«Πονοκέφαλο» στις Βρυξέλλες προκαλεί η απειλή για βέτο από τον Ρέντσι
- 26/10/2016, 18:56
- SHARE
Συνεχίζεται αμείωτη η κόντρα της Ιταλίας με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2017.
Με σχετική ανησυχία ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ενότητα της ΕΕ αντιμετωπίζονται στις Βρυξέλλες οι χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Mατέο Ρέντσι, ότι προτίθεται να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017, αν δε λάβει περισσότερη βοήθεια στο μεταναστευτικό και αν κράτη μέλη όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν φανούν αρκετά αλληλέγγυα αποφασίζοντας να δεχθούν περισσότερους αιτούντες ασύλου από αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Χαρακτηριστικό είναι σημερινό δημοσίευμα στον Euobserver υπό τον τίτλο «Η Ιταλία απειλεί να προβάλλει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω του μεταναστευτικού», το οποίο αναφέρει ότι λιγότεροι από 1.400 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων κανένας στην Ουγγαρία, την Πολωνία ή τη Σλοβακία.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι με αφορμή τα στοιχεία αυτά, ο Ιταλός πρωθυπουργός έσπευσε να διαμηνύσει, μέσω δηλώσεών του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ότι η χώρα του, της οποίας η συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ περίπου, δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2017, αν η Ουγγαρία και η Σλοβακία συνεχίσουν τα κηρύγματα, χωρίς να προσφέρουν καμία βοήθεια στο μεταναστευτικό.
«O Mατέο Ρέντσι δεσμεύεται να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει εξάλλου η Politico τονίζοντας ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός με την κίνηση αυτή στέλνει μήνυμα στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που έχουν κλείσει τα σύνορά τους και αμφισβητούν το σχέδιο μετεγκατάστασης ότι, αν δεν συμφωνήσουν να υποδεχθούν μετανάστες, τότε αυτός θα αρνηθεί να σταλούν στις συγκεκριμένες χώρες χρήματα από την Ιταλία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται τέλος και το δημοσίευμα στην Euractiv, με τίτλο «Ο Ρέντσι απειλεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ εξαιτίας του μεταναστευτικού».
Διαβάστε ακόμη: Εξηγήσεις από επτά χώρες για τους προϋπολογισμούς ζητά η Κομισιόν