Πόλεις που θέλουν να «κλέψουν» επιχειρήσεις από το Λονδίνο
- 30/06/2016, 14:01
- SHARE
Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις δηλώνουν πρόθυμες να υποδεχθούν εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Βρετανία.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία συγκλόνισε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και «βύθισε» τη λίρα.
Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι το μέλλον του Λονδίνου ως οικονομική και τεχνολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης, καθώς πολλές παγκόσμιες εταιρείες δήλωσαν ότι μπορεί να «μετακομίσουν» από τη Βρετανία σε διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ορισμένες πόλεις μάλιστα δηλώνουν πρόθυμες να τις υποδεχθούν.
Ποιες είναι αυτές:
Φρανκφούρτη
Η Φρανκφούρτη είναι πρόθυμη να καλωσορίσει τους τραπεζίτες, οι οποίοι θέλουν να «ξεφύγουν» από το Λονδίνο. Η γερμανική πόλη φιλοξενεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη Bundesbank, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε κράτος της Ένωσης, εφόσον αναπτύξουν δραστηριότητες σε ένα από τα κράτη-μέλη της.
Find out more about business opportunities in the Eurozone’s most vibrant economic region! https://t.co/Rl3QR9v2fg
— FrankfurtRheinMain (@FRM_GmbH) 24 June 2016
Λουξεμβούργο
Το Λουξεμβούργο έχει δείξει ένα έντονο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά το χρηματοοικονομικό και τον τραπεζικό κλάδο. Το Μεγάλο Δουκάτο φιλοξενεί 143 τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 885 δισ. δολαρίων. Ακόμη, στο Λουξεμβούργο βρίσκονται τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία, καθώς και μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες, όπως οι Paypal, Skype και Delphi.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις μεταφέρονται στο Λουξεμβούργο κυρίως λόγω της χαμηλής εταιρικής φορολογίας της χώρας.
Παρίσι
Οι εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Παρίσι διαχειρίζονται ήδη περιουσίες 2,6 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση. Η πόλη του φωτός ακόμη φιλοξενεί το Euronext, το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, ενώ είναι το «κλειδί» για τις αγορές ομολόγων. Ωστόσο, πολλές διεθνείς εταιρείες ενδέχεται να διστάζουν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στο Παρίσι, λόγω της ισχυρής νομοθεσίας για την προστασία των εργαζομένων της Γαλλίας.
Δουβλίνο
Το Δουβλίνο ήδη ανταγωνίζεται το Λονδίνο στην τεχνολογία. Σημειώνεται ότι οι Google, Facebook, Dropbox και Twitter έχουν ως έδρα στην Ευρώπη την ιρλανδική πρωτεύουσα. Τα αγγλικά είναι η κύρια γλώσσα της πόλης, ενώ θα μπορούσε να προσελκύσει αρκετές τράπεζες καθώς το 50% των κορυφαίων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διαθέτουν θυγατρικές στην πόλη της Ιρλανδίας, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Δουβλίνου.
@PWRMedia You’d better secure office space fast.
— Samuel Johnson (@SamuelJohnsnon) 28 June 2016
Βερολίνο
Το Βερολίνο αποτελεί έναν τεράστιο πόλο έλξης για τους νέους στο χώρο της τεχνολογίας εξαιτίας του πολιτισμού και των φθηνών ενοικίων. Μάλιστα, η γερμανική πόλη καυχιέται ότι κάθε 20 λεπτά ιδρύεται και μια startup εταιρεία. Μερικά από τα πιο γνωστά success stories της πόλης είναι οι Zalando, SoundCloud, Wooga και Delivery Hero. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από τα δυο τρίτα των χρημάτων που επενδύθηκαν στη Γερμανία το 2015 καταλήγουν στο Βερολίνο. Το 2014, η Google και η Lufthansa εγκαινίασαν το Εργοστάσιο του Βερολίνου, μια τεχνολογική πανεπιστημιούπολη προκειμένου να προωθήσουν τη συνεργασία σε πολλές νέες επιχειρήσεις της πόλης.
Άμστερνταμ
Το Άμστερνταμ έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους κορυφαίους διανομείς τεχνολογίας της Ευρώπης και δηλώνει πρόθυμο να υποδεχθεί εταιρείες που ψάχνουν μια νέα ευρωπαϊκή έδρα. Παρ’ όλα αυτά, το Netflix, η Uber και η Tesla έχουν ήδη ιδρύσει περιφερειακά γραφεία στην ολλανδική πρωτεύουσα, ενώ το Amsterdam Internet Exchange είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους συγκοινωνιακούς κόμβους δεδομένων στον κόσμο.
Εδιμβούργο
Οι Σκωτσέζοι ηγέτες είναι πρόθυμοι να παραμείνουν στην ΕΕ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα προκειμένου να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπενθυμίζεται ότι η Σκωτία ψήφισε το 2014, με ποσοστό 55,7%, να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Εδιμβούργο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της χώρας, ενώ φιλοξενεί μια σειρά εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.