Πολυζωνικά Τιμολόγια: Η ευρωπαϊκή τάση που καταφθάνει στην Ελλάδα

Πολυζωνικά Τιμολόγια: Η ευρωπαϊκή τάση που καταφθάνει στην Ελλάδα
Detail of electricity bills with light bulb and coins Photo: Shutterstock
Με έως και 50% χαμηλότερες τιμές ρεύματος κατά τις ώρες μη αιχμής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ΥΠΕΝ προωθεί τα πολυζωνικά τιμολόγια στη χώρα μας από το 2025.

Τα πολυζωνικά τιμολόγια, τα οποία επιτρέπουν στους καταναλωτές να απολαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές ρεύματος κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης, εφαρμόζονται ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να εισαγάγει το μοντέλο αυτό και στην Ελλάδα από το 2025, προκειμένου να διευρύνει τις ζώνες χαμηλής χρέωσης πέρα από το ήδη ισχύον νυχτερινό τιμολόγιο.

Από την εφαρμογή τους σε άλλες χώρες προκύπτει ότι τα οφέλη για τους καταναλωτές εξαρτώνται από το πόσο μεταφέρουν την κατανάλωσή τους στις ώρες μη αιχμής. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η εταιρεία Endesa προσφέρει τρεις ζώνες χρέωσης με τη χαμηλή ζώνη (12:00 π.μ. έως 8:00 π.μ.) να έχει έως και 50% χαμηλότερη χρέωση από τις ώρες αιχμής. Στη Μεγάλη Βρετανία, το πρόγραμμα PeakSave Sundays της British Gas παρέχει ενέργεια στη μισή τιμή κάθε Κυριακή για πέντε ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη χώρα μας, αν και υπάρχουν ήδη διαφορετικές ζώνες χρέωσης για καταναλωτές με νυχτερινό μετρητή, οι αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΝ στοχεύουν στη διεύρυνση αυτών των ωρών, ιδιαίτερα κατά τα Σαββατοκύριακα και τις ώρες με χαμηλή ζήτηση. Αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές στο ενεργειακό χρηματιστήριο και θα προσφέρει κίνητρο για τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών σε ώρες μη αιχμής, μειώνοντας παράλληλα το ενεργειακό τους κόστος.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει την εισαγωγή “δυναμικών” τιμολογίων, που θα απευθύνονται σε καταναλωτές με έξυπνους μετρητές, παρακολουθώντας τις διακυμάνσεις των τιμών ανά ώρα. Η μελλοντική αυτή προσέγγιση στοχεύει στην προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και στην ευθυγράμμιση με τις διεθνείς τάσεις για βιώσιμη χρήση ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: