Πολύ βαρύς θα είναι και πάλι ο μετεκλογικός φορολογικός λογαριασμός
- 05/09/2015, 12:24
- SHARE
Τι είναι αυτό που έρχεται μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και πόσο βαθιά καλούνται να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη οι πολίτες.
Σκληρά μέτρα τα οποία χωρίζονται στις δύο πιο καυτές υποθέσεις, δηλαδή το ασφαλιστικό και το φορολογικό, καλείται να πάρει οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, με τους πιστωτές να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, την οποία μόνο ως… υπηρεσιακή δεν αντιμετωπίζουν. Άλλωστε, οι επαφές της πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με το «κουαρτέτο» είναι τακτικές από την πρώτη κιόλας μέρα της ορκωμοσίας τους.
Η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει τον Οκτώβριο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μεταφερθεί τουλάχιστον έναν μήνα αργότερα, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να στέλνει διαρκώς μηνύματα πιστής εφαρμογής των συμφωνηθέντων, τονίζοντας μάλιστα ότι έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε σκέψη κουρέματος ευρωπαϊκών δανείων. Αυτό αναμένεται να μεταφέρει και προσωπικά ο ίδιος στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη κατά το άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας στο Λουξεμβούργο.
Παρόλα αυτά, κι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τα φορολογικά μέτρα και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό έρχονται κι αυτά πολύ πιο κοντά, με τον λογαριασμό να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο λόγω της δυσπιστίας των πιστωτών απέναντι στην παραιτηθείσα κυβέρνηση.
Όσον αφορά τα φορολογικά, ο κατάλογος έχει ως εξής:
– Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
– Αύξηση των προκαταβολών φόρου στο 100%.
– Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια.
Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, ενώ ο υψηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
– Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017.
– «Ψαλίδισμα» στις 100 δόσεις όπου θα μπουν εισοδηματικά (και άλλα) κριτήρια αλλά και αύξηση του επιτοκίου από 3% σε 5% για τους οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ.
– Κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ των νησιών.
– Κατάργηση των επιστροφών φόρου για το αγροτικό ντίζελ.
– Αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών σταδιακά έως το 2017 στο 26% από 13% σήμερα.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό
– Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία.
– Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και ολοκλήρωσης το 2017.
– Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.
– Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.
– Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 του 20% των «προνομιούχων» του ΕΚΑΣ.
– Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.
Επιπλέον, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των κατασχέσεων οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν ξανά μετά τις κάλπες, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε την προσωρινή αναστολή τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει σε πρώτη φάση όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία άνω των 70.000 ευρώ, καθώς προβλέπονται κατασχέσεις μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας διασταύρωσης των αρχείων της Εφορίας με τα αρχεία των τραπεζικών καταθέσεων και δημόσιες μαύρες λίστες για όσους χρωστούν πάνω από τρεις μήνες φόρους ή εισφορές.