Πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ: Ο καλύτερος Ιούνιος εδώ και 5 χρόνια, με αύξηση 4,3%

Πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ: Ο καλύτερος Ιούνιος εδώ και 5 χρόνια, με αύξηση 4,3%
Photo: pixabay.com
Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία αυξήθηκαν κατά 1,3%.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 4,3% τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019, χάρη στην άνοδο στις μεγάλες αγορές της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, ενώ οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία μειώθηκαν οριακά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) ανακοίνωσε ότι η αύξηση των ταξινομήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία στο Βέλγιο και την Ιταλία, κατά 50,4% και 117,4% αντίστοιχα, δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις διψήφιες μειώσεις στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία.

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες στοιχηματίζουν ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του έτους, παρά την ψύξη της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) μετά από αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης και τις προειδοποιήσεις ότι η παγκόσμια αγορά θα είναι δύσκολη.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία και plug-in τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 1% και 19,9% αντίστοιχα στην ΕΕ, ενώ οι πωλήσεις υβριδικών-ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 26,4%.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία αυξήθηκαν κατά 1,3%.

Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα – είτε πρόκειται για πλήρως ηλεκτρικά, είτε για plug-in υβριδικά ή πλήρως υβριδικά – που πωλήθηκαν στην ΕΕ αντιπροσώπευαν το 50% του συνόλου των νέων ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων τον Ιούνιο, από 47,5% ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Stellantis και Renault αυξήθηκαν κατά 4,7%, 0,4% και 6,2% αντίστοιχα τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: