Πολύ… πρακτική για να πεθάνει: Η τηλεργασία προσαρμόζεται και εδραιώνεται

Πολύ… πρακτική για να πεθάνει: Η τηλεργασία προσαρμόζεται και εδραιώνεται
Photo: pixabay.com
Έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται εκατομμύρια άνθρωποι, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και προκλήσεις.

Η τηλεργασία, που άνθισε κατά την πανδημία του Covid-19, φαίνεται να έχει πλέον εδραιωθεί στην αμερικανική αγορά εργασίας, σύμφωνα με κορυφαίους οικονομολόγους. Από το ξεκίνημά της, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται εκατομμύρια άνθρωποι, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και προκλήσεις.

Η μεταστροφή στην τηλεργασία και οι σταθερές τάσεις

Η επανάσταση της εργασίας από το σπίτι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στην αμερικανική αγορά εργασίας τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον Νίκ Μπάνκερ, διευθυντή οικονομικής έρευνας για τη Βόρεια Αμερική στην ιστοσελίδα εργασίας Indeed. Η τηλεργασία δεν φαίνεται να είναι μια παροδική τάση, αλλά μάλλον κάτι που ήρθε για να μείνει.

Παρά τις αρχικές αυξήσεις στις ευκαιρίες τηλεργασίας κατά την πανδημία, αυτές οι ευκαιρίες έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι περίπου το 25%-30% των ημερών εργασίας γίνεται πλέον εξ αποστάσεως, υπερτριπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το CNBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα οφέλη της τηλεργασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Η τηλεργασία φαίνεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες. Οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν την ευελιξία της υβριδικής εργασίας, την οποία αποτιμούν όσο περίπου μια αύξηση μισθού κατά 8%. Αυτό την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική, δημιουργώντας πιέσεις στους εργοδότες να τη διατηρήσουν.

Από την πλευρά των εργοδοτών, η τηλεργασία μειώνει τα κόστη γραφειακού χώρου και ανοίγει τη δεξαμενή υποψηφίων σε γεωγραφικές περιοχές πέρα από την άμεση εμβέλεια της επιχείρησης. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που απολαμβάνουν την τηλεργασία τείνουν να παραιτούνται λιγότερο συχνά, γεγονός που μειώνει τα κόστη προσλήψεων και εκπαίδευσης.

Προκλήσεις και προοπτικές

Ωστόσο, η τηλεργασία έχει και τις προκλήσεις της. Ορισμένες εταιρείες ανησυχούν για τη μειωμένη παρακολούθηση και καθοδήγηση των εργαζομένων, ενώ η απουσία φυσικής παρουσίας μπορεί να επηρεάσει τη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα.

Παρά αυτές τις ανησυχίες, η τηλεργασία φαίνεται να παραμένει σταθερή. Ακόμα και σε μια ενδεχόμενη οικονομική ύφεση, όπου οι εργοδότες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να μειώσουν την τηλεργασία, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι τα οικονομικά οφέλη της τηλεργασίας θα την κρατήσουν ζωντανή.

Το μέλλον της εργασίας φαίνεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τηλεργασία, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: