Ποιος είναι ο κινεζικός κολοσσός που θέλει να διασπάσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα
- 19/04/2023, 12:12
- SHARE
Η HSBC «υπερβάλλει» σε σχέση με το κόστος και τους κινδύνους σε ό,τι αφορά το hive down των δραστηριοτήτων της στην Ασία, σύμφωνα με την κινεζική ασφαλιστική εταιρεία Ping An. Ειδικότερα, ο Michael Huang, πρόεδρος της Ping An Asset Management, δήλωσε την Τρίτη ότι, αν και ένας διαχωρισμός θα συνεπαγόταν αρχικό κόστος, αυτό θα πρέπει να «σταθμιστεί με ανοιχτό μυαλό έναντι των οφελών». Τα σχόλια του Huang αποτελούν την πρώτη φορά που η Ping An, η οποία έχει ποσοστό 8% στην HSBC, δημοσιοποίησε την άποψή της σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα πρέπει να διαχωρίσει τις δραστηριότητές της στην Ασία.
Υπενθυμίζεται πως ο μεγαλύτερος μέτοχος της HSBC, Ping An, είναι πιθανό να ψηφίσει υπέρ της διάσπασης της τράπεζας στην ετήσια συνέλευση των επενδυτών της στις 5 Μαΐου. Αυτό εξηγεί και τη βαθιά πεποίθηση να φύγει η τράπεζα από το retail που οδήγησε και όλες τις ενέργειές της στην Ευρώπη.
Αλλά ποια είναι η Ping An;
Η Ping An Insurance, γνωστή και ως Ping An of China, είναι κινεζικός όμιλος παροχής υπηρεσιών ασφάλισης, τραπεζικής, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, χρηματοοικονομικών και υγειονομικής περίθαλψης. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1988 και έχει την έδρα της στο Shenzhen. «Ping An», στην κυριολεξία, σημαίνει «με ασφάλεια και καλά».
Το 2022, η εταιρεία κατετάγη στην 21η θέση μεταξύ των κορυφαίων 500 πιο πολύτιμων εμπορικών σημάτων στον κόσμο και στην τέταρτη θέση μεταξύ των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων στην Έκθεση Global 500 της Brand Finance.
Η Ping An θεωρείται η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, με καθαρά ασφάλιστρα το 2020 121,7 δισ. δολ.Η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 136 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός το οποίο την καθιστά τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό πάροχο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Η Ping An Insurance είναι μία από τις 50 κορυφαίες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Είναι επίσης από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Hang Seng Index, δείκτη 50 κορυφαίων εταιρειών στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Συμπεριλαμβάνεται επίσης στους παγκινεζικούς χρηματιστηριακούς δείκτες CSI 300 Index, FTSE China A50 Index και Hang Seng China 50 Index.
Η Ping An Insurance Group ιδρύθηκε το 1988 ως εταιρεία ασφάλισης περιουσίας και ατυχημάτων, ενώ αργότερα διαφοροποιήθηκε επεκτεινόμενη σε ασφάλειες, τράπεζες, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. κής επιχείρησης.
Ο Richard McGregor, συγγραφέας του The Party: The Secret World of China’s Communist Rulers, είπε ότι «η πραγματική ιδιοκτησία μεγάλων τμημάτων των μετοχών της παραμένει ασαφής» και ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ping An είναι μια «σκοτεινή δομή». Τον Οκτώβριο του 2012, οι New York Times ανέφεραν ότι συγγενείς και συνεργάτες του Κινέζου πρωθυπουργού Wen Jiabao έλεγχαν μετοχές στην Ping An αξίας τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2007.
Η Ping An έχει επεκταθεί με επιτυχία και στον τομέα της τεχνολογίας
Η ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις έξυπνες επιχειρηματικές αποφάσεις που της έδωσαν τη δυνατότητα να επεκταθεί προς τις σωστές κατευθύνσεις. Ο ασφαλιστικός γίγαντας είναι επίσης γνωστό ότι αποτελεί ένα εκκολαπτήριο για νέες εταιρείες fintech και επενδύει με συνέπεια στις μακροπρόθεσμες ψηφιακές δυνατότητές τους.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί της McKinsey & Company: «Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ping An έχει συγκεντρώσει περίπου 500 εκατομμύρια διαδικτυακούς χρήστες, δημιούργησε 11 νέες ψηφιακές πλατφόρμες σε όλους τους κλάδους και αύξησε τον αριθμό των ασφαλιστικών πρακτόρων σε 1,4 εκατομμύρια, όλους εξοπλισμένους με ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές της εταιρείας. Η δέσμευση της Ping An να επενδύσει σε αναδυόμενες τεχνολογίες αποτέλεσε ιδιαιτέρως σημαντική κινητήρια δύναμη για αυτή την εξάπλωση: τώρα κατευθύνει το 1% των ετήσιων εσόδων της –περίπου 1 δισ. δολ.– προς επενδύσεις τεχνολογίας».
To deal με την HSBC
To 2018 θυγατρική της κινεζικής εταιρείας ξεπέρασε τον αμερικανικό κολοσσό BlackRock (διαχειρίζεται assets 9 τρισ. δολ.) και έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της HSBC Holdings. Ειδικότερα, η Ping An Asset Management αύξησε το ποσοστό της στην τράπεζα σε περισσότερο από 8%. Προηγουμένως, το 2002, η HSBC δαπάνησε 600 εκατομμύρια δολάρια για να πάρει ποσοστό 10% στην Ping An Insurance. Όταν η ασφαλιστική εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2007, η HSBC έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της. Το 2012, η HSBC πούλησε όλες τις μετοχές στον όμιλο Charoen Pokphand της Ταϊλάνδης σε μια συμφωνία αξίας περίπου 9,3 δισ. δολαρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: