Πολ Τόμσεν: Ποιος είναι ο «σκληρός» του ΔΝΤ που απειλεί το ελληνικό πρόγραμμα
- 28/01/2016, 11:59
- SHARE
Τι σκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση του ΔΝΤ μετά τις αποκαλύψεις - Ο ρόλος του κ. Τόμσεν.
Να περιορίσει τα σενάρια που κυκλοφορούν σχετικά με καθυστέρηση της αξιολόγησης λόγω …ΔΝΤ επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση. Το χθεσινό δημοσίευμα της Huffington Post ότι το Ταμείο απειλεί να τινάξει στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα, θορύβησε τα στελέχη της κυβέρνησης, που βλέπουν ως «πηγή» των διαρροών τον Πολ Τόμσεν.
«Το γεγονός ότι ο Τόμσεν δεν διαδραματίζει και τόσο εποικοδομητικό ρόλο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς», δηλώνει πηγή της World Post. «Το θέμα είναι ότι η στάση του ΔΝΤ προκαλεί προβληματισμό, είτε θέλουν να αποχωρήσουν είτε θέλουν να τινάξουν το πρόγραμμα στον αέρα», αναφέρει η Huffington Post.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο επικεφαλής της Ομάδας στην Ευρώπη πια του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ακολουθούσε σχεδόν με ευλάβεια τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην πρόσφατη περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου συνάντησε τους ομολόγους του για να τους ενημερώσει για την πορεία του προγράμματος και τον στόχο του Μεγάρου Μαξίμου για το άμεσο φινάλε της διαπραγμάτευσης και την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του δημόσιου χρέους.
Οι εμμονές του κ. Τόμσεν
Ο Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τόμσεν για πολλά χρόνια προτού παραιτηθεί από το ΔΝΤ διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς του στην ελληνική κρίση το 2012, πιστεύει ότι τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος “δεν τον νοιάζει” ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η δική του προσέγγιση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σημείωσε επίσης ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Η στάση του Τόμσεν εξηγείται από τις εμπειρίες της παρελθούσης καριέρας του στο Ταμείο, υποστηρίζει ο Ντόιλ. “Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Ανατολική Ευρώπη —τη Ρουμανία κλπ— και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς εκεί ήταν πραγματικά διεφθαρμένοι. Πάει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή σαν τις άλλες, λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες”, είπε.
Ο Ντόιλ ισχυρίζεται επίσης ότι ο Τόμσεν μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει όσο περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.
Ποιος είναι ο σκληρός του ΔΝΤ
Ο πατέρας του ήταν παντοπώλης και η μητέρα του ασχολήθηκε με την ανατροφή του ίδιου και των πέντε αδελφιών του.
Γεννημένος στο Άμπενραα της Δανίας, ο Πολ Τόμσεν σπούδασε και πήρε μάστερ στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, όπου και εργάσθηκε για τρία χρόνια ως βοηθός καθηγητή.
Αμέσως μετά, από το 1982 ανέλαβε δράση στο ΔΝΤ, σε ηλικία μόλις 28 ετών, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές.
Με μεγάλη εμπειρία σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ήταν ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στη Σερβία, εγκατεστημένος στο Βελιγράδι για δύο χρόνια (1990-91), ηγήθηκε στη συνέχεια αποστολών στη Σλοβενία και στην ΠΓΔΜ ως το 1996, ήταν επικεφαλής της αποστολής στη Ρουμανία από το 1996 ως το 1998 και στη συνέχεια ανέλαβε τη Ρωσία, όπου ήταν επικεφαλής του γραφείου στη Μόσχα έως το 2004.
Ως αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ που είναι σήμερα, ο Τόμσεν εποπτεύει τις ομάδες που ασχολούνται με άλλες προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισλανδία, η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Σερβία, ενώ προΐσταται των αποστολών του ΔΝΤ στην Πολωνία και τη Ρωσία.
Παντρεμένος και με δύο παιδιά, τού έχουν χρεώσει ουκ ολίγες φορές φλερτ με αιθέριες υπάρξεις.
Χαρακτηρίστηκε από διεθνή ΜΜΕ ως ένας από τους «πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα».
Καθηγητής του Τόμσεν στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επιβλέπων της διπλωματικής εργασίας του ήταν ο Νιλς Τίγκεσεν, ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρώ. Ο Τίγκεσεν θυμάται τον πρώην φοιτητή του ως ήσυχο, σοβαρό και εξαιρετικά εργατικό. Όταν ο Τόμσεν δυσκολεύθηκε να προσληφθεί στο ΔΝΤ, επειδή δεν είχε διδακτορικό, ο Τίγκεσεν συνέστησε στο Ταμείο να του δώσει αυτή την ευκαιρία. «Θα περίμενα από αυτόν να είναι με κάποια έννοια ένας μέσος οικονομολόγος του ΔΝΤ που γράφει εκθέσεις», δήλωσε ο καθηγητής.
Αντίθετα, σημειώνει το Bloomberg, ο Τόμσεν ασχολήθηκε με τον πυρήνα της λειτουργίας των αποστολών του Ταμείου – επισκεπτόμενος χώρες για να αξιολογήσει τις οικονομικές πολιτικές τους ή την πρόοδό τους όσον αφορά την εκπλήρωση των όρων δανεισμού. Απορροφήθηκε τόσο πολύ από τη δουλειά αυτή, ώστε ακύρωσε τα σχέδια του να επιστρέψει στη Δανία για να κάνει διδακτορικό.