Politico: Η Μαρίν Λεπέν μπορεί να διαλύσει την Ευρωζώνη αλά… ελληνικά
- 26/11/2024, 10:00
- SHARE
Στο ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης από την επικεφαλής της ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, αναφέρεται η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico την Τρίτη, σημειώνοντας πως η Λεπέν «μπορεί να είναι έτοιμη να προκαλέσει μια κρίση τύπου Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Το δημοσίευμα κάνει λόγο στις σκέψεις της Λεπέν για να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία κάτι που «όχι μόνο θα τερμάτιζε την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού που βρίσκεται στη θέση της λιγότερο από τρεις μήνες, αλλά θα προκαλούσε τρόμο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα προκαλούσε σοκ σε όλη την Ευρώπη».
«Εάν ο προϋπολογισμός παραμείνει ως έχει, θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε η Λεπέν μετά τη συνάντηση με τον Μπαρνιέ για πάνω από μία ώρα το πρωί της Δευτέρας. «Αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιλέξει νέο πρωθυπουργό».
«Η συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ, η οποία σχηματίστηκε αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε απροσδόκητα εκλογές τον Ιούνιο, οι οποίες κατακερμάτισαν το κοινοβούλιο σε τρία αριστερά, κεντρώα και ακροδεξιά μπλοκ, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διευθέτηση των καταστροφικών δημόσιων οικονομικών της χώρας.
Τα χρόνια των σπάταλων δαπανών έχουν φέρει το έλλειμμα της Γαλλίας -τη διαφορά μεταξύ του ποσού που δαπανά και του ποσού που εισπράττει σε φόρους- σε ποσοστό άνω του 6% του συνόλου της οικονομίας, διπλάσιο από το επιτρεπόμενο από τους κανόνες της ΕΕ.
Μέχρι στιγμής, η Λεπέν έχει αντισταθεί στον τορπιλισμό του συνασπισμού. Αλλά πάντα έλεγε ότι θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό αν δεν της άρεσε»
Το Politico τονίζει πως η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ δεν θα επηρεάζε μόνο τη Γαλλία, παραθέτοντας δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Μπρούνο Ρεταϊό, που σημείωσε: «Αν αύριο η κυβέρνηση καταρρεύσει για τον προϋπολογισμό, θα υπάρξει αμέσως οικονομική κρίση. Μην νομίζετε ότι η Γαλλία είναι θωρακισμένη».
Στη συνέχεια το δημοσίευμα κάνει λόγο για την κρίση στην Ελλάδα την περασμένη δεκαετία.
«Πριν από μια δεκαετία, το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραλίγο να οδηγήσει σε κατάρρευση την Ευρωζώνη. Αποκάλυψε ότι οι κρίσεις δεν μπορούσαν να περιοριστούν σε μία μόνο χώρα, και δεν χρειάστηκε πολύ για να αρχίσουν να κλονίζονται οι οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Ακόμα και μεγάλα κράτη όπως η Γαλλία και η Ιταλία, τόσο σημαντικά για την υγεία του μπλοκ, ένιωσαν την πίεση
Αλλά τότε, η Γερμανία ήταν ισχυρή υπό την καγκελάριο της, Άνγκελα Μέρκελ. Μπορούσε να αντέξει οικονομικά να διασώσει συμμάχους που αγωνίζονταν και είχε το πολιτικό κεφάλαιο για να σταθεροποιήσει το πλοίο. Αυτό δεν ισχύει πλέον, με τη γερμανική οικονομία να βρίσκεται σε αταξία και την κυβέρνησή της να πολιορκείται.
Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ανακοίνωσε το πρώτο κλείσιμο εργοστασίων στην ιστορία της, το οποίο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας μετά από πτώση 42% στα τριμηνιαία κέρδη. Η χαλυβουργία ThyssenKrupp ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να καταργήσει έως και 11.000 θέσεις εργασίας έως το 2030. Χιλιάδες ακόμη πρόκειται να φύγουν από την Bosch και τη Ford.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το μπλοκ θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης χρέους της Ευρωζώνης λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και της αβεβαιότητας της πολιτικής».
Ο Μπαρνιέ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης διακυβεύεται στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας.
«Πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες της Ευρωζώνης γιατί, διαφορετικά, όταν μία από τις χώρες δεν τους σέβεται -είδαμε τι συνέβη με την Ελλάδα- όλα μπορούν να ανατιναχθούν», δήλωσε την Παρασκευή σε εκδήλωση που διοργάνωσε το γαλλικό επιχειρηματικό λόμπι Medef στο Παρίσι.