Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο;
- 14/06/2023, 21:00
- SHARE
Το ερώτημα που θέτει κάθε επιχειρηματίας σήμερα δεν είναι πλέον αν θα επιστρέψουν οι υπάλληλοι στο γραφείο, αλλά πώς. Με τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο επίκεντρο και τα διοικητικά συμβούλια που ωθούν τα στελέχη να καθορίσουν επιτέλους μια πολιτική για εργασία εντός γραφείου, οι εταιρείες έχουν στραφεί σε μια ποικιλία πιθανών λύσεων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση του μεγέθους των εργασιακών χώρων, την πλήρη απαλλαγή από τα γραφεία, τη δημιουργία υβριδικών προγραμμάτων εργασίας ή, από την άλλη πλευρά, ακόμη και την απαίτηση από τους υπαλλήλους να εργάζονται εντός γραφείου πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε, η λήψη αυτών των αποφάσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς θα καθορίσουν το μέλλον οποιασδήποτε επιχείρησης.
Για να αποφευχθεί η επιστροφή στο γραφείο, η οποία είναι τόσο επώδυνη που ορισμένοι υπάλληλοι είτε μετακομίζουν είτε παραιτούνται, πολλές εταιρείες σφυγμομέτρησαν τους υπαλλήλους τους για να δουν τις προτιμήσεις τους πριν καθορίσουν την πολιτική τους. Σίγουρα, οι έρευνες είναι ένας εύκολος τρόπος για τη συλλογή στοιχειωδών δεδομένων και την ενημέρωση των εργαζομένων για να γνωρίζουν ότι η φωνή τους ακούγεται. Αλλά ο τρόπος που εργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε και καινοτομούμε έχει αλλάξει δραματικά μέσα σε τρία μόλις χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο παίρνουμε αποφάσεις πρέπει επίσης να αλλάξει – και ξεκινά με το να σταματήσουμε τις έρευνες.
Αυτή η μέθοδος συλλογής πληροφοριών είναι συχνά ανακριβής, επειδή οι έρευνες καθοδηγούνται από συναισθήματα. Ακόμα κι αν μια έρευνα είναι ανώνυμη, οι υπάλληλοι είναι πιο πιθανό να πουν ψέματα επειδή απαντούν αυτό που πιστεύουν ότι η εταιρεία τους θέλει να ακούσει και όχι με βάση την τρέχουσα συμπεριφορά τους. Ακόμη περισσότερο, οι έρευνες μόλις και μετά βίας ξεκαθαρίζουν τους λόγους που οδηγούν τους υπαλλήλους στο γραφείο, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου μετακίνησης, του κόστους λειτουργίας των γραφείων και πολλών άλλων.
Αντίθετα, αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα – και υπάρχουν πολλά. Οι περισσότερες ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες έχουν μεταμορφωθεί ψηφιακά και άρχισαν να μεταβαίνουν στο cloud κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες έχουν τεράστιες ποσότητες νέων δεδομένων στα χέρια τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το IDC, ο όγκος των δεδομένων που συλλέγονται παγκοσμίως αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί από το 2022 έως το 2026. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να μας πουν πού βρίσκονται οι υπάλληλοί μας και πόσο κοστίζουν, κάτι που δεν είναι δυνατό με έρευνες.
Για να μην πελαγώσουμε στα συναισθήματα και οδηγηθούμε στη χάραξη μιας πολιτικής γραφείου η οποία ναι μεν θα φαίνεται ωραία στη διοίκηση αλλά που δεν θα είναι αυτό που χρειάζονται οι υπάλληλοι, η ομάδα της Sumo Logic εξετάζει τα δεδομένα με βάση μια βασική λίστα ερωτήσεων που επικεντρώνονται στην πραγματική χρήση και τις ανάγκες του γραφείου. Τα ευρήματα εκτείνονται από high-level ποσοστά έως αναλυτικά σημεία δεδομένων για συγκεκριμένες περιοχές: Τα άτομα που επισκέπτονται ένα συγκεκριμένο γραφείο, πόσο συχνά, τις ημέρες της εβδομάδας, ποια τμήματα, πού μένουν οι υπάλληλοί και πόσο κοντά βρίσκονται στο γραφείο, συνολικά την προσέλευση ανά τοποθεσία γραφείου, ακόμη και το πραγματικό κόστος που έχει η επιχείρηση για κάθε υπάλληλο που έρχεται στο γραφείο.
Η απάντηση στο συνδυασμένο ερώτημα σχετικά με τα γραφεία και το πώς οι υπάλληλοι επιστρέφουν στο γραφείο θα είναι μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που θα χρειαστεί να λάβουν οι εταιρείες φέτος. Για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις που εξισορροπούν την προτίμηση των εργαζομένων με τις ανάγκες της επιχείρησης, πρέπει να σταματήσει η εξάρτησή μας από παλιά εργαλεία και να επενδύσουμε στη δύναμη των δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους εργασίας που δεν επικεντρώνονται μόνο στην παραγωγικότητα, αλλά επιτρέπουν και εξυπνότερη λήψη αποφάσεων και συνεργασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: