Reuters: Βαριές κατηγορίες των ΗΠΑ κατά της Boeing για απάτη και δυστυχήματα με 346 θύματα

Reuters: Βαριές κατηγορίες των ΗΠΑ κατά της Boeing για απάτη και δυστυχήματα με 346 θύματα
epa08391596 (FILE) - A Boeing 737 Max is on display at the Farnborough International Airshow (FIA2018), in Farnborough, Britain, 17 July 2018 (reissued 29 April 2020). Boeing on 29 April 2020 reported an adjusted loss of 1.70 billion USD in the first quarter of 2020, and said it plans to cut the number of its staff by about 10 per cent. EPA/ANDY RAIN *** Local Caption *** 55360488 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε περίπτωση που η Boeing αρνηθεί να δηλώσει ένοχη, οι εισαγγελείς σχεδιάζουν να οδηγήσουν την εταιρεία σε δίκη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα απαγγείλει ποινικές κατηγορίες στην Boeing για απάτη σχετικά με δύο θανατηφόρα δυστυχήματα και θα ζητήσει από την κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών να δηλώσει ένοχη ή να δικαστεί, δήλωσαν την Κυριακή στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδίαζε να προσφέρει επίσημα μια συμφωνία ομολογίας στην Boeing αργότερα μέσα στην ημέρα, η οποία περιλαμβάνει χρηματική ποινή και την επιβολή ανεξάρτητου ελεγκτή για τον έλεγχο των πρακτικών ασφάλειας και συμμόρφωσης της εταιρείας για τρία χρόνια, δήλωσαν οι πηγές.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης σχεδιάζουν να δώσουν στην Boeing προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να απαντήσει στην προσφορά, την οποία θα παρουσιάσουν ως μη διαπραγματεύσιμη, δήλωσαν οι πηγές.

Σε περίπτωση που η Boeing αρνηθεί να δηλώσει ένοχη, οι εισαγγελείς σχεδιάζουν να οδηγήσουν την εταιρεία σε δίκη.

Τουπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες στην Boeing αφού διαπίστωσε ότι παραβίασε μια συμφωνία του 2021 που την είχε προστατεύσει από τη δίωξη για τα θανατηφόρα δυστυχήματα με αεροσκάφη 737 MAX.

Τα θανατηφόρα δυστυχήματα έλαβαν χώρα το 2018 και το 2019, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 346 άνθρωποι.

Η απόφαση να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ποινικής δίωξης της Boeing βαθαίνει μια συνεχιζόμενη κρίση που κατακλύζει την αεροπορική εταιρεία, εκθέτοντας την εταιρεία σε πρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις και αυστηρότερη κυβερνητική εποπτεία.

Μια ομολογία ενοχής θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις στην ικανότητα της Boeing να συνάπτει κυβερνητικές συμβάσεις, όπως αυτές με τον αμερικανικό στρατό, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος των εσόδων της. Οι εταιρείες με καταδίκες για κακουργήματα μπορούν να λάβουν απαλλαγές, και παρέμεινε ασαφές σε ποιο βαθμό η προτεινόμενη από το υπουργείο Δικαιοσύνης συμφωνία για την ομολογία αντιμετωπίζει το ζήτημα.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκάλυψαν την απόφασή τους στα μέλη των οικογενειών των θυμάτων κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης νωρίτερα την Κυριακή.

Η πρόταση θα απαιτούσε από την Boeing να δηλώσει ένοχη για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε σχέση με τα θανατηφόρα δυστυχήματα, ανέφεραν οι πηγές.

Η πίεση του υπουργείου Δικαιοσύνης προς την Boeing να ομολογήσει την ενοχή της ακολουθεί ένα ξεχωριστό αεροπορικό δυστύχημα του Ιανουαρίου που αποκάλυψε συνεχιζόμενα ζητήματα ασφάλειας και ποιότητας στην εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών.

Ένα πάνελ ανατινάχθηκε από ένα νέο αεροσκάφος Boeing 737 MAX 9 κατά τη διάρκεια μιας πτήσης της Alaska Airlines στις 5 Ιανουαρίου, μόλις δύο ημέρες πριν λήξει η συμφωνία αναστολής δίωξης του 2021 με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η συμφωνία αυτή είχε προστατεύσει την Boeing από τη δίωξη για τα θανατηφόρα δυστυχήματα του 2018 και του 2019.

Η Boeing δήλωσε προηγουμένως ότι «τίμησε τους όρους» του διακανονισμού και δήλωσε επισήμως στους εισαγγελείς ότι διαφωνεί με το πόρισμα ότι παραβίασε τη συμφωνία.

Η προτεινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει επίσης χρηματική ποινή ύψους 487,2 εκατομμυρίων δολαρίων, μόνο το ήμισυ της οποίας θα πρέπει να καταβάλει η Boeing, πρόσθεσαν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εισαγγελείς δίνουν πίστωση στην εταιρεία για μια πληρωμή που έκανε στο πλαίσιο του προηγούμενου διακανονισμού που αφορούσε τις θανατηφόρες συντριβές των πτήσεων της Lion Air και της Ethiopian Airlines.

Η ποινή είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη από τον νόμο για την κατηγορία.

Η Boeing θα μπορούσε επίσης πιθανότατα να αναγκαστεί να καταβάλει αποζημίωση σύμφωνα με τους όρους της πρότασης, το ύψος της οποίας θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή, δήλωσαν οι πηγές. Η προσφορά εξετάζει επίσης την υποβολή της Boeing σε τριετή αναστολή, είπαν.

Η συμφωνία θα απαιτήσει επίσης από το διοικητικό συμβούλιο της Boeing να συναντηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων.

Είναι ασυνήθιστο για το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενημερώνει άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για τα σχέδιά του πριν ενημερώσει την εταιρεία που βρίσκεται στο στόχαστρό του, δήλωσε μια τρίτη πηγή.

Όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, προσπάθησε να αλλάξει την κατεύθυνσή του, αφού αντιμετώπισε αντιδράσεις από τις οικογένειες των θυμάτων για την αρχική συμφωνία του 2021. Οι συγγενείς των θυμάτων έμαθαν για τη συμφωνία του 2021 μόνο μετά τη διαπραγμάτευσή της.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες τον Ιούνιο έθεσαν σε δοκιμασία τον διευθύνοντα σύμβουλο Ντέιβ Καλχούν για το αμαυρωμένο ιστορικό ασφάλειας της Boeing. Οι δικηγόροι των μελών των οικογενειών των θυμάτων επικαλέστηκαν τις επικρίσεις από το Καπιτώλιο όταν πίεσαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκήσει δίωξη κατά της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών και να επιβάλει πρόστιμο ύψους έως και 24,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Boeing είχε καταβάλει προηγουμένως 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εισαγγελείς, η οποία παρείχε στην εταιρεία ασυλία από την ποινική δίωξη για την κατηγορία της συνωμοσίας για απάτη που σχετίζεται με τον ελαττωματικό σχεδιασμό του 737 MAX.

Η Boeing έπρεπε να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας αναστολής της δίωξης για μια τριετή περίοδο που έληξε στις 7 Ιανουαρίου. Οι εισαγγελείς θα ήταν τότε έτοιμοι να ζητήσουν από δικαστή να απορρίψει την κατηγορία για συνωμοσία για απάτη. Αλλά τον Μάιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι η Boeing παραβίασε τη συμφωνία, εκθέτοντας την εταιρεία σε ποινική δίωξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com