Ποιοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι CEOs των εταιρειών του δείκτη S&P 500

Ποιοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι CEOs των εταιρειών του δείκτη S&P 500
Μόνο μία γυναίκα στις 20 πρώτες καλύτερα αμειβόμενες  

Της Αφροδίτης Σταθοπούλου, υποψήφιας διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Πειραιώς, Επιστημονικής Συνεργάτιδος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού 

Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 περιλαμβάνει πολλές από τις μεγαλύτερες σε χρηματιστηριακή αξία εταιρείες παγκοσμίως, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την απόδοση των σημαντικότερων κλάδων της οικονομίας. Ως εκ τούτου, δεν αποτελούν έκπληξη τα διόλου ευκαταφρόνητα πακέτα παροχών που λαμβάνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών αυτών, τα οποία, εκτός από τις ετήσιες αμοιβές, περιλαμβάνουν και άλλα σημαντικά χρηματικά κίνητρα, όπως μπόνους, μετοχές, και πολλές ακόμα παροχές.

Στην εικόνα που ακολουθεί από το Visual Capitalist, καταγράφονται με φθίνουσα σειρά οι 20 πιο καλοπληρωμένοι CEO για το 2022, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο  Wall Street Journal. 

Πρώτος στη λίστα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, Sundar Pichai, η αμοιβή του οποίου για το συγκεκριμένο έτος έφτασε τα 226 εκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο υπερβαίνει  κατά 800 φορές την αμοιβή του/της μέσου/ης υπαλλήλου της Google! 

Στη 2η θέση ακολουθεί με αισθητή διαφορά η εκτιμώμενη αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της Live Nation Entertainment, Michael Rapino, του  οποίου ωστόσο οι αμοιβές εκτοξεύτηκαν στα 139 εκατομμύρια δολάρια από τα 14 περίπου εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος! Ο CEO της Apple, Tim Cook, βρίσκεται στην 3η θέση, με αμοιβή 99 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι περισσότερες θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνονται από διευθύνοντες συμβούλους από τον κλάδο των επικοινωνιών, με τους υπόλοιπους να προέρχονται κυρίως από το χρηματοοικονομικό και τον κτηματομεσιτικό κλάδο, και τον κλάδο της πληροφορικής. 

Ο μέσος (median) των αμοιβών των εταιριών των εταιριών του δείκτη S&P 500  14 εκατ. δολάρια.

Κλείνοντας, μία μικρή αλλά σημαντική παρατήρηση: μεταξύ των 20 αντρών, η μοναδική γυναίκα CEO είναι η Julie Sweet της Accenture με ετήσιες αποδοχές 34 εκατομμύρια δολάρια!

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: