Πολιτική κόντρα για τo deal BSH – Pyramis μετά το κλείσιμο της Πίτσος
- 10/05/2021, 13:05
- SHARE
Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη και των στελεχών της αντιπολίτευσης, του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση και του αναπληρωτή τομεάρχη Χάρη Μαμουλάκη σε συνέχεια της, συμφωνίας της γερμανικής BSH με τον επιχειρηματία Νίκο Μπακατσέλο της Pyramis.
Η συμφωνία, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο οριστικοποίησης για την υλοποίηση της επένδυσης του επιχειρηματία, προβλέπει την αγορά του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου στο Ρέντη και την έναρξη επένδυσης σε δύο γραμμές παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών το συντομότερο. Υπάρχει επίσης δέσμευση για αξιοποίηση μέρους του προσωπικού του εργοστασίου της Πίτσος, το οποίο έχοντας περιορίσει σταδιακά την παραγωγή για εξαρτήματα συσκευών της BSH τα τελευταία χρόνια, έκλεισε οριστικά στις 30 Μαρτίου, όπως είχαν γνωστοποιήσει με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.
Σημειώνεται ότι εξ’ αρχής η πρόταση του Έλληνα επιχειρηματία στην Bosh αφορούσε μια νέα επένδυση και όχι επιστροφή της παραγωγής των προϊόντων Pitsos. Οπότε επικρατεί ικανοποίηση τόσο στο επιτελείο της Pyramis όσο και στους κόλπους του εργατικού δυναμικού του εργοστασίου για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, που θέτουν σε τροχιά υλοποίησης το νέο επενδυτικό σχέδιο.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης απαντώντας χθες σε δήλωση του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση και του αναπληρωτή τομεάρχη, Χάρη Μαμουλάκη σχετικά με την PITSOS δήλωσε χαρακτηριστικά “εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι. Η περίπτωση της αποχώρησης της εταιρείας BSH, ιδιοκτήτριας εταιρείας της PITSOS από την Ελλάδα, είναι ολόκληρη ένα λάθος του ΣΥΡΙΖΑ.Ένα λάθος που ξεκίνησε από τον τότε δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή της Ελευσίνος που σταμάτησε την γιγαντιαία επένδυση της BSH, επικαλούμενος δήθεν περιβαλλοντικούς λόγους κι αναγκάζοντας την εταιρεία να μεταφέρει το εργοστάσιό της στην Πολωνία. Και στη συνέχεια, όταν επί υπουργού Ανάπτυξης, κυρίου Γιώργου Σταθάκη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να κάνει συμφωνία με την εταιρεία για την αποχώρησή της από την Ελλάδα”.
Σύμφωνα με τον υπουργό, επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου PITSOS τον Μάρτιο του 2021 και η εταιρεία από το 2017 μείωνε διαρκώς το προσωπικό της και μετέφερε δραστηριότητες στην Τουρκία. Όπως αναφέρει, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλία για να αντιστρέψει αυτή την απόφαση. “Η γερμανική πλευρά διαρκώς επικαλείτο τη συμφωνία που είχε με την προηγούμενη κυβέρνηση και την αδυναμία της πλέον, μετά από τόσες αποχωρήσεις εργαζομένων και την αποεπένδυση, να αντιστρέψει αυτήν την απόφασή της. Στην πορεία αναζητήσαμε και βρήκαμε επενδυτή που ενδιαφερόταν να συνεχίσει τη γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα και διαδραματίσαμε μεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις οι οποίες ευτυχώς είχαν αίσιο τέλος με την γερμανική πλευρά να αποδέχεται την πρόταση του Έλληνα επενδυτή, κυρίου Μπακατσέλου της εταιρείας ΠΥΡΑΜΙΣ, να αγοράσει τα μηχανήματα του εργοστασίου και να στήσει νέα γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα επαναπροσλαμβάνοντας εργαζομένους του εργοστασίου PITSOS. Και ενώ θα περίμενε κανείς ο ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει τις προφανείς τεράστιες ευθύνες του για την αποχώρηση αυτής της εταιρείας, τολμούν να κάνουν αυτήν την προκλητική σημερινή δήλωση αντί να αναγνωρίσουν με γενναιοφροσύνη την επιτυχία της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη που διόρθωσε ένα ακόμα δικό τους λάθος. Τους αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού και των εργαζομένων της PITSOS που ξέρουν πολύ καλά ποια είναι η πραγματικότητα”.
Ο κ. Γεωργιάδης είχε γνωστοποιήσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην υπόθεση της Πίτσος το Σάββατο, σημειώνοντας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Χθες αργά το απόγευμα ενημερώθηκα επισήμως από την εταιρεία Pyramis ότι το μεγάλο βήμα για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων της Πίτσος έγινε. Είμαι υπερήφανος που άλλη μια πρωτοβουλία μας πιάνει τόπο, για να δημιουργούν εκ νέου θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Συνεχίζουμε!”.
Ακολούθησε η κοινή δήλωση των κ.κ. Αλέξη Χαρίτση και ο Χάρη Μαμουλάκη: “Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για την Πίτσος, προκαλούν θλίψη αλλά και αγανάκτηση. Θλίψη, γιατί αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία υποχώρησε οριστικά από τη θεσμοθετημένη απαίτηση να αποζημιωθεί η χώρα μας για τα σκάνδαλα Siemens. Αλλά και αγανάκτηση, γιατί με άκρως προκλητικό τρόπο ο Υπουργός προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει την αποχώρηση της Πίτσος από την Ελλάδα, ως μη γενόμενη. Όσο όμως κι αν προσπαθεί, το μαύρο – άσπρο δεν γίνεται. Και το γεγονός ότι η Πίτσος, έπειτα από ενάμιση και πλέον αιώνα στην Ελλάδα κι αφού άντεξε δυο παγκόσμιους πολέμους, οικονομικά κραχ και μνημόνια, μετέφερε την παραγωγή της στην Τουρκία, θα αποτελεί μια ακόμα μαύρη σελίδα στο δήθεν success story της κυβέρνησης ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Siemens – και παρά το ότι η πολυεθνική είχε αναλάβει με νόμο τη δέσμευση να επενδύσει στην Πίτσος, προκειμένου να αποζημιώσει τη χώρα μας για τα κακουργήματα της διαφθοράς στα οποία είχε εμπλακεί – η παραγωγή της Πίτσος μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Η παραπάνω απόφαση, υλοποιήθηκε με την ανοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ανέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα τους τακτικισμούς της εταιρείας και δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην εφαρμογή του σχετικού νόμου.’Αξιο αναφοράς, αλλά και δείγμα της επενδυτικής απαξίωσης που υπάρχει σήμερα για την Ελλάδα, είναι και το γεγονός ότι η Siemens αρνήθηκε ακόμη και την ενοικίαση των εγκαταστάσεών της σε άλλους επιχειρηματίες που θα συνέχιζαν την παραγωγή της Πίτσος, εμμένοντας στην απόφαση της μεταφοράς στην Τουρκία”.