Πολιτικές αναταραχές η νέα νόρμα για το 2020
- 20/01/2020, 09:59
- SHARE
Οι βίαιες συγκρούσεις και η πολιτική αναταραχή που σημάδεψε το 2019 και άσκησαν προκλήσεις και πιέσεις σε κυβερνήσεις από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Χιλή ήρθαν για να μείνουν και θα είναι η νέα νόρμα, σύμφωνα με διεθνή εταιρεία αποτίμησης κινδύνων. Σύμφωνα με την Verisk Maplecroft, που παρέχει συμβουλευτική σε εταιρικούς πελάτες όσον αφορά το πολιτικό ρίσκο παγκοσμίως, αναφέρει σε νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ότι προβλέπει πως θα συνεχιστεί η αναταραχή το 2020, καθώς και ότι οι κυβερνήσεις παγκοσμίως θα συνεχίσουν να εκπλήσσονται από τους διαδηλωτές, απροετοίμαστες να διαχειριστούν τις κοινωνικές αδικίες που τις προκαλούν.
Πολλές κυβερνήσεις αιφνιδιάστηκαν από την κλίμακα και την αγριότητα των διαμαρτυριών και κατέληξαν να επιχειρούν να καταστείλουν τα κινήματα, προχωρώντας σε αυθαίρετες συλλήψεις και βία. Αυτή η αντίδραση κατέληξε σε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των διαδηλωτών και στην πρόκληση πιο βίαιων διαδηλώσεων, σύμφωνα με τη Verisk Mapleroft και την έκθεση Political Risk Outlook 2020.
47 χώρες είδαν σημαντική άνοδο στις διαμαρτυρίες, οι οποίες εντάθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις συνέβησαν στη Χιλή και το Χονγκ Κονγκ. Η Χιλή μετακινήθηκε από την 91η θέση στην 6η, με ζημιές περιουσιακών στοιχείων που έφτασαν στα 2 δισ. δολάρια, ενώ στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από είκοσι ανθρώπους.
Το Χονγκ Κονγκ επίσης κινήθηκε ανοδικά στη λίστα με τις κινητοποιήσεις, μετακινούμενο από την 117η στην 26η μετά από επτά μήνες διαδηλώσεων. Αν και ξεκίνησαν ως κίνηση κατά του νομοσχεδίου που θα επέτρεπε την έκδοση στην εγχώρια Κίνα, η Verisk Maplecroft προσθέτει ότι «πρωταρχική αιτία της δυσαρέσκειας είναι το ζήτημα των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων από το 1997».
Ινδία και Ιράκ, στις οποίες επίσης συνέβησαν αποφασιστικές διαμαρτυρίες πρόσφατα, βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα των περιοχών που εντάθηκαν οι κινητοποιήσεις, επειδή ξεκίνησαν τη χρονιά με υψηλά επίπεδα αναταραχών. Στο Νέο Δελχί, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αντιμετωπίζει πλέον την πιο σημαντική πρόκληση της θητείας του, καθώς οι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους, ασκώντας κριτική στο κόμμα του για τις αντιμουσουλμανικές πολιτικές του.
«Δεν βλέπουμε να αλλάζουν πολλά κατά τη διάρκεια του 2020 και ο Ιανουάριος το επιβεβαιώνει. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν κατά χιλιάδες σε Ιράν, Ιράκ, Ινδία, Χιλή, Χονγκ Κονγκ και Λίβανο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.