Ποιοι ηγέτες κρατών βρίσκονται ακόμα στο πλευρό του Πούτιν
- 22/10/2024, 15:05
- SHARE
Το τριήμερο συνέδριο των χωρών BRICS ξεκίνησε την Τρίτη στη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσκάλεσε πληθώρα ηγετών χωρών και οργανισμών, σε μια διοργάνωση που αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ισχυρών διεθνών προσώπων στη Ρωσία από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το συνέδριο αποτελεί την πρώτης τάξης ευκαιρία της ρωσικής κυβέρνησης να αποδείξει ότι δε βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση, όπως θα επιθυμούσαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Στη σύνοδο που πραγματοποιείται στη νοτιοδυτική πόλη του Καζάν θα παρευρεθούν δύο ντουζίνες ηγέτες χωρών, και συνολικά εκπρόσωποι από 36 διαφορετικές χώρες. Ακόμα, θα παρευρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για μια συνάντηση με τον Πούτιν την Πέμπτη. Φωνές από το Κίεβο αποδοκίμασαν έντονα την παρουσία του Γκουτέρες στη Ρωσία, αποδεχόμενος την πρόσκληση του «εγκληματία πολέμου» Πούτιν.
Οι κορυφαίες παρουσίες
Οι πιο σημαντικοί στρατηγικοί και οικονομικοί σύμμαχοι της Ρωσίας φαίνεται να είναι η Ινδία και η Κίνα. Και οι δύο άλλωστε έχουν προσφέρει οικονομική βοήθεια στη χώρα από την αρχή του πολέμου με την Ουκρανία.
Με την άφιξη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Καζάν, εκπρόσωπος του Πεκίνου δήλωσε πως το φετινό συνέδριο θα αποτελέσει «την αρχή μιας ισχυρότερης συνεργασίας των BRICS».
«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα άλλα μέλη για να αγωνιστεί για τη σταθερή και διαρκή ανάπτυξη των BRICS, να ανοίξει μια νέα εποχή για τον Παγκόσμιο Νότο ώστε να βρει δύναμη μέσω της αλληλεγγύης και να προωθήσει από κοινού την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», είπε.
Ο έτερος ηγέτης, πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι αναβάθμισε τη σημαντικότητα της Ινδίας στους BRICS, προσθέτοντας: «Ανυπομονώ για τις εκτεταμένες συζητήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Επίσης περιμένω με ανυπομονησία να συναντήσω πολλούς ηγέτες εκεί».
Ο μεγάλος απών από το Καζάν είναι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στη Ρωσία εσπευσμένα μετά από ιατρική συμβουλή, καθώς αντιμετώπισε ένα ατύχημα σε περιστατικό στο σπίτι του.
Παρούσα, μέσω του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι και η Τουρκία.
Ο οργανισμός BRICS
Ο διεθνής οργανισμός BRICS αποτελείται από 9 μόνιμα χώρες-μέλη. Η οργάνωση ξεκίνησε το 2009, και στο πρώτο συνέδριο στο Αικατερίνμπουργκ ζητήθηκε από τη διεθνή σκηνή «αυξανόμενη οικονομική μεταρρύθμιση και μεγαλύτερη εκπροσώπηση στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς».
Τα αρχικά BRICS προέρχονται από τα ονόματα των πρώτων χωρών μελών, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική. Τα επόμενα 4 μέλη προστέθηκαν στις αρχές του 2024 και είναι το Ιράν, η Αιθιοπία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακόμα, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε διαδικασίες ένταξης, και παρευρίσκεται στα συνέδρια ως προσκεκλημένος.
Στη φετινή διοργάνωση είχε προσκληθεί μεταξύ άλλων και η Αργεντινή, ωστόσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση θέλοντας να χαράξει μια πιο φιλοδυτική πορεία για τη χώρα του.
Σήμερα οι BRICS θεωρούνται ως ο κύριος πολιτικός και οικονομικός «ανταγωνιστής» της συνόδου των G7, που αποτελούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Γαλλία.