Ποιος είναι ο βαθύπλουτος σεΐχης του Άμπου Ντάμπι που επενδύει στην Ελλάδα

Ποιος είναι ο βαθύπλουτος σεΐχης του Άμπου Ντάμπι που επενδύει στην Ελλάδα
Arab Businessmen's Handshake with American Businessman Descent. Confirmation of business Alliance Partners as well. adhering to Respect, Commitment, and Integrity in Business Partnerships Deal Photo: Shutterstock
Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τις επενδυτικές του κινήσεις στην ελληνική αγορά ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν και αναπληρωτής κυβερνήτης του Άμπου Ντάμπι. Τουρισμός, real estate και πρωτογενής τομέας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του.

Στο επενδυτικό στόχαστρο αραβικών κεφαλαίων έχει μπει η ελληνική αγορά, με τους εμίρηδες να επιδίδονται τα τελευταία χρόνια σε μπαράζ εξαγορών και επενδύσεων. Στο στόχαστρο τους βρίσκονται οι πλέον δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας: ενέργεια, τουρισμός, real estate, data centers, τρόφιμα και υγεία. Πρόκειται για τομείς, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του Fortune Greece, που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις και μακροπρόθεσμα κέρδη, με ορισμένες ισχυρές αραβικές οικογένειες να έχουν τοποθετηθεί στην εγχώρια αγορά, ενώ άλλες σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις καθώς έχουν προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές ακινήτων. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο βαθύπλουτος σεΐχης του Άμπου Ντάμπι Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν, ο οποίος διαθέτει, μεταξύ άλλων, ως βασικό επενδυτικό βραχίονα τον θηριώδη όμιλο Royal Group UAE (με δεκάδες εταιρείες, λέγεται ότι ξεπερνάνε τις 60), με την προσωπική του περιουσία να υπολογίζεται πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια. Ο 56χρονος Άραβας κροίσος, λοιπόν, γνωστός στις χώρες του Κόλπου για την έντονη επιχειρηματική του δραστηριότητα, φαίνεται να ανοίγει συνεχώς την επενδυτική του βεντάλια επί ελληνικού εδάφους.

Το project στο Πόρτο Χέλι

Μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις του στην Ελλάδα θεωρείται η αγορά του παλιού ξενοδοχείου Ermioni Club στο Πόρτο Χέλι, με σκοπό τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού project που θα φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο ακίνητο των 223 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, όπου θα φιλοξενείται η ελίτ του τουρισμού και θα φέρει το εμπορικό σήμα της Waldorf Astoria Hotels & Resorts της Hilton. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, αθλητικές εγκαταστάσεις όπως γήπεδα τένις, μπάσκετ και μία μικρή μαρίνα.

Η επένδυση σε ένα μυθικό ακίνητο της Αθήνας

Ο γόνος μιας εκ των έξι ισχυρότερων οικογενειών που διαφεντεύουν τα Εμιράτα αλλά και μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο, με όχημα το Royal Group που έχει υπό την ομπρέλα του πλήθος ετερογενών εταιρειών αλλά και τον έλεγχο της International Holding Company (ΙHC), εντόπισε από το 2018 τις επενδυτικές ευκαιρίες του ελληνικού real estate αποφασίζοντας να προχωρήσει σε μια σειρά εξαγορών «κομβικών» ακινήτων. Συγκεκριμένα, «μαγνήτισε» τα βλέμματα όταν αγόρασε το διάσημο ακίνητο στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αεροπαγίτου και Μακρυγιάννη με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα πολυτελές πενταώροφο νεοκλασικό που κάποτε άνηκε στον επιχειρηματία και μεγαλοεπενδυτή του Χρηματιστηρίου Γιάννη Τζιβέλη. Σημειωτέον, ότι η IHC έχει στο χαρτοφυλάκιο της ένα ευρύ φάσμα τομέων από την αλιεία μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, διαθέτοντας πάνω από 400 θυγατρικές σε πέντε ηπείρους. Το επενδυτικό κρεσέντο του Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν, όμως, δεν σταμάτησε εδώ καθώς πριν από λιγότερο τρία χρόνια η επενδυτική εταιρεία Alpha Dhabi Holding, μία από τις θυγατρικές της IHC, ανακοίνωσε ότι απέκτησε μερίδιο στον όμιλο Nammos.

Ωστόσο για τον αινιγματικό σεΐχη, κάτοχο μαύρης ζώνης στο βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου και δεινό σκακιστή που ελέγχει μεγάλο μέρος της οικονομικής αυτοκρατορίας των αλ Ναϊάν και κατέχει τη θέση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του στην εγχώρια αγορά συνεχίζονται με ακάθεκτο ρυθμό. Σημειωτέον, ότι ο Άραβας κροίσος είναι γιος του σεΐχη Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναϊάν, του ανθρώπου που ίδρυσε ουσιαστικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ αδελφός του είναι ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, ο οποίος μετά τον θάνατο του σεΐχη Χαλίφα στις 13 Μαΐου 2022, έγινε ηγεμόνας του Άμπου Ντάμπι και την επόμενη μέρα εξελέγη πρόεδρος των ΗΑΕ.

Οι «χρυσοί» ελαιώνες

Πέρα όμως από τις επενδύσεις σε ακίνητα, ξενοδοχεία και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο ισχυρός επιχειρηματίας εισήλθε και στον ελληνικό πρωτογενή τομέα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι κινήσεις του στην Ελλάδα δεν είναι περιστασιακές. Αντίθετα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου, στο οποίο η χώρα μας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδικότερα, η εταιρεία συμφερόντων του με την επωνυμία «Olivian Groves», δραστηριοποιείται στον κλάδο του ελαιολάδου κατέχοντας δύο ελαιώνες στην Ερμιόνη και στη Μεσσηνία με περίπου 40.000 ρίζες. Η εταιρεία εξάγει δύο premium ελαιόλαδα, τα «Hermioni» και «Hrysos». Το πρώτο παράγεται από την ποικιλία Μανάκι το δεύτερο από την περίφημη Κορωνέικη.

Επιχειρηματίας με διεθνή εμβέλεια

Πολυσχιδής προσωπικότητα ο Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν, δεν θα μπορούσε παρά να ηγείται εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο και σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας. Μόλις στα 23 του χρόνια ίδρυσε τη First Gulf Bank, που αργότερα συγχωνεύτηκε με την Εθνική Τράπεζα του Άμπου Ντάμπι για να σχηματιστεί η First Bank Abu Dhabi. Επιπλέον, είναι πρόεδρος της ADQ, μιας κρατικής εταιρείας, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο ενεργούς «επενδυτές» των Εμιράτων. Παράλληλα, η επιρροή του εκτείνεται πολύ πέρα από τα ΗΑΕ, καθώς το περασμένο διάστημα βρέθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και κορυφαίους Αμερικανούς επιχειρηματίες ανακοινώνοντας μια επενδυτική πρωτοβουλία ΗΑΕ-ΗΠΑ ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία, με επίκεντρο τις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, τους ημιαγωγούς, την ενέργεια και τη μεταποίηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα, κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκε επίσης με στελέχη των Microsoft, Amazon, Palantir, Oracle, BlackRock, Nvidia και xAI, ενισχύοντας τις σχέσεις των ΗΑΕ με τεχνολογικούς και οικονομικούς κολοσσούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: