Πολυτέλεια ή υποκρισία; Γιατί ο νέος CEO της Starbucks μπαίνει στο στόχαστρο της κριτικής

Πολυτέλεια ή υποκρισία; Γιατί ο νέος CEO της Starbucks μπαίνει στο στόχαστρο της κριτικής
Starbucks reopens locations across the United States today after clousures due to the COVID-19 coronavirus pandemic. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πλήθος αρνητικών σχολίων στα social media.

Ο διορισμός του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Starbucks, Brian Niccol, έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του επίσημα. Από τις 9 Σεπτεμβρίου, ο Niccol θα ηγείται της μεγαλύτερης αλυσίδας καφέ στον κόσμο, με έδρα το Σιάτλ. Ωστόσο, ο ίδιος δεν σκοπεύει να μετακομίσει εκεί, επιλέγοντας να παραμείνει στην κατοικία του στο Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια, σε απόσταση περίπου 1.600 χιλιομέτρων από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Για τις μετακινήσεις του προς το Σιάτλ, θα χρησιμοποιεί ένα εταιρικό τζετ.

Αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει έντονη κριτική, κυρίως από χρήστες των social media, οι οποίοι επισημαίνουν την αντίθεση μεταξύ της προσωπικής στάσης του νέου CEO και της δημόσιας θέσης της Starbucks σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συμφωνία που υπέγραψε ο Niccol με τη Starbucks, περιλαμβάνεται ρήτρα που του επιτρέπει να μην μετακομίσει στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, αναφέροντας: «Δεν θα χρειαστεί να μετακομίσετε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας… Συμφωνείτε να μετακινείστε από την κατοικία σας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας όπως απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων και των ευθυνών σας». Το έγγραφο επίσης προβλέπει τη χρήση του εταιρικού αεροσκάφους για επαγγελματικά ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων και των μετακινήσεών του από και προς την πόλη κατοικίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο δεν άργησαν να έρθουν. «Αυτό είναι ωραίο… Πολλές ευκολίες για τα κορυφαία ταλέντα! Ελπίζουμε όμως να μην δούμε πάρα πολλές νέες διαφημίσεις για την “αειφορία” και το “περιβάλλον” από τη Starbucks», σχολίασε ένας χρήστης στο X. Άλλοι επισήμαναν την αντίφαση με τις αμοιβές των CEOs. «Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Starbucks ταξιδεύει 1.000 μίλια ως το Σιάτλ με ιδιωτικό τζετ για να εργαστεί, οπότε μην είστε πολύ σκληροί με εκείνη τη σερβιτόρα που σας έδωσε ένα πλαστικό καλαμάκι όταν δεν το θέλατε», πρόσθεσε ένας άλλος.

Η αποζημίωση του Niccol αποτελεί επίσης σημείο τριβής. Με ετήσια βασική αμοιβή 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων, και την προοπτική μπόνους έως και 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων αν επιτευχθούν οι στόχοι, καθώς και μετοχές της εταιρείας αξίας έως 23 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, πολλοί αναρωτιούνται για τις οικονομικές ανισότητες που διευρύνονται.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2021, το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων παγκοσμίως παράγει διπλάσιες εκπομπές ρύπων από ό,τι το φτωχότερο 50% συνολικά. Αυτή η στατιστική καθιστά ακόμα πιο επίκαιρη τη συζήτηση γύρω από τον διορισμό του Niccol και την ευρύτερη σημασία της εταιρικής ευθύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: