβηγία (1,67%), η Δανία (1,65%), η Γερμανία (1,57%), η Τσεχία (1,5%), η Πορτογαλία (1,48%), η Ιταλία (1,46%), ο Καναδάς (1,38%), η Σλοβενία (1,35%), η Τουρκία (1,31%), η Ισπανία (1,26%) και το Βέλγιο (1,26%). Το Λουξεμβούργο έχει τις χαμηλότερες δαπάνες, ξοδεύοντας 0,72% του ΑΕΠ, αν και δεδομένου του μοναδικά μικρού του μεγέθους η κατάσταση εν προκειμένω είναι λίγο διαφορετική. Η Ισλανδία δεν έχει δικό της στρατό, επομένως δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία.
Εάν εκπληρωθούν οι συμμαχικές δεσμεύσεις και αν η Σουηδία γίνει τελικά το 32ο μέλος της συμμαχίας- κατά τη διάρκεια του 2024, τα μισά από τα μέλη του ΝΑΤΟ θα φτάσουν το όριο του 2% πριν από την έναρξη της θητείας του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.
Πάντως, οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρνει μοιραία νέες επενδύσεις στη στρατιωτική βιομηχανική βάση του μπλοκ. Πέρυσι, τα κράτη του ΝΑΤΟ πέτυχαν επίσης τον συλλογικό στόχο να αφιερώσουν το 20% όλων των ετήσιων αμυντικών δαπανών σε σημαντικό νέο εξοπλισμό και σχετική έρευνα και ανάπτυξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: