Ποιο είναι το περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα του μεθανίου
- 18/11/2024, 18:30
- SHARE
Από την έναρξή του πέρυσι, το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των διαρροών μεθανίου από υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει εκδώσει πάνω από 1.200 ειδοποιήσεις προς κυβερνήσεις και εταιρείες παγκοσμίως. Παρά τη σοβαρότητα των διαρροών αυτών, μόνο το 1%—οι 12 από τις 1.200 ειδοποιήσεις—οδήγησε σε ουσιαστική δράση για την αποκατάστασή τους, σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Μεθανίου του ΟΗΕ. Τα ευρήματα της έκθεσης, που παρουσιάστηκαν στη σύνοδο COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, αναδεικνύουν τις αδυναμίες των τρεχουσών προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις και τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν.
Το μεθάνιο είναι αέριο του θερμοκηπίου, με 80 φορές μεγαλύτερη ικανότητα παγίδευσης θερμότητας από το διοξείδιο του άνθρακα σε μια περίοδο εικοσαετίας. Εκτιμάται ότι το μεθάνιο ευθύνεται για περίπου το 30% της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά. Η αποκατάσταση των διαρροών μεθανίου από τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μία από τις πιο άμεσες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά, η ανταπόκριση στην έκδοση ειδοποιήσεων για τις διαρροές παραμένει απογοητευτικά χαμηλή.
Το σύστημα ανίχνευσης και συναγερμού για εκπομπές μεθανίου (MARS) του ΟΗΕ χρησιμοποιεί δορυφορική τεχνολογία για να εντοπίσει μεγάλες διαρροές μεθανίου, παρέχοντας κρίσιμα δεδομένα σε κυβερνήσεις και εταιρείες. Παρά την τεχνολογική πρόοδο, οι ενέργειες για την αποκατάσταση των διαρροών είναι ελάχιστες. Πολλές χώρες και εταιρείες που έχουν λάβει ειδοποιήσεις έχουν υπογράψει τη Παγκόσμια Συμφωνία για το Μεθάνιο, η οποία δεσμεύει 150 χώρες για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030, όμως οι συγκεκριμένες δράσεις παραμένουν περιορισμένες.
Η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNAP), τόνισε ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να αναλάβουν πιο αποφασιστική δράση, καθώς οι διαρροές μεθανίου δεν αποτελούν μόνο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά και οικονομική σπατάλη φυσικού αερίου. Οι διαρροές, εκτός από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, στερούν από τη βιομηχανία πολύτιμο προϊόν που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.