Πωλήθηκε στο eBay ο διακομιστής του Wikileaks
- 13/09/2013, 15:54
- SHARE
Πωλήθηκε ο «Γουίλυ Γουόνκα» του διαδικτύου, ο διακομιστής όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα τα απόρρητα αρχεία που δημοσίευσε το Wikileaks.
Ο διάσημος διακομιστής που κάποτε φιλοξενούσε τo Wikileaks κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης διαρροής των απόρρητων πληροφοριών του Στέητ Ντιπάρτνμεντ των ΗΠΑ, πουλήθηκε σήμερα στο eBay.
Τυχερός αγοραστής; Ένας 17χρονος από τις ΗΠΑ, που μέσω του λογαριασμού του πατέρα του, έδωσε το αστρονομικό ποσό των 33.000 δολαρίων! Ωστόσο, η χαρά του 17χρονου δεν κράτησε πολύ, καθώς ο πατέρας του ακύρωσε αμέσως την παραγγελία, όντας έξαλλος που ο γιος του -τον οποίο χαρακτήρισε «λάτρη των θεωριών συνομωσίας»- χρησιμοποίησε τα χρήματά του χωρίς να τον ενημερώσει!
Ο διακομιστής του Wikileaks ανήκει στο σουηδικό πάροχο διαδικτυακών υπηρεσιών Banhof. Η εταιρεία τον εκμίσθωσε στο μη-κερδοσκοπικό Wikileaks το 2010, όταν η οργάνωση άρχισε να διαρρέει άκρως απόρρητα αρχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Το Wikileaks χρησιμοποίησε τον εξοπλισμό για να διαθέσει στο διαδίκτυο το περίφημο βίντεο «παράπλευρων δολοφονιών» του 2007, όταν ένα ελικόπτερο του στρατού των ΗΠΑ άρχισε να βάλει κατά μιας ομάδας ανθρώπων στο έδαφος στη Βαγδάτη, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και δυο δημοσιογράφοι του Reuters. Ο διακομιστής φιλοξένησε επίσης τα αρχεία του Γκουαντάναμο, που ανέφεραν με ποιο τρόπο κρατούνταν αδίκως φυλακισμένοι για χρόνια στο στρατόπεδο στην Κούβα 150 Αφγανοί και Πακιστανοί -δίχως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες- οι οποίοι αργότερα ελευθερώθηκαν ως αθώοι.
Διαβάστε ακόμη: Παρακολουθήσεις με… δυτικά «αξεσουάρ»
Για να τιμήσει το ρόλο που διαδραμάτισε ο διακομιστής, ο διευθύνων σύμβουλος της Banhof, Γιον Κάρλουνγκ, δήλωσε πως όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώλησή του θα δοθούν σε οργανώσεις που υποστηρίζουν τη διεύρυνση της διαφάνειας, μεταξύ των οποίων οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» και το «Ίδρυμα 5ης Ιουλίου».
«Είναι ένα ιστορικό μηχάνημα που θα μείνει για πάντα στην ιστορία», δήλωσε ο Κάρλουνγκ στο CNNMoney. «Είναι κάτι παραπάνω από μηχάνημα, είναι ένα σύμβολο για την ελευθερία στο διαδίκτυο».
Ο διακομιστής τελικά κατέληξε προς 32.900 δολάρια σε αυτόν που είχε πραγματοποιήσει την δεύτερη υψηλότερη προσφορά. Ωστόσο, ο τυχερός αγοραστής δεν θα πρέπει να αναμένει τίποτα περισσότερο από ένα μηχάνημα βάρους 17,5 κιλών. Όλα τα αρχεία που βρίσκονταν αποθηκευμένα στο διακομιστή Dell PowerEdge R410 θα έχουν διαγραφεί επιμελώς χρησιμοποιώντας τη «μέθοδο καθαρισμού δεδομένων Gutman», μια επίπονη διαδικασία που αποτρέπει την οποιαδήποτε ανάκτηση πληροφορίας από το σκληρό δίσκο, επανεγγράφοντάς τον 35 φορές.
«Όχι πως έχουμε τίποτα να κρύψουμε», λέει ο Κάρλουνγκ. Όλα τα αρχεία που βρίσκονταν στο Wikileaks βρίσκονται πλέον διάσπαρτα στο διαδίκτυο έτσι κι αλλιώς.
Η τελική τιμή πώλησης του διακομιστή ξεπερνά πολλές φορές τα 4.000 δολάρια που πλήρωσε η Banhof για να τον αποκτήσει. Ο Κάρλουνγκ επισήμανε πως το μηχάνημα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, παρά τη δοκιμασία που πέρασε στο δεκάμηνο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010.
Διαβάστε ακόμη: Oυδέν κρυπτόν στο internet υπό την NSA
Εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο υπόγειο κέντρο δεδομένων της Banhof, γνωστό ως Pionen White Mountains, ένα πυρηνικό καταφύγιο μέσα σε σπηλιά, κατάλοιπο από τον ψυχρό πόλεμο, κατάλληλα διαμορφωμένο νοτίως της Στοκχόλμης. Από το ύψος της μέσης περίπου, σε μια σειρά ραφιών για διακομιστές , τα φωτάκια του αναβόσβηναν αδιάκοπα υπό το βουητό του ανεμιστήρα του, ανάμεσα σε 8.000 άλλους διακομιστές. Το μόνο διακριτικό στοιχείo πάνω του ήταν ένα αυτοκόλλητο με τα αρχικά WL.
Από εκείνο το μέρος επιβίωσε κόντρα σε αναρίθμητες απόπειρες hackers που προσπαθούσαν να διακόψουν ή να καταστρέψουν την παροχή πληροφοριών μέσω μαζικών επιθέσεων «άρνησης εξυπηρέτησης». O Κάρλουνγκ δήλωσε πως όλες οι επιθέσεις απέτυχαν.
Η Banhof συνέχισε να στεγάζει τα ευαίσθητα δεδομένα των αρχείων των ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του 2010, παρότι το Wikileaks διεκόπη από διακομιστές όπως το Amazon και αποδεσμεύθηκε η ονομασία domain του από το EveryDNS.net. Το Wikileaks σταμάτησε να μισθώνει το διακομιστή της Banhof το 2011.
Στη διάρκεια λειτουργίας του οι υπάλληλοι στη Banhof τον αποκαλούσαν «Γουίλυ Γουόνκα». O Κάρλουνγκ είπε πως το προσωπικό θεώρησε πως αντιπροσώπευε τον εξής παραλληλισμό: τον Τζούλιαν Ασάνζ σαν τον φανταχτερό φανταστικό λογοτεχνικό χαρακτήρα Γουίλυ Γουόνκα, και το Wikileaks σαν το μυστηριώδες εργοστάσιο σοκολατοποιίας.
Η μόνη παρηγοριά του Κάρλουνγκ είναι πως ο διακομιστής δεν κατέληξε σε κάποια κυβερνητική υπηρεσία, όπως η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA). «Στον απόηχο του προσφάτου σκανδάλου με την NSA, ήλπιζα ότι θα καταλήξει σε κάποιον που υπερασπίζεται τις αξίες της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώματος στην προσωπική άποψη».
Διαβάστε ακόμη: Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA