Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τη μεταβλητότητα του ΧΑ
- 23/12/2014, 12:50
- SHARE
«Η Ελλάδα είναι περισσότερο για βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές» αναφέρουν διαχειριστές κεφαλαίων.
Η ημερήσια μεταβλητότητα (intraday volatility) του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) και του πανευρωπαϊκού δείκτη μετοχών Stoxx Europe 600 αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα σε επίπεδο διπλάσιο από τον ετήσιο μέσο όρο, μετά την άκαρπη πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν στον γενικό δείκτη του Χ.Α. αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς αυτός παρουσίασε σχεδόν τριπλάσια μεταβλητότητα σε σχέση με τον Stoxx 600 στο προηγούμενο έτος. Στις 18 Δεκεμβρίου, ο ελληνικός δείκτης είχε υποχωρήσει έως 3,4% πριν καταγράψει στο κλείσιμο άνοδο 1,5%, ενώ χθες αυξήθηκε 0,6%, ενώ προηγουμένως είχε σημειώσει άνοδο έως 2,4% και πτώση 0,7%. Ο Stoxx 600 αυξήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας τριετίας.
«Η Ελλάδα είναι περισσότερο για βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο πολιτικός κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων της εταιρείας Notz, Stucki & Cie στη Γενεύη. Η επαναδιαπραγμάτευση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ «ενέχει σημαντικό κίνδυνο Grexit (εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ): μία πραγματική δοκιμή για την ΕΕ και τη δήλωση “ότι χρειασθεί” του Μάριο Ντράγκι», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία Crossbridge Capital.
O γενικός δείκτης του Χ.Α. – που κατέγραφε άνοδο 18% τον Μάρτιο, όταν υπήρχε αισιοδοξία για την οικονομία της Ευρωζώνης – σημειώνει τώρα απώλειες 25% στο 2014, που είναι η τρίτη χειρότερη επίδοση στον κόσμο μετά τη Ρωσία και την Πορτογαλία, σημειώνει το δημοσίευμα. Ενώ ο Stoxx 600 καταγράφει το μεγαλύτερο ράλι του τελευταίου διμήνου, η ανησυχία έχει αυξηθεί ότι τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα μπορεί να υπονομεύσουν τις δράσεις για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως τις αναμενόμενες αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σημειώνει το Bloomberg. «Το θέμα τώρα είναι η επίπτωση στην πολιτική της ΕΚΤ, με δεδομένο πόσο κοντά είμαστε σε μία ποσοτική χαλάρωση με αγορά κρατικών ομολόγων. Μία καθυστέρησή της λόγω της Ελλάδας θα πνίξει εν τη γενέσει του το ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές», δήλωσε ο διαχειριστής της Crossbridge Capital.
Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ