Πόλεμος στην Ουκρανία και ενεργειακή κρίση αφήνουν κακή «προίκα» στον τουρισμό του 2023
- 04/04/2022, 18:47
- SHARE
Την αισιοδοξία του διατηρεί ο κλάδος του τουρισμού περιμένοντας ότι η φετινή σεζόν θα κυλήσει ομαλά, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχουν δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις ευρύτερα στο επιχειρείν.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, η ισχυρή θέληση του κόσμου να ταξιδέψει, η αποταμίευση που συντελέστηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι πολλές χώρες αρχίζουν να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα, υποδηλώνουν ότι η τουριστική βιομηχανία θα δουλέψει.
«Η εξέλιξη των κρατήσεων για το 2022 ήταν πολύ θετική. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχαμε ενδείξεις ότι πλησιάζαμε τα επίπεδα το 2019, ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι απομακρυνόμαστε πλήρως από αυτόν τον στόχο. Εάν οι εχθροπραξίες σταματήσουν μέσα στον Απρίλιο, τότε πιστεύω σε γρήγορη επαναγορά των κρατήσεων. Μην ξεχνάτε ότι ο τουρισμός είναι ψυχολογία και επειδή μεσολάβησαν δύο χρόνια πανδημίας, περιμένουμε να υπάρξει ώθηση. Ακόμη και αν δεν γινόταν η εισβολή των Ρώσων θα ήμασταν πάλι σε μια χρόνια covid, με τον μεγαλύτερο όγκο κρατήσεων να πραγματοποιούνται τελευταία στιγμή» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, διευκρινίζοντας πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ακυρώσεις, ενώ κάποια ξενοδοχεία έχουν ήδη ανοίξει και υποδέχονται κανονικά τους ξένους τουρίστες.
Για τον ίδιο, η μεγαλύτερη ανησυχία, δεν είναι ο πόλεμος αυτός καθ’ εαυτός, αλλά οι επιπτώσεις που επιφέρει σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τα μακροοικονομικά επηρεάζονται αρνητικά και ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται σε Ευρώπη και Αμερική σε επίπεδα που δεν θυμόμασταν πριν από 15 χρόνια. Επιπρόσθετα, η αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους διαμορφώνουν ένα πολύ ιδιαίτερο και περίεργο το μείγμα.
«Το 2023 θα δούμε την αρνητική επίδραση όλων αυτών των εξελίξεων στον τουρισμό. Σε ενδεχόμενη άνοδο των επιτοκίων ο πληθωρισμός θα πιέσει τις οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και το υψηλό ενεργειακό κόστος που τριπλασιάστηκε μέσα σε έξι μήνες, δίχως όμως να υπάρχει παράλληλη αύξηση εσόδων. Ως ΣΕΤΕ είμαστε υπέρ της πρόληψης και λειτουργούμε πάντοτε σε ρεαλιστικά πλαίσια. Από κοινού με τους Υπουργούς Βασίλη Κικίλια, Κωστή Χατζηδάκη, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Κώστα Σκρέκα έχουμε θέσει επί τάπητος το πώς μπορούν να ανταπεξέλθουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στις προκλήσεις που δέχονται. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα παραταθεί για δυο ακόμη μήνες, διεξάγονται συζητήσεις στο κομμάτι του ΦΠΑ, σε ότι αφορά τη διαμονή και τη μετακίνηση, ενώ έχει αναζωπυρωθεί η κουβέντα για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Η Ελλάδα τουριστικά προσελκύει διαρκώς επενδύσεις, όμως αυτό το καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης παραμένει με γκρίζες ζώνες και υπάρχουν αδυναμίες στον ελεγκτικό μηχανισμό. Θα καταθέσουμε εκ νέου προτάσεις για να δημιουργηθεί το σωστό νομοθετικό πλαίσιο».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στην καμπάνια ευαισθητοποίησης που ετοιμάζουν με την Marketing Greece για την απασχόληση στον τουρισμό, η οποία θα βγει διαδικτυακά το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι η προσέλκυση νέων ανθρώπων στον κλάδο προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα που έχει δημιουργηθεί σε επίπεδο διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού. Ενδεικτικό είναι πως, μόνο στον ξενοδοχειακό κλάδο, παραμένουν κενές 52.000 θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο Εθνικό σχέδιο δράσης Τουρισμός 2030, με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ να το χαρακτηρίζει ως το πιο ολοκληρωμένο έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
«Για πρώτη φορά 36 προορισμοί έχουν πλήρως αναλυθεί, ως προς τα προϊόντα, τις υποδομές και τις αγορές τους. Φιλοδοξία μας είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 27 δις εσόδων και των 50 εκατομμυρίων επισκέψεων, καθώς επίσης και να διαχυθεί το μείγμα του τουριστικού εισοδήματος, από 5, σε 7 περιφέρειες. Προσεχώς θα ξεκινήσει σειρά ταξιδιών στην περιφέρεια».
Οι πρώτες ενδείξεις
Όσο για το πώς κινούνται οι βασικές αγορές, ο κ. Ρέτσος απαντά πως παρατηρείται μια πολύ σημαντική αύξηση στα slot πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019. Τα μηνύματα από την Αμερικανική αγορά είναι θετικά, δεδομένου ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι πτήσεις από τις αεροπορικές, όμως θα υπάρξουν σίγουρα απώλειες από Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Πολωνία και Λευκορωσία. Ερωτηματικό παραμένει και ο οδικός τουρισμός, εάν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν στα ύψη.
«Στον οδικό τουρισμό η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη είναι χαμηλότερη, αλλά το 2019 έφτασε να αντιπροσωπεύει το 1/3 των αφίξεων, κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Σίγουρα τα Βαλκάνια βιώνουν τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι κάτι που μας προβληματίζει, αλλά υπάρχει περιθώριο επανόρθωσης, γιατί αυτή η μορφή μετακίνησης ξεκινάει από τον Ιούνιο».
Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η Τουρκία συνιστά απειλή, μιας και η τουρκική λίρα κατρακυλά και οι τιμές στη γειτονική χώρα είναι πιο ελκυστικές, ο κ. Ρέστος απαντά πως δεν είναι αγορά ευθέως ανταγωνιστική προς την Ελλάδα.
«Τα τελευταία χρόνια φτιάξαμε ένα ισχυρό brand ασφαλούς προορισμού. Θα διεκδικήσουμε και θα πάρουμε μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Οι Τούρκοι παίζουν απλά με τις χαμηλές τιμές και ακολουθώντας την ίδια πολιτική εδώ και χρόνια. Δεν έχουμε το ίδιο προϊόν. Δεν σκοπεύουμε να κατεβάσουμε τις τιμές, αλλά να πάρουμε μεγάλες αυξήσεις το 2023 λόγω του brand, του momentum και του καλού προϊόντος που προσφέρουμε».
Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ κατέληξε λέγοντας πως θα είναι αυξημένο το κόστος για τον εγχώριο τουρίστα, την περίοδο, Ιούλιος- Αύγουστος και Σεπτέμβριος, μιας και η ζήτηση που καταγράφεται είναι ισχυρή.