Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα από την εισφορά στα διυλιστήρια

Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα από την εισφορά στα διυλιστήρια
Photo: pixabay.com
Η διάθεση του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει επίδομα σε συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες, χρηματοδοτούμενο από την έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, με στόχο την άντληση περίπου 300 εκατ. ευρώ. Οι βασικοί δικαιούχοι θα είναι οι συνταξιούχοι.

«Βάση ενός ευρωπαϊκού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει μια έκτακτη φορολόγηση για το 2022 στα κέρδη των διυλιστηρίων. Τώρα που έχουμε μια εικόνα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην απόφαση αυτή η οποία είναι δίκαιη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) ξεκινά διαδικασία για να καθορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων που θα χάσουν την αύξηση των αποδοχών τους από 1/1/2025 λόγω προσωπικής διαφοράς. Μόλις καθοριστεί αυτός ο αριθμός, το ΥΠΕΘΟ θα γνωρίζει ποιες άλλες ευάλωτες ομάδες μπορούν να προστεθούν στο επίδομα, το οποίο θα έχει τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και θα καταβληθεί κοντά στα Χριστούγεννα.

Η εκτίμηση είναι ότι η άσκηση αυτή θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Από τα 300 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι τα 250 εκατ. θα διατεθούν για το επίδομα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. θα ενισχύσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αν ακολουθηθεί το παλιό μοντέλο κοινωνικού μερίσματος, δικαιούχοι θα είναι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά και συνολικές συντάξεις (κύριες και επικουρικές) έως 1.600 ευρώ το μήνα. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 100 έως 250 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Εάν περισσέψουν χρήματα, θα συμπεριληφθούν στην λίστα των δικαιούχων ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι.

«Καθώς η εικόνα επί των λογιστικών κερδών των εταιριών διύλισης και για το έτος 2023 έχει αποκρυσταλλωθεί, είναι εμφανές ότι αυτά εάν και μερικώς μειωμένα σε σχέση με το έτος 2022 παραμένουν σε αισθητώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση, σηματοδοτώντας την ύπαρξη πλεοναζόντων κερδών. Συνεπώς η έκτακτη εισφορά που επεβλήθη το 2022, επιβάλλεται και το 2023, όπως επιτρέπει ο Κανονισμός 2022/1854 της ΕΕ που εκδόθηκε με αφορμή την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειώσεις ΦΠΑ και μονιμοποίηση μειωμένου συντελεστή

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, από 1/7/2024, μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα ταξί (από 24% στο 13%) με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος 45 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι για take away και delivery, με κόστος 65 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ο ΦΠΑ θα επανέλθει στο 24% μόνο στα σερβιριζόμενα ροφήματα, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% για τα σερβιριζόμενα προϊόντα οφείλεται στην πρόσθετη υπηρεσία που προσφέρουν, διαφοροποιώντας τα από το delivery και το take away. Το ερώτημα είναι αν οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν την αύξηση του φόρου ή θα την περάσουν στους καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: