Η πολυ-πολιτισμική δύναμη της ομάδας σας
- 19/04/2014, 09:30
- SHARE
Η διαχείριση της ποικιλομορφίας του ανθρώπινου δυναμικού χρειάζεται τους κατάλληλους χειρισμούς.
Η ποικιλομορφία από μόνη της δεν πρόκειται να τροφοδοτήσει την καινοτομία. Για να αποφύγετε τους παραδοσιακούς τρόπους σκέψης της ομάδας, πρέπει να εκμεταλλευτείτε έξυπνα τις όποιες πολιτιστικές διαφορές στην ομάδα σας.
Ας υποθέσουμε ότι ηγείστε μιας ομάδας με μέλη διαφορετικών εθνικοτήτων, και ως καθήκον έχετε την αναζήτηση νέων ιδεών για την εισχώρηση της εταιρείας σε ξένες αγορές. Όμως, η ομάδα δεν έχει καταφέρει να γεννήσει κάτι χρήσιμο. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια μέλη μιλούν συνεχώς ενώ άλλοι σιωπούν συνεχώς. Πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε τους συνεργάτες σας ώστε να εκφραστούν επαρκώς;
Η Τζέιν Χιουν, σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας, έχει συναντήσει το ίδιο πρόβλημα. «Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αναγνωρίσει την αξία της ποικιλομορφίας, και την έχουν μεγεθύνει. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις η διαφορετικότητα των ανθρώπων δεν μπορεί αυτόματα να παράγει νέες ιδέες. Η ποικιλομορφία από μόνη της δεν φτάνει»
Η Χιουν – αμερικανο-κορεατικής καταγωγής η ίδια – παρατηρεί ότι «άνθρωποι από κάποιες άλλες κουλτούρες, και ιδιαίτερα γυναίκες, διστάζουν να εκφράσουν την άποψή τους. Έχουν την ριζωμένη πεποίθηση ότι η έκφραση γνώμης, ή ένα δύσκολο ερώτημα, ή μια διαφωνία, συνιστούν έλλειψη σεβασμού». Η κατάληξη; Οι εξωστρεφείς μιλούν συνεχώς, ενώ οι άλλοι σιωπούν – αλλά συχνά οι εσωστρεφείς και ντροπαλοί έχουν τις καλύτερες ιδέες.
Σαν αρχηγός μιας ομάδας, ιδού τρεις τρόποι με τους οποίους, σύμφωνα με τη Χιουν, μπορείτε να εξισορροπήσετε την κατάσταση:
1) Συναντήστε κατ’ ιδίαν τους πιο σιωπηρούς σας συνεργάτες. Πριν την επόμενη συνάντηση της ομάδας, καθίστε μαζί με εκείνο το μέλος της ομάδας που δεν συνεισφέρει όσο θα μπορούσε, και δώστε του μια προσεκτικά διατυπωμένη ανατροφοδότηση. Το κλειδί είναι να περιγράψετε το τι βλέπετε χωρίς να ρίξετε το φταίξιμο σ’ αυτόν. Πείτε κάτι του στυλ «Έχω παρατηρήσει ότι δεν μιλάς στις συναντήσεις. Γιατί;». Στη συνέχεια, εξηγήστε του ότι οι σκέψεις του είναι σημαντικές για την ομάδα και τονίστε ότι θέλετε να ακούσετε περισσότερα απ’ αυτό το πρόσωπο.
2) Ορίστε κανόνες για τη διαχείριση διαφωνιών. Η έκφραση φρέσκων ιδεών συνήθως προϋποθέτει τη βούληση να διαφωνήσεις με τον άλλον, και οι πιο καινοτόμες ομάδες πάντα ρωτούν «Γιατί το κάνουμε έτσι; Πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε καλύτερα;» Στόχος δεν είναι να τσακωθούν τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους, αλλά να δημιουργήσουν μια υγιή συζήτηση και μια συνέργεια ιδεών. Δυστυχώς, όμως, οι πολιτιστικές διαφορές συχνά κάνουν τους ανθρώπους διστακτικούς ως προς την έκφραση διαφωνιών. Εσείς, ως ηγέτης, οφείλετε να πείτε εξαρχής ότι περιμένετε διαφωνίες και επιχειρήματα από τους συνεργάτες σας. Ταυτόχρονα, ορίστε κανόνες για τη διαχείριση των διαφωνιών· π.χ., φροντίστε ώστε οι μείζονες διαφωνίες να λύνονται σε επόμενη συνάντηση, ώστε να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας και επίλυσης των διαφορών.
3) Διατηρήστε μια ροή ιδεών. Η Χιουν σημειώνει ότι ως ηγέτης μιας ποικιλόμορφης ομάδας, καλείστε να ενθαρρύνετε τη ροή των ιδεών και την αλληλεπίδραση, αντί να σταματάτε απότομα το διάλογο. Ζητήστε από τους άλλους να υπεραμυνθούν των προτάσεών τους, με τρόπο άμεσο και εποικοδομητικό.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα φτιάξετε την επιχειρηματική σας «dream team»